Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai | KaunoDiena.lt

ONKOLOGINĖMIS LIGOMIS SUSERGA NET NAUJAGIMIAI

  • 1

Per metus Lietuvoje diagnozuojama 80–90 naujų vaikų vėžio atvejų. Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai.

Tarptautine vėžiu sergančių vaikų diena, kuri minima vasario 15-ąją, siekiama atkreipti dėmesį į šią ligą, dėl kurios vaikas ar paauglys nuo diagnozės nustatymo iki pasveikimo nueina ilgą, ne vienerius metus trunkantį kelią, ir išreikšti palaikymą sergantiesiems, jų šeimos nariams ir artimiesiems.

Pasak VUL Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centro vadovės doc. dr. Jelenos Rascon, pagal atvejų skaičių vaikų amžiuje vėžys yra reta liga, dėl to gydytojams vaikų onkohematologams kyla nemažų diagnostikos ir gydymo iššūkių, tačiau, kaip ir sakoma tarptautinės vaikų onkologijos dienos žinutėje – viskas yra mūsų rankose.

„Pasveiksta iki 80 proc. čia gydomų pacientų, bet sveikimas nėra lengvas, tai didžiulis ilgas kelias nuo diagnozės einant per visus gydymo etapus iki pasveikimo, – sako doc. dr. J. Rascon. – 20 procentų atvejų vis dėlto nepasiseka nugalėti šios ligos, todėl visos mokslinės bendruomenės pastangos šiandien kreipiamos norint išsiaiškinti atsparaus gydymui vėžio kilmę, sukurti vaistus, gydymo priemones“.

VUL Santaros klinikų Vaikų onkohematologijos centras yra didžiausias ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos regione, rašoma pranešime. Jame gydomi vaikai, sergantys visomis onkologinėmis ligomis, sunkiomis kraujo ir imuninės sistemos ligomis, kai kuriomis medžiagų apykaitos ligomis (Gošė liga, VI tipo mukopolisacharidoze), čia atliekamos autologinės ir alogeninės kaulų čiulpų transplantacijos, skiriama pažangi ląstelių terapija, esant galimybei saugomos lytinės ląstelės prieš pradedant gydymą, veikia Europos sertifikatą turintis Hemofilijos ir krešėjimo sutrikimų kompetencijos centras, Vaikų pirminių ir įgytų imunodeficitų kompetencijos centras.

Vaikų onkohematologijos centro vadovė pastebi, jog vaikų onkologijai kyla ir kitų uždavinių, iš kurių vienas – stebėti jau pasveikusius žmones: kaip jiems sekasi adaptuotis visuomenėje, mokytis, studijuoti, kurti  šeimas, susilaukti vaikų.

VUL Santaros klinikų Vaikų onkologijos skyriaus vedėjos Sigitos Stankevičienės nuomone, vėžiu sergantis vaikas, gydydamasis ligoninėje, praleidžia ne vieną mėnesį, todėl itin svarbi ir ligoninės aplinka: „Tiek pacientui, tiek jo tėveliams, labai svarbi emocinė būklė. Prie jos neabejotinai prisideda ir buitis. Mūsų visuomenė vaikų onkologijai skiria ypatingą dėmesį – mielai prisideda prie jaukesnės, patogesnės buities kūrimo sergantiesiems ligoninėje“.

Šeimoms, auginančioms vėžiu sergančius vaikus, itin svarbus moralinis palaikymas. Visą visuomenę jaudina vėžiu sergančių vaikų tema, jautriai reaguojama ir stengiamasi palaikyti tokias šeimas. Palaikymas išreiškiamas paaukojant lėšų, kurios investuojamos į patogesnę, jaukesnę ligoninės aplinką, nes čia vaikas ir šeimos nariai turi praleisti daug laiko – kol tęsiasi sunkus gydymas. Už paaukotas lėšas yra įsigyjama ir reikiamos medicininės aparatūros, kurią naudoja medicinos personalas – diagnozuojant ligas ir jas gydant.

Prieš metus baigtas Vaikų onkohematologijos centro renovacijos projektas. Didžioji šio projekto lėšų dalis yra suaukota geros valios žmonių, norint pagerinti ir palengvinti čia gydomų vaikų buitį ir sąlygas.

GALERIJA

  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
  • Onkologinėmis ligomis suserga net naujagimiai
Santaros klinikų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Iktoras Šneideraitis

Didžiai daliai žmonių sergančių ar dar net nesergančių,vėžinėmis ar kokiomis kitomis ligomis yra vienokio ar kitokio pločio tarpelis tarp viršutinių dantų -kandžių. Pabrėžiu dar kart, ne visiems, bet daugumai.Mano teiginį galima patikrinti apžiūrint aklų, paralyžuotų, sergančių vėžinėmis, sunkiomis kepenų, inkstų ligomis. Mirusiam nuo vėžio seimistui berods Veličkai,kaip ir dainininkui Vytautui Kernagiui buvo gan didelį tarpeliai tarp kandžių. T.p. kaip dar mano vaikystėje pamėgtam Amerikos kilmės prancūzų dainininkui mirusiam nuo sunkio širdies ligos. Žurnaliste Rūta Janautiene, kaip ir Ukrainos žurnalistė blogėrės Janinos Sokolovos { žiur.YOUTUBE},įveikusių vėžius turi gan siaurus tarpelius tarp kandžių. Ingridai Šimonytei yra labai didelis tarpelis, jai būtu pravartu patikrinti kraują ar yra jame pakankamai p53. Tai vienas iš 4 mano padarytu atradimų iš akupunktūros diagnostikos ir todėl galių atsakyti į klausimus :: Kodėl taip yra? Ką tai reiškia? ir Ką reikia daryti?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS