Po Šeimos gynimo maršo – epidemiologų nerimas: grėsmė išplisti koronavirusui buvo didelė | KaunoDiena.lt

PO ŠEIMOS GYNIMO MARŠO – EPIDEMIOLOGŲ NERIMAS: GRĖSMĖ IŠPLISTI KORONAVIRUSUI BUVO DIDELĖ

  • 39

Epidemiologai nesiima vertinti šeštadienį vykusio „Didžiojo šeimos gynimo maršo“, tačiau, pasak jų, organizatoriai neužtikrino būtinų saugumo priemonių, todėl rizika plisti koronavirusui buvo didelė. Pasak epidemiologės Daivos Razmuvienės, dideli renginiai lauke gali vykti, tačiau jie turi būti rengiami bendradarbiaujant su atsakingomis institucijomis, informuoja LNK.

„Jeigu kalbėti iš politinio taško, kaip sako savivaldybės, tai buvo taikus renginys. Aš, kaip epidemiologė, nevertinu nei politinio, nei teisinio aspekto, aš tiesiog galiu pasakyti – ten, kur susibūrė daug žmonių ir jie nesilaikė jokių asmens saugos taisyklių – tikrai matėme, reiškia, grėsmė išplisti koronavirusui yra ir labai nemaža. Rezultatų lauksime kažkur turbūt po septynių dienų, gal net ir anksčiau“, – kalbėjo epidemiologė.

Viskas yra įmanoma – ir tokie didesni renginiai yra įmanomi. Tiesiog reikia kalbėti geranoriškumo principu. Pykčiu mes tikrai nieko nepasieksime.

– Nemokamiems renginiams taikoma dalyvių registracija pagal dabar galiojančią tvarką, tai ar privalėjo tą registraciją organizatoriai vykdyti? Ir kitas dalykas:  jeigu visgi tai bus ryškus protrūkis ne tik iš Vilniuje gyvenančių žmonių, bet ir iš kitų miestų, iš kurių jie suvažiavo į Vingio parką, kaip jūsų atstovaujamas centras atseks kontaktus?

– Bus praktiškai neįmanoma atsekti, čia faktas tikrai, tikrai apsunkins. Nes ir dabartiniu metu, kai nėra masinių renginių, ir tai, kaip matome, būna protrūkiai, jie kažkaip stabilizavosi pora savaičių, bet jie vis dėlto yra. Nemaža dalis žmonių net nenori teikti duomenų, su kuo jie kontaktavo, kur buvo, kur galėjo užsikrėsti. Yra tokia žmonių nuomonė.

Vilmanto Raupelio nuotr.

Dabartiniu metu, žinant žmonių požiūrį į šį Šeimos gynimo mitingą, dalis ten dalyvavusių žmonių galbūt ir susirgs, užsikrės – jie tikrai, manau, nenorės informuoti, kad dalyvavo tame renginyje. Nebent jie bus atpažįstami, juos bus galima identifikuoti. Tai tikrai nepalengvins epidemiologų darbo. Ir taip dabartiniu metu esame nelengvame kelio atsekime, kad būtų galima greičiau tą grandinę atsekti, greičiau izoliuoti ir greičiau juos testuoti. Dabartiniu metu, kai Lietuvoje yra tik apie 30 proc. pasiskiepijusių asmenų, tai be abejonės tokio gausaus ir masinio žmonių susibūrimo organizatoriai turėjo priminti, bent jau pasakyti: „Ar jūs paskiepyti? Ar jūs testuoti? Nešiokite kaukes, laikykitės atstumo“.

Vingio parke renkasi „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ dalyviai

Vilmanto Raupelio nuotr.

– Matyt, tai buvo sunkiai įmanoma, nes viena iš mitingo dalyvių idėjų buvo, kad to viruso nėra ir kad karantinas yra per ilgas. Bet tai yra jų nuomonė. Ar po renginio mes galime sulaukti daugiau užsikrėtusiųjų? Atstumų nesilaikyta, kaukių nedėvėta, šaukta, rėkta. Natūralu, kad yra didesnė oro lašeliniu būdu plintančių infekcijų rizika. Kitas klausimas: koks turi būti atstumas tarp žmonių lauke, kad tas virusas neplistų?

– Turi būti bent du metrai, na, iki dviejų metrų. Tegul būna metras per ištiestą žmogaus ranką, kad būtų žmogus nuo žmogaus. Jeigu yra artimesnis atstumas, tai aišku, kad kaukė yra būtina, nepriklausomai, kad žmogus yra lauke. Yra labai daug klausimų ir šiai dienai, kai mes nežinome, kaip virusas gali plisti – galbūt yra aerozolinis kelias, visokių naujų dalykų atsiranda. Kol nežinome, tikrai reikia laikytis visų saugos priemonių ir neerzinti viruso. Geriau panaudoti papildomas, galbūt perteklines priemones. Jeigu pasižiūrėsime į kitas šalis, ten, kur žmonės dabar važiuoja poilsiauti, visur gatvėse reikalaujama, kad būtų nešiojamos kaukės. Tai aš nemanau, kad aukšta temperatūra ir buvimas lauke galėtų kažkaip pabloginti žmogaus savijautą, jeigu jis bus su kauke tokiame masiniame renginyje.

„Didysis šeimos gynimo maršas“ Vingio parke

Vilmanto Raupelio nuotr.

– Jūs, žvelgdama epidemiologės akimis, dabartinėje situacijoje matytumėte galimybę atnaujinti tokius renginius, koks buvo surengtas šeštadienį? Na, tai nebuvo renginys, tai buvo mitingas, kaip sakoma. Ir apskritai, ar būtų galima atnaujinti tokius renginius, kokie jie buvo iki pandemijos?

– Be abejonės galima. Ir tai yra daroma jau ne vienoje Europos šalyje. Bet visa tai turi būti suderinta ir tam tikros priemonės atliktos prieš renginį, tam tikros priemonės po renginio – aš turiu omenyje testavimą. Kad būtų galima žmones identifikuoti – niekam jų asmens duomenys, apart, kad būtų būtų galima sužinoti, su kuo jie turėjo kontaktą, yra nereikalingi – jie yra sunaikinami. Aišku, bus Galimybių pasas, ten turės būti įrašyta, jeigu asmuo yra skiepytas arba jis testavosi paros laike, arba yra sirgęs. Tai kažkuria prasme palengvintų didelių renginių organizavimo galimybes, bet aš manau, kad tai yra įmanoma. Viskas yra įmanoma – ir tokie didesni renginiai yra įmanomi. Tiesiog reikia kalbėti geranoriškumo principu. Pykčiu mes tikrai nieko nepasieksime.

Primename, kad akcijos dalyviai siekė išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą. Maršo iniciatoriumi ir vadovu nurodomas buvęs „tvarkietis“ Raimondas Grinevičius, tarp organizatorių yra ir A. Orlauskas, Nacionalinio susivienijimo narys Algimantas Rusteika, tinklalapio infa.lt vadovas Arvydas Daunys. Reaguojant į šį renginį, sostinėje panašiu metu vyksta ir trys akcijos, nukreiptos prieš šeimų maršą. Vilniaus savivaldybės duomenimis, dvi iš jų leista organizuoti prie pėsčiųjų tilto, vedančio į Vingio parką, o vieną – prie Baltojo tilto.

Kaip skelbta anksčiau, šeštadienį Vilniaus Vingio parke į pagrindinį „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ renginį susirinko maždaug 10 tūkst. žmonių. Asmenų čia sugūžėjo daugiau nei buvo leista Vilniaus savivaldybės išduotame leidime. Policijos atstovas teigia, kad įvertinus situaciją, veikiausiai bus kreiptasi į organizatorius dėl karantino reikalavimų nesilaikymo.

„Niekas tiksliai dalyvių neskaičiavo ir neregistravo, tai tikslaus skaičiaus niekas ir nežino. Organizatorių elgesį ir veiksmus įvertinsim. Akivaizdžiai matėsi, kad tikrai nebuvo užtikrinta ir laikomasi karantino reikalavimų. Bus išnagrinėta, įvertinta ir bus priimti sprendimai, – portalui kauno.diena.lt sekmadienį sakė Policijos departamento atstovas sakė Ramūnas Matonis. – Daug žmonių buvo be kaukių, nebuvo laikomasi saugių atstumų. Ir patys organizatoriai to nedarė.“

Rašyti komentarą
Komentarai (39)

manau

Po Vilniečių ir Kauničių antplūdžio pajūryje praeitą savaitgalį galimai užsikėrimų skaičius išaugs 3 kartus, ir tais bus Vilniuje ir Kaune po 1000-500. Per parą.

Vanda

Korona virusas, prie šeimos maršo dalyvių, nekimba jis tik pedalus naikina.

jo

reikia Orlauskui,visokiems celofanams,suvalkieciui ir kitiems tamsios praeities aferiugoms,skirti tukstantines baudas uz si rengini,gal pasimokys.Nes tokiu apgailetinu budu labai nori sitie i seima pakliuti.Kaip zmones,tie kurie suvaziavo,nuo plugo,nesupranta,kad tai politiniai triukai,o ne kova pries lgbt :):)Geda visai SMK kolegijai,studentams,visiems destytojams,uz tokius Orlausko veiksmus.O jis dar mat ten studentams destytoju dirba.Ko gali sis zmogus ismokinti??? Pagiezos,chamizmo,susipriesinimo??? Turbut bus ruosiama peticija,P.S. lgbt rasau mazosiom raidem,nes neverti didziosiom,nes nepalaikom ju taip pat.,bet ne tokiais apgailetinais budais,kaip sie. pasinaudodami zmonemis,apgailetini veikejai...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS