Prakalbo apie vaikų skiepijimą: kai kurios mamos to jau labai laukia | KaunoDiena.lt

PRAKALBO APIE VAIKŲ SKIEPIJIMĄ: KAI KURIOS MAMOS TO JAU LABAI LAUKIA

  • 16

Kanadai tapus pirmąja valstybe, nuo koronaviruso nusprendusia skiepyti vaikus nuo dvylikos metų, kai kurios mamos Lietuvoje sako, kad tokiam žingsniui taip pat ryžtųsi, jei apie vaikų skiepijimą išgirstų teigiamą ekspertų vertinimą. Tačiau kol kas mūsų šalyje skiepyti jaunesnius žmones nei šešiolikmečiai nėra numatyta, praneša LNK.

17-metė Melita laukia akimirkos, kai gaus vakciną nuo COVID-19. O dar labiau laukia, kai rankose laikys galimybių pasą, nes be jo mergina galėtų sėdėti tik lauko kavinėje, kai, tuo tarpu, paskiepyti jos tėvai – viduje.

„Jei būtų galimybė skiepytis, tikrai tai padaryčiau, ir norėčiau gauti imuniteto pasą, kad atsivertų daugiau galimybių kur nors nueiti, praleisti laiką“, – LNK sakė moksleivė Melita Ionovaitė.

Vilnietė Ugnė augina dvi mažametes dukras. Moteris sako pasigendanti informacijos apie vaikų skiepijimą. Bet jei tokia galimybė būtų ir ji išgirstų ekspertų patarimus, mergaites skiepytų. „Manau, kad viskas priklausytų nuo ekspertinio vertinimo. Aš tikrai esu nusiteikusi skiepyti savo vaikus, jeigu žinosiu, kad tai yra geriausias sprendimas tiek jiems, tiek mūsų šeimai, tiek visai visuomenei. Tačiau, kita vertus, žinau, kad tikrai yra tėvų, turinčių visai kitokią nuomonę“, – teigė Šeimų asociacijos valdybos narė Ugnė Gudžinskaitė.

Moteris džiaugiasi, kad vaikai gaus galimybių pasą. Tačiau ji pridūrė, kad paaugliai, kuriems sukanka šešiolika metų, tam tikrą laiką tarsi atsiduria „pilkojoje zonoje“. „Aš tikiu, kad skiepytis vakcina didžiausia motyvacija būtų galimybių pasas. Nežinau, ar tai yra teisingas sprendimas, kai kavinės atveriamos anksčiau nei mokyklos, nes vaikų ir paauglių psichinė bei fizinė sveikata yra labai suprastėjusi būtent dėl mokyklų uždarymo“, – svarstė U. Gudžinskaitė.

Vyriausybės sprendimu, galimybių pasas įsigalios gegužės 24 dieną. Jis bus suteikiamas žmonėms, persirgusiems COVID-19, pasiskiepijusiems nuo šios ligos ar pasidariusiems testą, kurio rezultatas yra neigiamas. Galimybių pasas taip pat bus suteikiamas vaikams iki šešiolikos metų. O skiepai nuo šešiolikos ir vyresniems numatyti nuo gegužės 30 dienos.

„Vienas pagrindinių mūsų tikslų yra kuo greičiau mokinius sugrąžinti į mokyklas. Jei pagrindinis tikslas bus šis, tada reikėtų skiepyti kaip ir abiturientai dabar skiepijami – jie tiesiog tampa prioritetine grupe“, – LNK teigė Nacionalinio vėžio centro imunologas Marius Strioga.

„Pfizer-BioNTech“ gamintojo vakcina skiepijama nuo šešiolikos metų, o sulaukusieji pilnametystės, gali būti skiepijami „Moderna“ bei „AstraZeneca“ vakcinomis. Paauglių skiepijimui nuo šešiolikos metų pritaria ir infektologai.

Visi visuomenės nariai turi turėti galimybę prisidėti prie visuomenės imuniteto formavimo nepriklausomai nuo to, kokio amžiaus jie yra.

„Viena vertus, mes kalbame, kad dabartinio etapo tikslas – visuomenės imuniteto formavimas. O tai reiškia, kad visi visuomenės nariai turi turėti galimybę prisidėti prie visuomenės imuniteto formavimo nepriklausomai nuo to, kokio amžiaus jie yra“, – sakė Vilniaus universiteto profesorius, infektologas Vytautas Usonis.

Kaip praneša LNK, Kanada tapo pirmąja valstybe, leidusia skiepyti bendrovių „Pfizer-BioNTech“ sukurta vakcina nuo koronaviruso dvylikos metų ir vyresnius vaikus. Ar yra daugiau šalių, kurios skiepys vaikus, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys nežino.

„Žinokite, aš nežinau to skaičiaus – negaliu jums atsakyti, kiek šalių vakcinuoja nuo šešiolikos metų. Tiesiog tos vakcinos gamintojo rekomendacijos leidžia tai daryti nuo šešiolikos metų“, – aiškino ministras.

„Nebuvo stebėta jokių šalutinių poveikių ar kažkokių kitokių saugumo parametrų, kurie neatitiktų jau žinomų. Kadangi pastebėtas efektyvumas, tai, pagal pagreitintą tvarką, yra protingas sprendimas taip elgtis. O Izraelis nuo pat pradžių skiepijo žmones, kuriems yra šešiolika metų“, – sakė imunologas M. Strioga.

Vis dėlto, apie dar jaunesnių vaikų skiepijimą Lietuvoje kol kas valdžia nekalba. „Kiek žinau, nė vienos vakcinos registracijos dokumente dar nėra numatyta galimybės skiepyti vaikus, jaunesnius nei šešiolikos metų. Kol tai nebus padaryta, apie tai nėra net kalbos“, – teigė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Pranešama, kad JAV, kad „Pfizer-BioNTech“ vakcina šią savaitę turėtų leisti skiepyti dvylikos penkiolikos metų vaikus.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

AnI nuomonė.

Giminaitė 34 metų žiema sunkiai persirgo virusu Pasveikusi pati pasiskiepijo ir 15 metų dukrą paskiepijo. Nes nenorėjo, kad dukra patirtu ta košmarą ,Nes jai dar tada nebuvo priėjusi eilė skiepytis.

J

Vaikai serga lengviau nei sloga vaikus sumane nuodyt nezinau kas per mamos jeigu nori skiepyt savo vaikus

Tonis

O kodel numirusių neskiepyja??? Manau iš po žemių irgi sklinda vyruuuusaaaassssss! Netvarkaaaaaa!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS