Menopauzė gali būti naujo, įdomaus etapo pradžia. Ką daryti, kad akys nenustotų spindėti? | KaunoDiena.lt

MENOPAUZĖ GALI BŪTI NAUJO, ĮDOMAUS ETAPO PRADŽIA. KĄ DARYTI, KAD AKYS NENUSTOTŲ SPINDĖTI?

  • 0

Nors ne viena moteris apie menopauzės periodą pagalvoja su nerimu, gydytoja akušerė-ginekologė Olga Bogdanovienė ramina, tai tik naujas etapas, kuris tikrai nereiškia nustojusių blizgėti akių. Gydytoja pataria, ko imtis, kad nemalonūs simptomai būtų kuo mažiau juntami ir neužgožtų šio naujo etapo teigiamų pusių.

„Turiu labai jaunatviškų vyresnio amžiaus pacienčių – galima tik imti iš jų pavyzdį – aktyvios, sportiškos, energingos. Matau jų akyse grožį, nes jos tiesiog spindi. Viskas priklauso nuo požiūrio, būna jaunos ir be energijos moterys“, – įsitikinusi gydytoja.

Menopauzė – periodas moters gyvenime, kai pasibaigia menstruacijų ciklas. Vidutiniškai tai įvyksta 51-erių, praėjus metams po paskutinės mėnesinių dienos. Akušerė-ginekologė sako, kad dažniausiai pastebimi menopauzės simptomai – karščio pylimai, prakaitavimas, nuotaikos pokyčiai (nervingumas, depresija, dirglumas, nemiga), seksualiniai pokyčiai (sumažėjęs lytinis potraukis), vėliau gali atsirasti ir makšties sausumas, deginimas, skausmingi lytiniai santykiai, padažnėjęs šlapinimasis, sausėjanti oda, gleivinės.

Pasak gydytojos, nuspėti menopauzės pradžią – sudėtinga. „Tam įtakos turi gyvenimo būdas, fizinis aktyvumas, svoris, mitybos ir poilsio įpročiai, žalingų įpročių vengimas, teigiamos emocijos ir streso valdymas“, – sako O. Bogdanovienė.

Kaip priimti šį laikotarpį?

Gydytoja akušerė-ginekologė sako, kad ruoštis menopauzei tikrai nereikia: „Svarbu suprasti, kad tai natūralus periodas ir jis ateis. Visas gyvenimas prieš tai paruošia mus jam, reikia tiesiog gyventi ir džiaugtis kiekviena diena.“

Nors menopauzė kiekvienai moteriai tam tikru metu ateinantis etapas, kokia ji bus pasakyti sudėtinga. „Tai labai individualu, vienos moterys nieko nejaučia. Kitos – kankinasi dešimt ar daugiau metų. Tokio amžiaus dažnai būna ir kitų sveikatos problemų tokių kaip širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimai, kraujo spaudimo svyravimai, auga svoris“, – vardija gydytoja patvirtindama, kad visa tai turi įtakos savijautai.

 

Freepik.com nuotr.

Vis dėlto, net ir jaučiant menopauzės simptomus, gydytoja sako, kad labai svarbu, kaip su jais susigyvensite. O. Bogdanovienė pasakoja, kad moterys jaudinasi dėl savo išvaizdos, svorio, odos būklės, skausmingų ir nemalonių lytinių santykių. Gydytoja akušerė-ginekologė dažnai padrąsina savo pacientes mylėti save, negailėti sau nei laiko, nei investicijų. Ji priduria nepamiršti kokybiško miego, jums tinkančios kosmetikos, masažų, poilsio, geros nuotaikos, reikalingų maisto medžiagų – visa tai yra kelias į lengvesnę menopauzę.

Abejojant, ar mityba visavertė, verta apsvarstyti ir vartoti vitaminų kompleksus, kurie skirti moterims menopauzės periodu. Vienas tokių maisto papildų kompleksų yra „Menopace“, jo galima rasti kelių skirtingų sudėčių, tačiau visos jos pritaikytos moters organizmo poreikiams menopauzės periodu. Moterys vertina vitaminų kompleksus, nes jie padeda gauti platų spektrą reikalingų vitaminų ir mikroelementų, netenka jaudintis dėl jų derinimo ar tinkamos dozės pasirinkimo – visos naudingos medžiagos gaunamos vienoje tabletėje.

Menopauzės metu svarbu atkreipti dėmesį į vitaminų ir mikroelementų, skirtų hormonų veiklai reguliuoti, kaulų būklei palaikyti, pasirūpinti reikiamu antioksidantų kiekiu. Hormonų sistemai reikalingas vitaminas B6, padedantis reguliuoti hormonų aktyvumą. Normalią kaulų būklę palaikyti padeda vitaminas D, magnis, taip pat svarbu pasirūpinti, kad netrūktų antioksidantų – vitamino C, E, vario, kurie padėtų apsaugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos.

Daugiau teigiamų emocijų

Gydytoja rekomenduoja keisti požiūrį į menopauzę ir įžvelgti jos teigiamas puses. „Menopauzės metu moteris tampa nebevaisinga ir juk tai puiku – tampate laisva, nėra ciklo, galite bet kada atostogauti, nereikia rūpintis kontracepcija. Tik rekomenduoju dar metus po paskutinių mėnesinių naudoti kontracepcijos priemones. Seksualinis gyvenimas keičiasi, yra įvairių priemonių, reikia tik likti atvirai ir norėti“, – sako ji.

Vis dėlto jeigu prasidėjus menopauzė atneša nerimą, gydytoja akušerė-ginekologė ragina skirti dėmesio psichologijai, saviugdai, atrasti patrauklius hobius, mėgstamą fizinį aktyvumą, muziką, šokius, užsienio kalbą ar kitą pomėgį.

Gydytoja akušerė-ginekologė primena, kad menopauzės laikotarpiu svarbu kartą per metus apsilankyti pas ginekologą dėl onkologinių ligų profilaktikos, aptarti menopauzės simptomų kontrolę, prireikus laiku koreguoti gydymą.

GALERIJA

  • Menopauzė gali būti naujo, įdomaus etapo pradžia. Ką daryti, kad akys nenustotų spindėti?
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS