Omega-3 rūgštys siejamos su mažesne rizika susirgti reumatoidiniu artritu | KaunoDiena.lt

OMEGA-3 RŪGŠTYS SIEJAMOS SU MAŽESNE RIZIKA SUSIRGTI REUMATOIDINIU ARTRITU

  • 0

Omega-3 riebiųjų rūgščių turtingą maistą vartojančioms moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu yra žymiai mažesnė nei moterims, kurios tokio maisto vengia.

Švedijos mokslininkai išnagrinėjo savo šalies moterų apklausų apie jų maitinimosi įpročius per pastaruosius daugiau nei septynerius metus duomenis. Daugiau nei vieną kartą per savaitę riebią jūrų žuvį valgiusios moterys buvo susietos su mažesne rizika susirgti šia lėtine sąnarių liga.   

„Šis tyrimas yra pirmasis, kuriuo omega-3 riebiųjų rūgščių turinti žuvis siejama su apsauginiu poveikiu prieš reumatoidinį artritą“, sako tyrimui vadovavusi Daniela Di Giuseppe, kuri Stokholmo Karolinska institute studijuoja doktorantūroje.

Reumatoidinis artritas yra autoimuninė liga, sukelianti sąnarių uždegimą, jų deformacijas ir neįgalumą. Šia liga sergantiems žmonėms yra didesnė tikimybė sirgti širdies ligomis, kai kuriomis infekcijomis, depresija ir kraujo vėžiu.

Moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu yra 2-3 kartus didesnė nei vyrams, liga paprastai pasireiškia septintajame gyvenimo dešimtmetyje.

Mokslininkai tyrimui naudojo Švedijos mamografinio kohortinios tyrimo duomenis apie daugiau nei 32 tūkstančius moterų, gimusių tarp 1914 ir 1948 metų. Informacija apie žuvies vartojimą paimta iš klausimynų, kuriuos tiriamosios užpildė 1987 ir 1997 metais, praneša „Reuters Health“. 

Per stebėjimo laikotarpį reumatoidinis artritas diagnozuotas 205 moterims, rašoma tyrimo ataskaitoje, kurią paskelbė žurnalas „Annals of the Rheumatic Diseases“.

Pagal omega-3 rūgščių suvartotą kiekį mokslininkai tiriamąsias suskirstė į penkias grupes, pradedant 0,21 gramo ar mažiau per dieną ir baigiant 0,5 gramo per dieną. 

Mokslininkų vertinimu, 0,21 gramo omega-3 rūgščių per dieną atitinka vieną lašišos ar kitos riebiosios jūrų žuvies porciją per savaitę arba keturias porcijas liesos jūrų žuvies kaip menkė. 

Suskaičiuota, kad daugiau nei 0,21 gramo omega-3 rūgščių per dieną vartojusioms moterims tikimybė susirgti reumatoidiniu artritu buvo 52 proc. mažesnė palyginti su tomis tiriamosiomis, kurios žuvies vartojo mažiausiai.

Švedijos mokslininkai apibendrina, kad „nuosaikaus žuvies vartojimo pakanka, kad būtų sumažinta ligos tikimybė“. 

Nors tiksli reumatoidinio artrito priežastis nežinoma, mokslininkai mano, kad ją lemia genai ir gyvenimo būdas.

Tyrime nedalyvavęs dr. Simon Helfgott iš Harvardo medicinos mokyklos Bostone sako, kad yra trys pagrindiniai dalykai, kurių laikydamiesi žmonės gali apsisaugoti nuo šios ligos: nerūkyti, rūpintis burnos higiena ir išvengti dantenų ligų bei pagerinti mitybą.

„Kai kalbame apie mitybą, tėra tik vienas būdas paveikti reumatoidinį artritą, ir tai yra žuvies vartojimas“, sako dr. S. Helfgott.
Pasak jo, omega-3 riebalų rūgštis žmogaus organizmas naudoja sukurti molekulėms, kurios padeda reguliuoti uždegimus. 

Naudos žmogui suteikia omega-3 sudėtyje esančios polinesočiosios ilgos grandinės eikozapenteno (EPR) ir dokozahekseno (DHR) riebalų rūgštys.

Europos Sąjungoje šių rūgščių rekomenduojamos paros normos nėra nustatytos. Specialistai mano, kad per parą žmogui reikia gauti apie 1–2,5 gramo omega-3 riebalų rūgščių.

Pagrindiniai su maistu gaunamų omega-3 riebalų šaltiniai yra riebi jūros žuvis (Atlanto silkė, skumbrė, lašiša), taip pat kaimiški kiaušiniai, mėsa, kai kurių rūšių aliejus ir riešutai, šparaginės pupelės, petražolės, krapai, kalendra.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS