Mokslininkai apie COVID-19 situaciją: geriausiai sekasi Lietuvai ir Estijai | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAI APIE COVID-19 SITUACIJĄ: GERIAUSIAI SEKASI LIETUVAI IR ESTIJAI

  • 13

Nors šalyje nuosekliai auga žmonių judumas ir dirbančiųjų skaičius, ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse koronaviruso pandemijos banga artėja link pabaigos. Geriausiai šiandien sekasi Estijai ir Lietuvai, kur pastarąją savaitę vienam milijonui gyventojų fiksuoti 3–5 nauji susirgimai per dieną, naujausioje analizėje pastebi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ir Lietuvos energetikos instituto (LEI) mokslininkai.

Latvijai taip pat iki šiol labai gerai sekėsi suvaldyti pandemijos bangą – pastarąsias dvi savaites šalyje naujai užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija skaičius nustojo mažėti ir siekia apie 4–5 naujus ligos atvejus kasdien vienam milijonui gyventojų.

Naujų užsikrėtimo atvejų pikas per dieną vienam milijonui gyventojų, išvedus savaitės vidurkį, Lietuvoje buvo 20, Latvijoje 18, o Estijoje – 45.

Jau šešias savaites ligos protrūkis Švedijoje nemažėja ir svyruoja nuo 50 iki 60 atvejų.

Švedija, kurioje pandemijos metu taikyti daug švelnesni apribojimai, padėtis kiek kitokia – naujai užsikrėtusiųjų skaičius iš lėto stabilizuojasi, tačiau ligos protrūkis dar nėra suvaldytas. Jau šešias savaites ligos protrūkis Švedijoje nemažėja ir svyruoja nuo 50 iki 60 atvejų. Lenkijoje taip pat matomas pikas, kuris nemažėja jau 6 savaites ir siekia 8–10 naujų ligos atvejų vienam milijonui gyventojų.

Rusijoje ligos pikas buvo prieš savaitę, kuris siekė 80 užsikrėtimų, ir nuo to laiko susirgimų nuosekliai mažėja. Pandemija dar nesuvaldyta ir Baltarusijoje, kur vienam milijonui gyventojų tenka net 100 naujų ligos atvejų kasdien, tačiau ir šioje šalyje jau matomi pirmieji koronaviruso bangos mažėjimo požymiai (žr. 1 pav.).

1 pav. Infekuotųjų augimo tempas Lietuvoje ir kitose šalyse.

Mokslininkai taip pat ištyrė, kokia Lietuvoje būtų ligos vystymosi eiga, jei pritaikytume kitų šalių scenarijų. Pastebėta, kad anksčiau Lietuvai nepalankiausias buvo Švedijos, tačiau dabar – Baltarusijos scenarijus (žr. 2 pav.). Pasak tyrėjų, tikėtina, kad situaciją pablogino gegužės 9-ąją Baltarusijoje organizuoti paradai. Jei Lietuvoje šią dieną būtų švęsta taip, kaip Baltarusijoje, šiandien turėtume apie 7 kartus daugiau sergančiųjų.

2 pav. Lietuvos situacijos modeliavimas pagal kitų šalių epidemijos vystymosi eigą (sergantieji, viso).

Nors Baltarusijos ir Rusijos duomenys nėra tikslūs, žvelgiant į mirštamumo nuo COVID-19 infekcijos skaičius, čia artėjama link Lietuvos lygio. Pagal mirštamumo rodiklius Lietuvai būtų nepalankiausias Švedijos scenarijus, dėl kurio šiandien turėtume net 1049 mirties nuo koronaviruso atvejus (žr. 3 pav.).

3 pav. Lietuvos situacijos modeliavimas pagal kitų šalių epidemijos vystymosi eigą (prognozuojami mirusieji, viso).

LSMU ir LEI mokslininkai bei visuomeninės grupės „United4health nariai atlieka COVID-19 infekcijos plitimo Lietuvoje epidemiologinę stebėseną ir naujausius modeliavimo bei prognozavimo rezultatus skelbia interneto tinklalapyje.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, koronavirusas Baltijos šalyse, COVID-19 saviizoliacija, mokslininkų prognozės
Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Durnynas

Ner kuom dziaugtis.

Anonimas

Kad zmogus negali pas daktara i poliklinika nueiti. Ar gydytis kitu ligu ligonineje. Cia didziule sekme ir Lietuvai puikiai sekasi. Ar jie durniai? Ar kaip cia yra? Matom corona,o kur kitos zmoniu ligos,dingo? Ne. O daktarai musu herojai,net negeba zmogaus normaliai telefonu pakonsultuoti. Herojai musu...

Joooooo

Per daug nesidziaukit. Rado nesamone pasakyt. Kaip sekasi matysim atejus rudeniui ir ziemai va tada pasimatys viskas labai aiskiai kaip Lietuvai sekasi. Nors nereiks manau ir rudens hau vasara pasimatys blogejimas,nes jau dabar atsiranda iveztiniu atveju,tai jau matysim kaip cia puikiai sekasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS