Nauji tyrimai griauna mitybos mitus: raudona mėsa – naudinga sveikatai? | KaunoDiena.lt

NAUJI TYRIMAI GRIAUNA MITYBOS MITUS: RAUDONA MĖSA – NAUDINGA SVEIKATAI?

Daugelyje šalių gyventojams patariama sveikatos sumetimais vartoti mažiau raudonos mėsos ir dešros.

Tačiau septynių valstybių mokslininkai, įvertinę daugybės tyrimų rezultatus, teigia, kad mėsos sukeliama vėžio ar širdies ligų rizika yra labai maža, kitaip sakant – įrodymai dėl padidėjusios rizikos sveikatai yra labai menki. Todėl jie rekomenduoja laikytis savo įpročių dėl mėsos vartojimo.

Šiaurės amerikiečiai ir europiečiai raudonos mėsos vidutiniškai valgo tris keturis kartus per savaitę. Jau seniai tvirtinama, kad tai didina pavojų susirgti vėžiu, širdies ir kraujagyslių ligomis bei diabetu. Mokslininkų grupė, peržiūrėjusi daugybę studijų, dabar daro kitokias išvadas, sakoma specializuotame žurnale „Annals of Internal Medicine“ paskelbtame straipsnyje.

Jų duomenimis, apibendrinus visas studijas, darytina išvada, kad žmonės tik šiek tiek rečiau suserga vėžiu, diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis arba nuo jų miršta, jei valgo mažiau raudonos ar perdirbtos mėsos.

Be to, nerasta vienareikšmiškų įrodymų, jog yra ryšys tarp susirgimų ir mėsos vartojimo, agentūrai AFP sakė epidemiologijos profesorius Bradley Johnstonas. Jis vadovauja NutriRECS grupei, vienijančiai mitybos ir sveikatos ekspertus, pateikiančius naujas mitybos rekomendacijas. „Galbūt rizika mažėja – tačiau galbūt ir ne“, – teigia jis, apibendrindamas analizės rezultatus.

Savo kritika mokslininkai sąmoningai nori supurtyti įprastas mitybos rekomendacijas, kurios, anot B. Johnstono, yra „sena mokykla“. Jo kolegos ir jis esą nori padėti žmonėms patiems priimti sprendimus, o ne vadovautis kažkieno patarimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomone is teismu ir ziniasklaidos.

Daugiausi suserga veziu ir ivairiom ligom valgydami ukiuose uzaugintas zuvis.Norvegijoj uzaugintas lasisas.Norvegai tos zuvies uzaugintos ukiuose ne i burna neima.Ji auginama antibiotikuose ir ivairioj chemijoj.O juroj sugauta zuvis ne kiek ne sveikesne.Jura juk rodo kokia uztersta.Valgyk savo krasto maista.O atsakingi uz sveikai musu uzauginta maista turetu nesti atsakomybe ir tikrinti.O ne sedeti siltose kedese ir praeidami retkarciais susirinkti vokelius.

...,be MESOS neDIENOS...,isskyrus PENKTATADIENI...,

neZIURINT KA beKALBETU IVAIRUS MOKSLININKAI ir DAKTARAI...,tai TIEK trumpai i TEMA... TASKAS

..

Viskas sveika kas su saiku. O visokie vežiai ir pan. atsiranda ne nuo maisto o nuo to ką į tą maistą gamintojai prifarširuoja.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS