Naudojimasis e. sveikata per metus išaugo 60 proc. | KaunoDiena.lt

NAUDOJIMASIS E. SVEIKATA PER METUS IŠAUGO 60 PROC.

  • 1

Didžiausia ne tik šalyje, bet ir visame regione informacinė sistema e. sveikata šiuos metus baigia pagerindama absoliutų visų laikų aktyvumo rekordą.

Stebimas augimo tempas rodo ne tik sparčiai gerėjančius sveikatos priežiūros įstaigų bei pacientų skaitmeninius įgūdžius, bet ir daromą apčiuopiamą poveikį aplinkosaugai.

Sistemą tvarkantis Registrų centras skaičiuoja, kad per šiuos metus e. sveikatos sistemoje bus išrašytas rekordinis skaičius įvairių elektroninių dokumentų – preliminariai apie 38,5 mln., arba net 60 proc. daugiau nei buvo išrašyta 2018 metais. Vien tik e. receptų sistemoje šiemet, negalutiniais skaičiavimais, sveikatos priežiūros įstaigos išrašė daugiau kaip 13 milijonų – beveik pusantro karto daugiau nei buvo išrašyta 2018-aisiais.

Per visą e. sveikatos sistemos veikimo laikotarpį buvo išrašyta apie 70 mln. įvairiausių elektroninių dokumentų

Galima suskaičiuoti, kad jei šiųmetiniai e. receptai būtų išrašyti popieriuje, šio popieriaus gamybai būtų prireikę apie 400 medžių, kuriuos dėl gerėjančių skaitmeninių įgūdžių galima laikyti išsaugotais. Taip skaičiuojant per visą savo veiklos istoriją e. sveikatos sistema padėjo išsaugoti per 2 tūkst. medžių.

Visus šiuo metu elektroninius dokumentus e. sveikatos sistemai teikia apie 800 skirtingų sveikatos priežiūros įstaigų, ja taip pat naudojasi šalyje veikiančios vaistinės.

Aktyviausiai e. receptus 2019 metais išrašinėjo Kauno miesto poliklinika (jau daugiau kaip 730 tūkst. vnt.), Centro poliklinika (500 tūkst. vnt.), "MediCa klinika" (430 tūkst. vnt.), Karoliniškių poliklinika (300 tūkst. vnt.) ir Antakalnio poliklinika (280 tūkst. vnt.). Lyderių dešimtuke taip pat yra Šeškinės poliklinika, Vilniaus rajono centrinė poliklinika, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos ir "InMedica".

Pacientai su išduotais e. receptais per šiuos metus iš viso jau įsigijo 12 mln. vaistinių preparatų – 40 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Šiuo metu pacientai turi galimybę e. receptą gauti ir neišėję iš namų, o tiesiog telefonu susisiekę su savo šeimos gydytoju. O prisijungę prie savo paskyros e. sveikatos portale, pacientai gali įgalioti savo šeimos narį ar kitą artimą asmenį už juos atsiimti vaistus vaistinėje.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

medis

o kiek medziu reikejo sukurent elektrai kad islaikyt serverius, monitorius, printerius, sistemines dezes, interneto laidus?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS