Pirmą kartą atlikta kaulų čiulpų transplantacija panaudojant virkštelės kraują | KaunoDiena.lt

PIRMĄ KARTĄ ATLIKTA KAULŲ ČIULPŲ TRANSPLANTACIJA PANAUDOJANT VIRKŠTELĖS KRAUJĄ

  • 0

Pirmą kartą Lietuvoje atlikta kaulų čiulpų transplantacija panaudojant virkštelės kraują, pranešė Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Vaikų ligoninė.

Čia sunkiu įgimtu kombinuotu imunodeficitu sergančiam metų ir trijų mėnesių mažyliui vaikų onkohematologai atliko kamieninių kraujodaros ląstelių transplantaciją, panaudodami virkštelės kraują. Donorinės ląstelės atgabentos iš Ispanijoje esančio kamieninių kraujodaros ląstelių banko specialiame konteineryje ir tą pačią dieną sulašintos mažyliui.

Kaip teigia Vaikų ligoninės Vaikų onkohematologijos centro gydytoja vaikų hematologė Ramunė Pasaulienė, imunodeficitas – sunkiai diagnozuojama liga. Dėl T ir B limfocitų defekto blogai funkcionuoja žmogaus imuninė sistema, tačiau ligos specifinių simptomų nėra: vaikas dažnai serga infekcijomis, jos sunkiai gydomos. Seniau tokie vaikai žūdavo dėl infekcijos komplikacijų, dažnai nesulaukę nė metų.

Šia liga sergančių vaikų pasaulyje gimsta 1-2 iš 100 tūkst., Lietuvoje ši liga vaikui diagnozuota antrą kartą, tačiau gydytojos vaikų hematologės Godos Vaitkevičienės įsitikinimu, jų galėjo būti ir daugiau. Tokie vaikai miršta pirmais - antrais savo gyvenimo metais dėl nesuvaldomų infekcijų, net nespėjus diagnozuoti šios ligos.

Gydytojų hematologų žiniomis, vienintelis šios ligos gydymo būdas yra alogeninė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija.

„Šiam pacientui virkštelės kraujas buvo pasirinktas todėl, kad kamieninės ląstelės pasižymi mažesniu imunogeniškumu, o tai reiškia, kad yra mažesnė tikimybė, kad transplantatas organizme neprigis. Rezultatas šiuo atveju yra geresnis, nei persodinant kaulų čiulpus iš negiminingo donoro, be to, galima greičiau pasirengti procedūrai. Tai labai svarbu žinant, kad paciento gyvybei išsaugoti brangus kiekvienas mėnuo“, –sakė R.Pasaulienė.

Minėtam vaikui liga diagnozuota Kauno klinikose, diagnozė patvirtinta ir pasirengta kaulų čiulpų transplantacijai Vaikų onkohematologijos centre Vilniuje.

Pasaulyje yra per 10 tūkst. vienetų virkštelės kraujo, saugomo specialiuose bankuose. Šiuo metu yra trylika bankų septyniose Europos šalyse: Ispanijoje, Vokietijoje, Belgijoje, D. Britanijoje, Suomijoje, Švedijoje ir Graikijoje.

Pirmoji alogeninė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija, naudojant virkštelės kraują, pasaulyje atlikta 1988 metais mergaitei, sirgusiai Fankoni anemija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS