Pacientams padarytą žalą vertins suformuota komisija | KaunoDiena.lt

PACIENTAMS PADARYTĄ ŽALĄ VERTINS SUFORMUOTA KOMISIJA

  • 2

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino naujai sudarytą Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisiją, vertinsiančią pacientams padarytą žalą pagal naująjį „žalos be kaltės modelį“. Joje dirbs septyni nariai, deleguoti institucijų ir pacientų teises ginančių nevyriausybinių organizacijų.

Pagal pranešimą, patvirtinta, kad komisiją sudarys Lietuvos gydytojų sąjungos tarybos narė Daiva Brogienė, Lietuvos hematologų draugijos narė Rita Čekauskienė, Lietuvos asociacijos „Gyvastis“ narys Martynas Davidonis, Lietuvos pacientų forumo pirmininkė Ieva Drėgvienė, Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Ekonomikos departamento Statistikos ir analizės skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė, taip pat – Inga Skutkevičiūtė – SAM Teisės skyriaus vyriausioji specialistė bei Ginčų komisijos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) narė Vitalija Šumauskienė.

Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos teigimu, „žalos be kaltės“ modelis visiškai naujas Lietuvoje, kurio išties laukė ir medikai, ir pacientai, tad šiai komisijai keliami svarbūs uždaviniai. Dėl tos priežasties joje dirbs žmonės, turintys ir reikalingą patirtį, ir atitinkantys reputacijai keliamus reikalavimus.

„Patvirtinau komisiją, kuri ypač svarbi tam, kad „žalos be kaltės“ modelis veiktų visa apimtimi ir pacientai tikrai galėtų paprasčiau ir greičiau gauti kompensaciją, kai jų sveikatai gydymo įstaigoje padaryta žala. Neabejoju, kad, laikydamiesi aiškumo ir skaidrumo reikalavimų, iškeltų šios komisijos veiklai, jos nariai skirs savo žinias, kompetencijas ir jėgas tam, kad medicinoje iš esmės keistųsi požiūris į klaidas, kad jos būtų analizuojamos ir iš jų mokomasi, siekiant geresnės paslaugų kokybės, o ne slepiamos. Drąsiai sakau, kad šio modelio įsigaliojimas Lietuvoje – istorinis lūžis“, – sako ministras A. Veryga.

Vyriausybė trečiadienį posėdyje patvirtino taisykles, aiškiai numatančias tvarką, kaip pacientai turėtų kreiptis kompensacijos dėl jų sveikatai padarytos žalos. Vyriausybės nutarimu patvirtintoje tvarkoje numatyti žalos vertinimo ir jos dydžio nustatymo kriterijai, detalizuojama neišvengiama žala, taip pat komisijos sprendimų priėmimo, kreipimosi į ekspertus žalos priežastims ir mastui įvertinti tvarka.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Gintaras Dabkevičius

Gerb.Ministre, jūs rimtai? Iš kur paėmėte skaičius,- iš Aplinkos ministerijos? Už nušautą stumbrą žala gamtai 12000 Eur+ visokios baudos, o už nugydytą žmogų 16.000 Eur? 15000 Eur žala gamtai už 100 kubų nuotekų nuleidimą į pievą. Arba atpiginkite stumbrus, arba pabrangìnkite žmones.

skaitytojas

Tokios komisijos turetu buti ir neygalumo nustatymo skyriuose , nes man zinomas atvejis kaip neygalumo nustatymo tarnybos darbuotojo motina gauna 2 grupes neygaluma ,nor ji visiskai sveika....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS