Pilnai atsistatyti po koronoviruso prireikia ir kelių mėnesių | KaunoDiena.lt

PILNAI ATSISTATYTI PO KORONOVIRUSO PRIREIKIA IR KELIŲ MĖNESIŲ

  • 8

Sunkiai pakeliamas nuovargis, sumažėjusi koncentracija, dusulys, atminties praradimas – tai tik dalis liekamųjų reiškinių, ką jaučia dalis kovidu persirgusių gyventojų. Medikai tai vadina pokovidiniu sindromu. Pagalbos dėl to kreipiasi kas trečias. Atlikus tyrimus, gali prireikti reabilitacijos. Pilnai atsistatyti po ligos prireikia ir kelių mėnesių, skelbia LNK.

Vilnietė Marija kovidu persirgo lapkritį, bet dar ir dabar sako, kvėpavimas ne tas, būna, ir temperatūra pakyla.

„Būna ir silpnumas, ir miegoti sunku labai“, – sako Marija.

Reabilitotologė skyrė kvėpavimo mankštas ir šildymą, bet moteris sako, reikėtų ir į druskų kambarį.

„Tėčiui kartais atsiranda nuovargis vakarais“, – pasakoja vienas vyras.

Nuovargis toks, kokio anksčiau nebuvo. Tačiau į medikus vyras nesikreipė. 

„Nebandė, sako, gal taip ir turi būti“, – kalba pašnekovas.

Būti gali, tačiau kentėti nereikėtų. Tai, apie ką kalbėjo pašnekovai, medikai vadina dviem žodžiais – pokovidiniu sindromu. 

„Mes paskaičiavome, kad kažkur trečdalis persirgusiųjų kovidu kreipiasi pas šeimos gydytojus, kadangi tie simptomai tikrai juos vargina“, – teigia Julius Kalibatas, Šeimos gydytojų asociacijos prezidentas.

Dažniausiai kamuoja nuovargis. Net išsimiegojus nepailsima. Tokia būsena gali tęstis kelis mėnesius. Bet medikai sako, kovidas turi paruošęs ir daugiau nemalonių staigmenų. 

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Po kovido gali kamuoti dusulys, paaštrėti lėtinės ligos, vaikams gali sutrikti virškinimas. Taip pat vis dar skundžiamasi dėl uoslės praradimo. Neatgaunantiems kvapo rekomenduojamos uoslės treniruotės su stipriais kvapais. Galima naudoti eterinius aliejus, kavą ar česnaką. Uostyti po 10 sekundžių.

Kalbama ir apie depresiją, nerimą, nemigą. Psichikos reiškinių gali atsirasti dėl tiesioginio smegenų pažeidimo. 

Net ir persirgus lengva forma būdingas smegenų rūkas, kai sulėtėja mąstymas, sunku sutelkti dėmesį, sutrinka atmintis. Specifinio gydymo jam nėra. O ir kava ar energiniai gėrimai – ne sprendimas. 

Kenčiant nuo pokovidinio sindromo rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytojus. Atlikus tyrimus, gali būti skirta reabilitacija. 

Sveikintinos ir atostogos, streso vengimas, grynas oras, sveika mityba, o prie įprasto fizinio krūvio reikėtų grįžti palaipsniui.

Treniruojant visą kūną, svarbu nepamiršti ir plaučių. 

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Faktas

Covid kirto per plaučius 75% buvo pažeista.Dievas ištraukė iš mirties nagų.praėjo metai,bet jėgų nėra,blogai miegu ,sutriko atmintis

Vardas

pazistu šeimą triskart jau sirgusią korona. kazi ar jie atsitate?

Jūsų teisė rinktis. Gyventi ar mirti.

Fecer. Ko nori ta gauni. Pasiskiepyk ir nekaltinsi gydytojų. Tiek sergančiu ir prie kiekvieno antivakserio po gydytoja nepastatysi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS