„Moderna“: atnaujinta COVID-19 vakcina dar geriau kovos su viruso atmainomis | KaunoDiena.lt

„MODERNA“: ATNAUJINTA COVID-19 VAKCINA DAR GERIAU KOVOS SU VIRUSO ATMAINOMIS

Farmacijos bendrovė „Moderna“, remdamasi preliminariais tyrimų rezultatais, antradienį paskelbė, kad atnaujinta COVID-19 stiprinamoji vakcina dar veiksmingiau apsaugo nuo koronaviruso atmainų.

„Moderna“ teigimu, dvivalentė mRNR stiprinamoji vakcina, t. y. kombinuota injekcija nuo COVID-19 beta atmainos ir originalios ligos versijos, po vieno mėnesio „pademonstravo efektyvumą“ prieš beta, delta ir omikron variantus, o po šešių mėnesių vis dar veikė omikron atmainą.

Tie, kuriems buvo suleista injekcija, taip pat skirta beta atmainai, turėjo daugiau nei dvigubai didesnį kiekį antikūnų prieš omikron variantą nei šiuo metu rinkoje esanti vakcina.

Šiuo metu „Moderna“ taip pat bando dvivalentę injekciją nuo omikron varianto, o rezultatų tikimasi sulaukti birželio mėnesį.

„Manome, kad jei bus leista naudoti dvivalentę stiprinamąją vakciną, tai bus nauja priemonė, nes mes ir toliau reaguojame į atsirandančias atmainas“, – sakė „Moderna“ generalinis direktorius Stéphane‘as Bancelis.

Abiejų koncentracijų – 50 ir 100 mikrogramų – vakcinos buvo „iš esmės gerai toleruojamos“ visų dalyvių, jų šalutinis poveikis ir poveikio dažnis buvo panašus kaip ir pirminės stiprinamosios vakcinos.

„Moderna“ planuoja, kad atnaujintą stiprinamąją vakciną rudenį bus galima įsigyti visame šiauriniame pusrutulyje, tačiau nepranešė termino, kada bus pateikta paraiška JAV Maisto ir vaistų administracijai (FDA).

Praėjusį mėnesį FDA leido visiems 50 metų ir vyresniems asmenims atlikti antrąją „Pfizer“ ir „Moderna“ stiprinamąją vakcinos injekciją.

Naujasis Baltųjų rūmų COVID-19 atsako koordinatorius Dr. Ashishas Jha, remdamasis naujais „įtikinamais“ Izraelio duomenimis, sekmadienį „Fox News“ laidoje sakė, kad 60 metų ir vyresni žmonės turėtų pasiskiepyti antrąja stiprinamąja doze.

Šiuo metu „Moderna“ mRNA vakcina yra patvirtinta suaugusiesiems, „Pfizer“  vakciną FDA patvirtino 16 metų ir vyresniems asmenims, o vaikams nuo 5 iki 15 metų leidžiama ją naudoti ypatingais atvejais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nustebęs manau ir aš

rašė ,kad pasaulio mokslininkai nustebę kodėl ne visi užsikrėtė-kuo jie ypatingi ?

geriau

kovos su žemės parazitais - žmonėmis.

susikiškit

sau į minkštąją tą patobulintą vakciną. Kas gali paneigti - gal per mažai numarino žmonių, tai pastiprino ? Neprivers skiepytis eikit kaip dabar madinga ir priimtina sakyti na...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS