COVID-19 niekur nedingo, bet žmonės skiepijasi vangiai: kodėl nutilo kalbos apie ketvirtąją dozę? | KaunoDiena.lt

COVID-19 NIEKUR NEDINGO, BET ŽMONĖS SKIEPIJASI VANGIAI: KODĖL NUTILO KALBOS APIE KETVIRTĄJĄ DOZĘ?

  • 33

Karas Ukrainoje, sukrėtęs visą pasaulį, į užmarštį nustūmė pandemijos išgyvenimus. Medikai primena, kad virusas niekur nedingo. Susirgusiųjų – vis dar tūkstančiai, nemažėja ir mirusiųjų. Vakcinavimas nuo COVID-19 vis dar tebevyksta, nors tempai labai maži.

Kaip praneša LNK, vieni gyventojai, dažniausiai vyresni, skiepijasi trečiąja, sustiprinančiąja, doze, kiti klausia, o kada ir ar iš viso bus ketvirtoji dozė? Aiškaus atsakymo Sveikatos apsaugos ministerija neturi. Imunologai primena, kad siaučiant omikron atmainai, labai tikėtina, kad persirgs visi gyventojai ir taip bus įgytas kolektyvinis imunitetas.

Į Karoliniškių poliklinikos skiepų kabinetą vilnietis Antanas atlydėjo žmoną Bronę. Jai – laikas sustiprinančiajai dozei nuo COVID-19. 

„Išvažiuojant į sodą norisi susitvarkyti. Nesinori būti pavojumi žmonėms“, – sakė moteris. Vyras sako, kad pats jau pasiskiepijęs trimis dozėmis. Ar reikės skiepytis ketvirtą kartą – nežino. „Pagyvensim, pamatysim – kol kas niekas neaišku“, – sakė Antanas.

Poliklinikos skiepų kabinete – vos vienas kitas lankytojas. Medikai sako, kad besiskiepijančiųjų dabar – vos kelios dešimtys per dieną, daugiau – penktadieniais, prieš savaitgalį. Dažniausiai trečiosios dozės ateina pensininkai. 

„Tai tada gi į parduotuvę nenueisi. Tik dėl to. Man skiepai nieko blogo nedaro, nei aš jų bijau“, – sakė kita kalbinta moteris.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Dar visai neseniai, praėjusių metų pabaigoje, gyventojai buvo aktyviai raginami skiepytis. Vyresnio amžiaus žmonėms skirtos net vienkartinės 100 eurų išmokos. Dabar raginimai nutilo ir išvis nebeaišku, ar skiepytis toliau, tarkim, ketvirtąja doze.

„Dar kol kas iš ministerijos jokių žinių apie ketvirtąją dozę neturime. Manau, kad tie, kurie dar nepasiskiepijo trečiomis vakcinos dozėmis, ypač vaikai, tai suaktyvės skiepijimas prieš vasaros atostogas, vykstant į užsienio šalis“, – sakė kalbinta poliklinikos atstovė.

Žinių apie ketvirtosios dozės reikalingumą neturi ir pati Sveikatos apsaugos ministerija. Sako, kad laukia žinių iš Europos.

„Kol kas nėra sprendimų, jeigu bus rekomendacijos iš Europos vaistų agentūros arba pati praktika parodys, bet kol kas šiai dienai informacijos, kad mes tai turėtume daryti, nėra“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Lietuvos imunologai stebi pasaulio mokslininkų rekomendacijas. Jos sako, kad ketvirtoji vakcinos dozė ypatingo efekto mažinant galimybę užsikrėsti koronavirusu nesukuria, todėl pataria neskubėti. Ir nors omikron atmaina yra užkrečiamesnė, ji nėra tokia pavojinga gyvybei. Tikėtina, kad ja persirgs didžioji dauguma gyventojų ir taip bus pasiektas natūralus kolektyvinis imunitetas. 

„Labai svarbu, kad mes visi įgyjam tą tokį kolektyvinį imunitetą ir tai stabdo viruso plitimą. Tai dabar šiuo metu būtinybės ketvirtajai dozei, atrodo, kad nėra, bet, žinoma, mes nežinome, kas laukia rudenį – kokie viruso variantai gali atklysti. Galvojant apie rudenį, tai tas ketvirtosios dozės klausimas išlieka“, – sakė Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorė Aurelija Žvirblienė.

Ketvirtojo skiepo norėtų išvengti ir kai kurie gyventojai. 

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

matosi

karo fone globalistai pristabde biovyruso gamyba nes lenda i pavirsiu faktailaboratoriju ukrainos ...===

Edmundas

Skiepijausi Jenssen du kartus , norėjau ir trečią , bet 1808 man pasakė , jog trečio karto nereikia .

Anonimas

viena gera naujiena LIETUVAI . KUO DAUGIAU UKRAINIEČIŲ ATVYKS ,TUO DIDESNĖ BUS DALIS PILIEČIŲ SUGEBANČIŲ PASIPRIEŠINTI PRIEVARTAI ......GAL IR LIETUYVIAI ATSIBUS ??????
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS