Moterys bijo ne krūties vėžio diagnozės, o netekti savos krūtinės | KaunoDiena.lt

MOTERYS BIJO NE KRŪTIES VĖŽIO DIAGNOZĖS, O NETEKTI SAVOS KRŪTINĖS

  • 4

Lietuvoje bet kuri moteris turi 10 proc. riziką susirgti krūties vėžiu. Skaičiai šokiruoja, tačiau medikus labiau gąsdina kitas faktas – moteris bijo ne vėžio diagnozės, o netekti savos krūtinės. Jau nuo sausio ši situacija turėtų keistis, praneša LNK.

Trynukų mama Justina puikiai prisimena dieną, kai iš gydytojų išgirdo krūties vėžio diagnozę. Prieš dvejus metus jos gyvenimas pasikeitė kardinaliai. Kad serga antros stadijos krūties vėžiu, Justina išgirdo 38-erių. Iš karto sau pasakė, kad tikrai nesustos. Svarbiausia buvo gyventi. Net jei tai reikštų krūtų pašalinimą. 

Vis dėlto, taip į krūties vėžio diagnozę žiūri ne visos moterys. Chirurgai sako: lietuvės netekti krūtų bijo labiau nei vėžio. O tai lemia ir sveikatos sistemos spragos. 

Galimybės po vėžio lengviau grįžti į gyvenimą netekdavo išties nemažai moterų. Kasmet vidutiniškai diagnozuojami 1500 naujų krūties vėžio atvejų. Net keliems šimtams moterų per metus prireiktų implantų. 

Vėžiu sergančiuosius globojančios asociacijos ne kartą siekė, kad implantai būtų kompensuojami ir savą pergalę pasiekti pavyko. Valstybinės ligonių kasos svarsto galimybę implantus kompensuoti nuo kitų metų. 

Kompensuojama implantų kaina siektų maždaug 500 eurų. Per metus tam būtų išleista apie 250 tūkst. 

Vėžį įveikusios moterys įsitikinusios, kad tokia galimybė padėtų moterims greičiau atsigauti psichologiškai, naikintų baimę operuotis. 

Šiuo metu valstybės lėšomis apmokamos tik rekonstrukcinės krūtų operacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Viskas ok, bet antraštė

Kas skaitydamas galvoja, tai ką aš žinau. Bijo ne vėžio, o netekt krūties. Juk vėžys tai nebaisu? Nu čia tokia ligelė...

...

Kokia ce geda jom?

123

Kam žmogai krūtinė ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS