NVSC: šiemet erkių platinamomis ligomis žmonės sirgo anksčiau ir dažniau | KaunoDiena.lt

NVSC: ŠIEMET ERKIŲ PLATINAMOMIS LIGOMIS ŽMONĖS SIRGO ANKSČIAU IR DAŽNIAU

  • 1

Dėl šiltėjančio klimato erkės nemiegojo žiemos miegu ir išliko aktyvios visus metus, dėl ko jų platinamų ligų atvejų pasitaikė ir žiemą, o pačių atvejų registruojama daugiau nei ankstesniais metais, penktadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Dėl šiltėjančio klimato pokyčių neturėjome įprastos žiemos, kurios metu oro temperatūra nukristų gerokai žemiau nulio ir taip išsilaikytų bent kurį laiką. Kitaip tariant, erkės šiemet nemiegojo, todėl jų aptikti buvo galima ištisus metus. Tokie pokyčiai lėmė ir sergamumo sezoniškumo pasiketimus – 2019 metų gruodį erkių platinamomis ligomis susirgo 12 Lietuvos gyventojų. Tokių atvejų anksčiau pasitaikydavo, bet mažiau“, – pasakoja NVSC užkrečiamųjų ligų specialistė entomologė Milda Žygutienė.

Pasak NVSC, pasikeitimai akivaizdūs vertinant ne tik sergamumo sezoniškumą, bet ir susirgusiųjų skaičių. Pernai Lietuvoje užfiksuotas didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis, tačiau lyginant šių metų pirmųjų penkių mėnesių preliminarius duomenis su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, matyti, kad šiemet sergančiųjų gali būti dar daugiau.

Pernai sausio–gegužės mėnesiais užregistruoti 33 erkinio encefalito atvejai ir 245 Laimo ligos atvejai, šiais metais – erkinio encefalito atvejų užregistruota jau virš 50, o Laimo ligos – virš 300 atvejų.

NVSC pabrėžia, jog erkių saugotis reikia ne tik tiems, kurie daug laiko leidžia gamtoje, nes dažnai užsikrečiama ir savo artimoje aplinkoje – kieme, sode, sodyboje. Be to, negalima išskirti tokių vietų, miestų, rajonų, kuriuose erkių paplitimas būtų mažesnis.

„Erkių sutikti galima visoje Lietuvos teritorijoje. Deja, bet visoje Lietuvoje erkės yra ir ligų nešiotojos, t. y.  visuose rajonuose erkėse aptiktas tiek erkinio encefalito virusas, tiek Laimo ligos sukėlėjas“, – teigia M. Žygutienė.

Žmonės erkių platinamomis ligomis suserga, įsisiurbus užsikrėtusiai erkei. Erkiniu encefalitu galima užsikrėsti ir maistui vartojant nepasterizuotą ožkų ar karvių pieną. Lietuvoje tokių atvejų pasitaiko kasmet.

Lietuvoje erkių platinamomis ligomis – erkiniu encefalitu ir Laimo liga – kasmet suserga apie 3 tūkstančius žmonių. Paprastai pirmieji šių ligų atvejai nustatomi balandį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Nu jau tikrai

Kada pagaliau pradėsit naikint erkes??? Jos dauginasi kosminiu greičiu o jūs siūlot savo šūdus varot biznį naikinkit kuo greičiau neleiskit plisti joms.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS