Mokslininkas: persirgti delta atmaina gali tekti visiems – ir skiepytiems, ir neskiepytiems | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAS: PERSIRGTI DELTA ATMAINA GALI TEKTI VISIEMS – IR SKIEPYTIEMS, IR NESKIEPYTIEMS

  • 8

Nevakcinuotų žmonių epidemija šalyje įsibėgėjo, o tikimybė užsikrėsti koronaviruso delta atmaina ženkliai padidėjo. Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius skaičiuoja, kad ja persirgti gali tekti visiems –  ir skiepytiems, ir ne. Skirtis gali tik ligos eiga.

„Deja, duomenys rodo, kad nevakcinuotųjų epidemija gana neblogai įsibėgėjo ir jeigu dabartinis status quo laikysis, tikriausiai Kalėdas sutiksime su panašiais skaičiais kaip ir praeitais metais“, – sako matematikas.

Jis laidoje „Labas vakaras, Lietuva“ pasidalijo ir daugiau įžvalgų.

„Dauguma sergančiųjų yra nevakcinuoti, o situaciją prastina būtent delta atmaina. Praėjusiais metais mes turėjome potencialių sergančiųjų beveik visą Lietuvą, nes prasirgusių buvo mažai, dabar, skaičiavau, mes turime maždaug pusę milijono žmonių, atmetus vaikus, kurie gali susirgti, nes yra neskiepyti“, – teigė mokslininkas.

Vaikai – pažeidžiama grupė, dalis jų yra neskiepyti. Ar tiesa, kad visi vaikai persirgs? „Mes turime deltą atmainą, bet visi supranta, kad vaikai privalo mokytis mokykloje. Deja, bet virusas plinta tarp vaikų. Žinoma, kad vaikai yra mažiausiai paliečiama grupė, jie turi mažiausią riziką susirgti ir greičiausiai pasveiksta. Turime suprasti, kad riziką mažina efektyviai veikianti sveikatos apsaugos sistema. Tarkim, pasižiūrėkime į kitas šalis. Rytų Indonezijos duomenys rodo, kad ten vaikai miršta, nes kai jie suserga, tai nėra kas juos gydo. Tad nuo COVID-19 vaikai mirti gali, tik efektyviai veikianti sveikatos apsaugos sistema juos saugo. Dabar mes jos tokios neturime“, – sakė mokslininkas.

Šilutės rajone dėl COVID-19 protrūkio uždaryta visa Usėnų pagrindinė mokykla. Ar tėvams reikia nusiteikti, kad jeigu neskiepytas vaikas eina į mokyklą, tai jiems kurį laiką gali tekti pabūti namie? Ir ar tiesa, kad visiems, kurie turi vaikų,  gali tekti persirgti, nes vaikai gali užkrėsti artimuosius – nesvarbu, ar suaugusieji skiepyti ar neskiepyti?

„Dėl deltos atmainos scenarijus, kad visi persirgsime, yra labai realus. Ką mes visi galėtume daryti? Kadangi vaikų skiepyti negalima, nes tai daryti leidžiama nuo 12 metų, tai mes turime efektyviai greitai sužinoti, kada jie suserga. Tada galime apsisaugoti, tarkim, jį izoliuoti. O kaip sužinoti, kad vaikas serga, nes jie dažnai serga besimptome forma? Tai yra testavimas. Dabar mes turime antigenų testus, vaikams netgi yra testai čiulpinukai. Vaikas tikriausiai persirgs, tikimybė, kad jam bus blogai nėra didelė, tikriausiai mūsų sveikatos apsaugos sistema juos išgelbės. Ką mes galime daryti, norint apsaugoti kitus ir save? Testuoti vaikus kas antrą trečią dieną antigeno testais, ir kai jis suserga, jį izoliuoti, kad virusas neplistų. Ir saugotis patiems“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Daugiau – vaizdo įraše:

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Klp

Nevakcinuotu zmoniu epidemija? Vakcinuoti neserga? Nemirsta? Parsidavusi ziniasklaida. Geda.

4

Arba tas mokslininkas nelabai mokslininkas, arba korespondentai iš juo padaro nenusimanaučiu specialistų, sveikiems žmonėms visos tos atmainos su bet kokia lotyniška raidę, kaip stiklinė vandens išgerti, jokio pavojaus nesudaro, pats gyvenau ilgai kartu su sergančiais,, jokio efekto, nenori lįsti ta Corona ir beveik visi žmonės pasaulyje tokie

Idiotizmas

Matematikas desto epidemijos problemas,o specialistams neleidziama pasakyti savo nuomones.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS