MRT tyrimas: kada reikia susimokėti, kada ne? | KaunoDiena.lt

MRT TYRIMAS: KADA REIKIA SUSIMOKĖTI, KADA NE?

Ėmus stipriai svaigti galvai, kaunietė gavo siuntimą neurologo konsultacijai. Rinkosi greičiausią variantą – mokamą vizitą vienoje privačių klinikų. Gydytojas išrašė vaistų, tačiau siuntimo nemokamam galvos magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimui neišrašė motyvuodamas, kad neturi teisės.

Buvo panašu į insultą

Anksčiau puikiai besijautusi kaunietė Daiva (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinomi) vieną rytą pasijuto prastai. „Svaigo galva, pykino, ūžė vienoje ausyje, aptirpo pusė veido. Galva svaigo taip stipriai, kad atsistojus atrodė: tuoj parkrisiu. Simptomai atrodė panašūs į insulto. Nusprendžiau nelaukti – paskabinau pagalbos telefonu, atvažiavo greitoji medicinos pagalba. Jos ekipažas atvežė į Kauno klinikų priimamąjį. Čia buvo atlikti kompiuterinės tomografijos, kiti tyrimai ir įtarimai apie insultą nepasitvirtino. Tačiau kompiuterinė tomografija neparodė ir tikrosios galvos svaigimo priežasties. Skubiosios pagalbos medikai pasakė, kad, norint ją nustatyti, reikia apsilankyti pas otorinolaringologą (LOR gydytoją), taip pat atlikti tikslesnį tyrimą – MRT, tačiau jį gali skirti tik gydytojas neurologas“, – situaciją trumpai apibūdino Daiva.

Gavusi siuntimą gydytojo neurologo konsultacijai, kaunietė pabandė į ją  užsiregistruoti. Tačiau e. sveikatos sistema rodė, kad šios konsultacijos laukti teks mažiausiai dvi savaites. Daivą toliau kankino stiprus galvos svaigimas. Būklei negerėjant, kaunietė nusprendė nedelsti – po kelių dienų radusi mokamą gydytojo neurologo konsultaciją, užsiregistravo į ją vienoje privačių klinikų.

„Gydytojas paskyrė vaistų, kuriuos pradėjus vartoti savijauta pagerėjo, galvos svaigimas praėjo. Neurologas pabrėžė, kad vaistai tik sukontroliuos simptomus. Dėl svaigimo priežasties reikia konsultuotis ir su LOR gydytoju, atlikti galvos MRT tyrimą. Tačiau siuntimo šiam nemokamam tyrimui jis teigė negalintis išrašyti – patarė registruotis į neurologo konsultaciją kurioje nors valstybinėje įstaigoje. Ką gi, teks registruotis nemokamai neurologo konsultacijai ir laukti jos mažiausiai porą savaičių, paskui – atskira eilė MRT tyrimui“, – nusivylimo egzistuojančia tvarka neslėpė Daiva.

Ką gi, teks registruotis nemokamai neurologo konsultacijai. Teks jos laukti mažiausiai porą savaičių, paskui – atskira eilė MRT tyrimui.

Reikia turėti siuntimą

Valstybinės ligonių kasos atstovai nurodo, kad visais atvejais žmonėms, besikreipiantiems dėl MRT tyrimo, reikia turėti gydytojo specialisto siuntimą. Šį siuntimą gali išrašyti gydytojas specialistas, teikiantis antrinio ir tretinio lygio specializuotas ambulatorines sveikatos priežiūros paslaugas, kurios apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF).

Už magnetinio rezonanso tomografijos tyrimą, specialius medicininius drabužius ir kitas vienkartines medžiagas, radiologinio tyrimo vaizdų kopijas privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems Lietuvos gyventojams mokėti nereikia, nes išlaidos apmokamos PSDF lėšomis.

Ambulatoriškai gydomas pacientas gydymą gali gauti jo paties pasirinktoje medicinos įstaigoje. Tam, kad paslauga būtų kompensuojama, svarbu, jog pasirinkta gydymo įstaiga būtų sudariusi sutartį su teritorine ligonių kasa.

Yra kelios sąlygos

Sveikatos apsaugos ministerijos Komunikacijos skyriaus patarėjas Julijanas Gališanskis „Kauno dienai“ patikslino, kokiomis sąlygomis gydytojai neurologai gali išrašyti siuntimą PSDF lėšomis apmokamam magnetinio rezonanso tyrimui.

„Taip, gydytojo licencija yra būtina. Tačiau turi būti dar ir šios sąlygos: 1. įstaiga dėl neurologo paslaugų teikimo turi turėti sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK); 2. Neurologas apdraustam privalomuoju sveikatos draudimu asmeniui turi teikti iš PSDF lėšų apmokamą paslaugą. Jei gydytojas specialistas pacientui teikia mokamą konsultaciją – tiek privačioje, tiek viešojoje įstaigoje – išrašyti siuntimo atlikti MRT tyrimą, apmokamą iš PSDF lėšų, jis negali“, – teigė J. Gališanskis.

„Pacientai, ketinantys gydytis privačioje gydymo įstaigoje, turėtų iš anksto pasidomėti, ar ji yra sudariusi sutartį su TLK ir dėl kokių paslaugų, kad išsiaiškintų, ar jiems reikalingos paslaugos apmokamos iš PSDF. Be to, tiek gydymo įstaiga (registratūroje, skelbimų lentose, interneto svetainėje ir pan.), tiek gydantysis gydytojas privalo informuoti privalomuoju sveikatos draudimu apdraustus pacientus apie galimybę gauti ligonių kasų lėšomis apmokamas paslaugas. Jei tokių paslaugų įstaiga neteikia arba teikia tik mokamas paslaugas – tai irgi pacientui turi būti labai aiškiai išaiškinta. Pacientas, žinodamas, kad gydytojas negalės išrašyti siuntimo reikalingoms paslaugoms, apmokamoms PSDF lėšomis, pats priims sprendimą, ar kreiptis į tos įstaigos gydytoją, ar apsilankyti pas gydytoją specialistą, kuris tokį siuntimą galėtų išduoti“, – motyvavo SAM atstovas.

Pasikonsultuoti dėl PSDF lėšomis kompensuojamųjų sveikatos priežiūros paslaugų pacientai kviečiami bendruoju ligonių kasų e. paštu info@vlk.lt arba tel. +370 5 232 2222.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

manau

kad valstybinėje sistemoje specialiai sukurta tokia katastrofiška situacija.. Kad priverst žmones kuo daugiau naudotis privačios medicinos paslaugom

Atskirt privačią mediciną nuo valstybinio finansavimo!

Tegul išgyvena iš to ką uždirbs. Čia biznis. O kol siurbia ligonių kasų pinigus/girdėjau kad ir apgaudinėdami ,,nusirašant ''pinigus/ tol valstybinėje medicinos sistemoje ne tik nebus padoraus aptarnavimo, bet ir gydytojų

siaip to hm

sprendžiant iš pateiktos info susidaro įspūdis, kad jei nelauki eilės pas KMUK specialistą belekiek laiko ir eini privačiai pas tą patį specialistą tai jei į jį kreipėsi privačiai tai jis negali siųsti tyrimui į MRT, o jei lauksi belekiek laiko pas tą patį specialista KMUK tai jis jau galės siųsti MRT tyrimui, kurio aišku vėl lauksi KMUK belekiek laiko, kai jį gali pasidaryti belekokioje privačioje gyd. įstaigoje savaitės bėgyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS