Pasitinkant 2021-uosius: ką dažniausiai pasižada tautiečiai? (patarimai) | KaunoDiena.lt

PASITINKANT 2021-UOSIUS: KĄ DAŽNIAUSIAI PASIŽADA TAUTIEČIAI? (PATARIMAI)

  • 0

53 proc. apklaustųjų socialiniame tinkle sako, kad kitais metais ketina atsikratyti žalingų įpročių.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė sako, kad toks žingsnis labai naudingas ir jeigu jo nepamiršime, kitus metus pasitiksime sveikesni.

Pasak vaistininkės, prie žalingų įpročių dažniausiai priskiriamas rūkymas, per dažnas užkandžiavimas nesveikais produktais, mažas fizinis aktyvumas, lošimas ar kiti sveikatai neigiamą įtaką darantys įpročiai.

Siekiant bet kokio tikslo vaistininkė siūlo nepersistengti ir pradėti mažais žingsneliais. „Visada labai naudingas artimųjų palaikymas, kalbėkitės su jais, pasakykite, kaip jaučiatės tomis akimirkomis, kai sunku. Siekiant atsikratyti kai kurių įpročių gali praversti net ir specialistų pagalba“, – sako J. Juodsnukytė.

Vienas dažniausių žalingų įpročių, kurių planuojama atsikratyti – rūkymas. Svarbu atkreipti dėmesį, kad nesvarbu, kokias cigaretes – įprastas ar elektronines – renkatės, visos jos kenkia sveikatai ir metus rūkyti, pasak vaistininkės, sveikata pagerėtų kelis kartus, sumažėtų infarkto bei insulto rizika.

Rūkymo atsikratyti gali padėti įvairūs tam skirti preparatai – pleistrai, purkštukai, taip pat naudinga pasirinkti kitą įprotį, kuriuo galite pakeisti rūkymą, pavyzdžiui, visada turėti sveiką užkandį – šiaudeliais supjaustytas morkas. Metant rūkyti svarbu neišsigąsti, kad gali imti augti svoris, gali norėtis užkandžiauti, svarbu pasirinkti sveikesnius užkandžius.

Pasiryžę sveikiau maitintis

Nuo naujų metų taip pat dažnas planuoja pradėti sveikiau maitintis, šiam teiginiui socialiniuose tinkluose pritarė 68 proc. respondentų. Vaistininkė sako, kad toks sprendimas sveikintinas, tačiau nuo sausio 1 d. nereikėtų imtis drastiškų pokyčių, o verčiau pradėti mitybą koreguoti pamažu.

„Pirmiausiai nusistatykite taisykles, nuo ko pradėsite permainas – valgysite pusryčius, neužkandžiausite, atsisakysite saldumynų, ir jų laikykitės bent trejetą dienų, tuomet stebėkite, kaip jaučiatės, galbūt pagerėjo odos būklė, gal jaučiate daugiau energijos, tai motyvuos ir toliau siekti tikslo. Jeigu pokyčiai bus per staigūs, kyla didelė rizika, kad jie baigsis persivalgymu“, – pastebi J. Juodsnukytė.

Pradėję koreguoti mitybą stebėkite pokyčius, ar jums netrūksta būtinų medžiagų, o pastebėję neraminančius simptomus, kreipkitės į vaistininką, kuris padės juos įveikti.

Sportas ir naujas pomėgis

Dar vienas dažnas pažadas – pradėti sportuoti. Čia, kaip ir koreguojant mitybą, galioja ta pati taisyklė – nepersistengti. Vaistininkė sako, kad pradėjus nuo intensyvios treniruotės, kitą dieną kankinantis raumenų skausmas gali atbaidyti ir toliau siekti šio tikslo. Verta pradėti nuo mažesnio intensyvumo treniruočių, o jeigu ilgai nesportavote, galbūt pakaktų ir ilgesnio pasivaikščiojimo.

Pradėjus sportuoti, naudinga vartoti magnio papildus, kurie padėtų išvengti mėšlungio ir atstatytų šios medžiagos trūkumą.

Galvojantys apie savo psichologinę savijautą, naujais metais planuoja pradėti puoselėti naujus pomėgius ir tai, vaistininkės teigimu, labai sveikintinas dalykas. „Turėti hobį labai naudinga savijautai, tai ypač padeda karantino metu, kai nežinome, koks rytojus mūsų laukia, tad hobis padeda užsimiršti, pabėgti nuo neigiamų minčių“, – sako ji.

Vaistininkė priduria, kad galvojant apie naujus metus verta nusistatyti tikslus, tačiau svarbu jų siekti ir suklupus nemesti, o toliau bandyti, kol tai taps įpročiu.

10 patarimų naujiems metams:

Mėgaukitės esama akimirka.

Kalbėkitės apie tai, kas jums rūpi.

Skirkite laiko sau.

Vertinkite ir mažas smulkmenas.

Nebijokite pasakyti, kaip jaučiatės.

Būkite spontaniški.

Išlikite pozityvūs.

Parodykite daugiau dėmesio savo artimiesiems.

Būkite šalia tų, kuriems reikalinga jūsų pagalba.

Stenkitės būti geriausi, kokie tik galite.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS