Pataria, kaip valyti namus ir kokias priemones naudoti | KaunoDiena.lt

PATARIA, KAIP VALYTI NAMUS IR KOKIAS PRIEMONES NAUDOTI

  • 0

Valyti ne tik durų rankenas, mobiliuosius telefonus, pultelius, kitus dažnai liečiamus paviršius, bet ir batus, su kuriais ėjote į lauką. Taip stabdyti COVID-19 sukėlėjų plitimą namuose pataria Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) infektologas.

Šiuo laikotarpiu, esant didesnei rizikai užsikrėsti naujuoju koronavirusu, rekomenduojama rūpestingiau valyti namus. Šiuo metu gyvenamuosius namus ir butus nuolatos reikia valyti ne tik siekiant švaros – ir tam, kad sumažėtų mikroorganizmų skaičius gyvenamojoje aplinkoje.

Pasak ULAC dezinfektologo Jono Antanavičiaus, aplinkai valyti ar dezinfekuoti drėgnu būdu naudojamas šiltas vanduo ir kitos įprastinės dezinfekuojančios valymo priemonės. Namų sąlygomis galima pasigaminti tirpalą: 1 l šilto muiluoto vandens reikia 20 g geriamosios arba kalcinuotos sodos.

Buitiniai plovikliai su dezinfekuojančiais priedais taip pat gali būti naudojami gyvenamajam būstui dezinfekuoti. Pabrėžiama, kad, naudojant dezinfekcinius tirpalus, būtina perskaityti ant jų pakuotės esančias instrukcijas ir jomis vadovautis.

J.Antanavičiaus teigimu, gyvenamojoje aplinkoje svarbiausia yra nuvalyti dažniausiai liečiamas ir todėl galbūt užterštas mikrobais vietas: išorines ir vidines durų, vonios, virtuvės maišytuvų, šaldytuvo rankenas, namų raktus, nuotolinio valdymo pultelius, klaviatūrą, elektroninius įrenginius, tokius kaip mobilieji telefonai, ir kitus dažnai liečiamus paviršius.

Grįžus iš lauko būtina su muilu, mažiausiai 20 sek., o geriausiai 40–60 sek. plauti rankas. Dažnai plaunant rankas geriau tinka skystas muilas, nes jo pH (rūgščių ir šarmų pusiausvyra) yra žemesnė nei kietojo muilo, todėl mažiau dirgina rankų odą. Reikėtų nepamiršti plauti ar dezinfekuoti rankas pasinaudojus viešuoju transportu, pabuvus viešose vietose, kosint ar čiaudint ir pan.

Grižus iš lauko, pasak ULAC dezinfektologo J.Antanavičius, viršutinius drabužius rekomenduojama pakabinti atskirai nuo kitų drabužių, batus nušluostyti muiluotu šiltu vandeniu ir pastatyti atskiroje vietoje, toliau nuo kitos avalynės.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS