NVSC: vėluojantys epidemiologiniai tyrimai nebebus atliekami | KaunoDiena.lt

NVSC: VĖLUOJANTYS EPIDEMIOLOGINIAI TYRIMAI NEBEBUS ATLIEKAMI

  • 0

Kasdien fiksuojant po kelis šimtus naujų koronaviruso atvejų, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad asmenys kurie iki ketvirtadienio gavo informaciją apie teigiamą tyrimo rezultatą, tačiau NVSC specialistai su jais nesusisiekė, užsikrėtimo aplinkybės nebebus aiškinamosis.

Centro teigimu, tai reiškia, kad epidemiologiniai tyrimai nebus atlikti, asmenys patys turi pateikti informaciją žmonėms, su kuriais bendravo.

Kaip BNS sakė NVSC atstovė Justina Petravičienė, tie žmonės, kuriuos sergantieji informavo apie turėtą sąlytį, privalo izoliuotis savarankiškai ir dirbti nuotoliniu būdu.

„Jei tokios galimybės nėra, sąlytį turėjusieji turi užpildyti NVSC anketą, tuomet jiems bus oficialiai paskirta saviizoliacija ir tokiu būdu žmogui šeimos gydytojas galės skirti nedarbingumą“, – aiškino įstaigos atstovė.

Penktadienio NVSC duomenimis, sergančiųjų, su kuriais nebus susisiekta, yra apie 800.

Centras informuoja, kad toks sprendimas priimtas dėl pernelyg didelių darbo apimčių.

„Atsižvelgus į dabartinę situaciją, turimus resursus ir realias galimybes, tikslingiau šiuo metu atlikti tų žmonių, kuriems infekcija patvirtinta naujai, epidemiologinę diagnostiką. Taip yra todėl, kad šių atvejų plitimo grandinę dar galima suvaldyti laiku išsiaiškinus sąlytį turėjusius asmenis ir juos izoliavus. Pavėluota epidemiologinė diagnostika nulemia ir vėlesnį izoliacijos taikymą, o taip infekcijos plitimas negali būti suvaldytas. Todėl svarbu prioritetą skirti naujai išaiškintiems atvejams“, – rašoma NVSC pranešime.

Taip pat NVSC primena apie naujovę informuojant sąlytį turėjusius asmenis –  vietoje skambučio jie gaus trumpąją SMS žinutę, kurioje bus nurodyta, iki kada žmogui privalu izoliuotis, taip pat bus pateikta informacija apie izoliacijos sutrumpinimo galimybę.

SMS žinutėje asmenys, turėję didelės rizikos sąlytį, taip pat ras ir nuorodą į anketą. Joje asmuo turės nurodyti, ar jam izoliacijos laikotarpiui reikalingas nedarbingumas, ar sutinka atlikti tyrimą COVID-19 ligai nustatyti ir ar turi tinkamas sąlygas izoliuotis.

Taip pat NVSC teigia planuojantis palengvinti atvejų apklausos vykdymą – artimiausiu metu NVSC interneto svetainėje turėtų būti paskelbta anketa žmonėms, kuriems patvirtinta COVID-19 liga.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 823 asmenys, 8918 – tebeserga, 4691 – pasveiko.

Nuo COVID-19 iš viso mirė 157 žmonės. Dėl kitų priežasčių mirė 57 užsikrėtusieji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS