NVSPL vadovas: gali pritrūkti tyrimams reikalingų mėgintuvėlių, stringa jų pirkimai | KaunoDiena.lt

NVSPL VADOVAS: GALI PRITRŪKTI TYRIMAMS REIKALINGŲ MĖGINTUVĖLIŲ, STRINGA JŲ PIRKIMAI

Koronaviruso tyrimams reikalingų reagentų, pagal dabartines tyrimų apimtis, turima 54 dienoms, tačiau yra tikimybė, kad neįvykus pirkimui pritrūks tyrimams reikalingų mėgintuvėlių.

Apie tai trečiadienį BNS informavo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) atstovė spaudai Simona Kalvelytė.

Jos teigimu, kasdien šiuo metu valstybinėse laboratorijose atliekama apie 5 tūkst. tyrimų, dar apie pusę tiek atliekama privačiose laboratorijose.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis trečiadienį žurnalistams teigė, kad tyrimams reikalingų medžiagų turima dviem dienoms.

Jis taip pat tvirtino, kad NVSPL dėl „medžiagų trūkumo“ ragino stabdyti registraciją tyrimams.

Tačiau jis vėliau BNS patikslino nesantis tikras, kokių medžiagų trūksta – mėgintuvėlių ar terpių.

„Aš nežinau, pasimečiau. Mėgintuvėlių turbūt“, – teigė P. Poderskis.

NVSPL vadovas: stringa mėgintuvėlių pirkimai

NVSPL direktorius Danas Bakša sakė, kad šiuo metu stringa mėgintuvėlių viešieji pirkimai, tačiau koronaviruso tyrimų procesas sutrikti dėl to bent jau kol kas neturėtų.

„Šiuo metu turimais resursais tyrimų procesas nei sustoti, nei sutrikti neturėtų“, – BNS atsiųstame atsakyme teigė įstaigos vadovas.

Anot jo, neįvyko rugsėjo pabaigoje per Centrinę perkančiąją organizaciją skelbtas pirkimas dėl 410 tūkst. vienetų mėgintuvėlių.

Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku.

„Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku. To priežastį tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies“, – teigė D. Bakša.

Pasak NVSPL vadovo, antrą vietą konkurse užėmęs tiekėjas turi teisę apsispręsti per dešimt dienų.

„Jei jis atsisakys pasirašyti sutartį, trečiasis tiekėjas taip pat vėl turės dešimt dienų atsakymui pateikti. Taip pirkimo procesas, kuris dėl esamo teisinio reglamentavimo ir taip yra neproporcingai ilgas, dar labiau išilgėja“, – sakė įstaigos direktorius.

Jis tvirtino, kad žinia apie negalėjimą įvykdyti pirkimo įstaigą pasiekė tik lapkričio 10 dieną.

Pasak D. Bakšos, jo vadovaujama įstaiga deda maksimalias pastangas, kad atliekamų tyrimų procesas nesustotų, todėl mėgintuvėlius ketinama įsigyti neskelbiamų derybų būdu.

„Jei to nebūtų padaryta, reikėtų stabdyti tyrimų atlikimą, o tai būtų pernelyg didelė prabanga, kai tyrimai augant užsikrėtimų skaičiui turi būti atliekami čia ir dabar, nes nuo to priklauso žmonių gydymas ir koronaviruso suvaldymas“, – teigė D. Bakša.

Pasak jo, vykdant pirkimą šiuo būdu jau apklausta daugiau nei dešimt galimų mėgintuvėlių tiekėjų, sutartys bus sudarytos su keturiais, kurie juos pristatys per minimalų laiką.

„Šiuo metu mėgintuvėlių dar turime, tačiau jie rezervuoti mobiliems punktams. NVSPL specialistai deda visas pastangas išspręsti šią problemą ir paspartinti mėgintuvėlių įsigijimą, kad tyrimų procesas kuo mažiau nukentėtų“, – sakė NVSPL vadovas.

„Intensyviai dirbama su tiekėjais ir jau šį penktadienį žadama pristatyti papildymą“, – pridūrė jis.

Lietuvoje šiuo metu ištirta 1 mln. 132 tūkst. 514 ėminių.

Pastaruoju metu šalyje kasdien ištiriama keliolika tūkstančių ėminių, šis skaičius sumažėja savaitgaliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

melas!!

gamintojai netrugdo išvežti, tai konkurso laimetojai pirma siulo, paskui iesko is kur gauti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS