Namų dienos darbe: kas tai? | KaunoDiena.lt

NAMŲ DIENOS DARBE: KAS TAI?

  • 0

Grįžti iš darbo anksčiau, namuose nejungti kompiuterio, televizoriaus – tai sąlygos netapti darboholiku ir gerai pailsėti.

Svarbu išlaikyti balansą

"Mes vis labiau gręžiamės į Vakarus, kur darbas ir karjera dažnai yra prioritetas. Jei prie šios tendencijos pridėsime lietuvių, kaip tautos, darbštumą, atsakingumą ir stiprų pareigos jausmą, gausime darboholizmo kombinaciją", – sako psichologas Marius Daugelavičius.

Norint, kad darboholizmas netaptų norma, svarbu išlaikyti sveiką balansą tarp darbo ir namų.

Yra daug priežasčių, kodėl žmonės užsisėdi darbe, tačiau Lietuvoje už darbuotojo pareigingumo dažnai slypi ir baimė dėl neužtikrintos ateities bei finansų.

"Bėda, kad su baimėmis dėl finansinės būklės žmonės kovoja dažniausiai tik vienu būdu – dar daugiau ir ilgiau dirbdami", – apgailestauja M.Daugelavičius.

O, tu jau namie?

Vis dėlto produktyvus darbuotojas nėra tas, kuris nuo ryto iki vėlaus vakaro sėdi darbe ir dirba net savaitgaliais, įsitikinęs Domas Dargis, nekilnojamojo turto plėtros įmonės "Eika", trečius metus skelbiančios Namų dienos akciją, generalinis direktorius.

"Geras darbuotojas privalo išlaikyti balansą tarp darbo ir namų, nes kitaip jis perdegs, o tai nebus gerai nei jam pačiam, nei įmonei. Kokybiškas laisvalaikis, laikas namuose su šeima yra tai, kas mums teikia energijos ir leidžia pasisemti jėgų naujai darbo dienai. Todėl Namų dieną raginome neužsibūti darbe, grįžti namo anksčiau ir nustebinti namiškius. Kada paskutinį kartą girdėjote, kad jie pasakytų: "O, tu jau namie?" – klausia D.Dargis.

Prie iniciatyvos jau yra prisijungusios kelios dešimtys Lietuvos įmonių.

"Prieš trejus metus pradėję akciją ir pakvietę bent vieną dieną per metus iš darbo grįžti anksčiau, sulaukėme daug palaikymo. Vadinasi, tai, ką ši akcija teigia, žmonėms yra svarbu ir aktualu. Todėl ir šiais metais tęsiame pradėtą darbą ir kviečiame įmonių vadovus ir darbuotojus atkreipti dėmesį į sveiką balansą tarp darbo ir kokybiško laiko leidimo namie", – teigia D.Dargis.

Tamsioji pareigingumo pusė

Per Namų dieną darbuotojai raginami kuo daugiau laiko praleisti namuose, skirti dėmesio namiškiams, poilsiui, sportui, meditacijai ar knygai. Visa tai, pasak psichologų, yra gyvybiškai svarbu.

"Pareigingumas yra pagirtina, tačiau egzistuoja ir tamsioji jo pusė – viršvalandžiai. Jei žmogus vis dažniau užtrunka darbe, dėl to, tikėtina, kentės jo šeima ir laisvalaikis, o ilgainiui – ir produktyvumas", – įsitikinęs M.Daugelavičius.

Jo teigimu, produktyvumas – tai ne darbas nuo aštuonių ryto iki šešių vakaro, neatsitraukiant nuo stalo.

"Produktyvumas atsiranda derinant darbą ir poilsį. Psichologiškai žmogus gali susikaupti valandą ar pusantros, o tada būtina atsitraukti nuo kompiuterio", – pabrėžia M.Daugelavičius.

Ilsėtis reikia aktyviai

Norint, kad viršvalandžiai netaptų kasdienybe, psichologas pataria atidžiai susiplanuoti darbus ir būtinai nepamiršti reguliarių pertraukėlių.

Pasaulyje atsiranda vis daugiau įmonių, kurios stengiasi neleisti darbuotojams užsisėdėti darbe, netoleruoja viršvalandžių ir skiria daug dėmesio aktyviam darbuotojų laisvalaikiui. Lietuva šiuo atžvilgiu žengia dar tik pirmuosius žingsnius.

M.Daugelavičius pataria namuose po darbo jokiu būdu nejungti kompiuterio, nesinaudoti išmaniuoju telefonu, nežiūrėti televizoriaus, nes taip tik dar labiau apkraunamos smegenys. Jei dirbamas protinis darbas, ilsėtis būtina aktyviai arba taip, kad nereikėtų įtemptai mąstyti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS