Profesorius: galimybių paso reikalavimas nebetenka prasmės – reikėtų jo atsisakyti | KaunoDiena.lt

PROFESORIUS: GALIMYBIŲ PASO REIKALAVIMAS NEBETENKA PRASMĖS – REIKĖTŲ JO ATSISAKYTI

  • 23

„Delta pandemijos kontekste pagaliau Lietuvoje grįžtama prie tinkamo nemedicininių apsaugos nuo pandeminio viruso reglamentavimo“, – sako profesorius Saulius Čaplinskas.

Reaguodamas į pastaruosius valdžios sprendimus, kuriuose pabrėžiama, kad nuo penktadienio, spalio 1-osios, veido kaukių, respiratorių ar kitų apsaugos priemonių, dėvėjimas uždarose erdvėse bus privalomas, nepriklausomai nuo to, ar veikla vykdoma su galimybių pasu, ar be jo, asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ S. Čaplinskas išsakė savo poziciją.

„Iki tol komunikacija nedėvėti kaukių turintiems galimybių pasus, manau, buvo suteikianti nepagrįstų lūkesčių visuomenei. Ypač uždarose erdvėse, nes užsikrėsti ir platinti virusą gali ir paskiepyti asmenys bei turintys imunitetą, t. y. turintys galimybių pasus“, – akcentavo profesorius.

Pasak jo, įvedus privalomą kaukių dėvėjimą visur uždarose patalpose, galimybių paso reikalavimas – ypač didžiuosiuose prekybos centruose, nebetenka prasmės. Todėl ten esą jo reiktų atsisakyti.

„Galimybių pasų neturinčios visuomenės dalies nukreipimas į mažus prekybos centrus yra klaida, kuri gali reikšmingai prisidėti prie tolesnio viruso platinimo, nes mažesnėse erdvėse yra didesnė tikimybė didesnei viruso koncentracijai susikaupti ir jiems plisti dar didesniais mastais. Iki šiol joks ekspertas ar valdininkas nepateikė viešai argumentų ar kriterijų, kodėl tik galimybių pasus turinti visuomenės dalis nukreipiama būtent į didelius prekybos centrus ir dar jiems leista nedėvėti veido kaukės. Manau, kad tų argumentų nėra ir nebuvo, o ši nuostata dėl didelių prekybos centrų, grečiausiai, paimta iš „palubinsko“. Be jokios logikos“, – kritikos negailėjo ekspertas.

Profesoriaus teigimu, atrodytų, kad vadovaujantis minėtomis nuostatomis, norėta padaryti blogiau sudarant palankesnes sąlygas dalintis virusais žmonėms grūdantis mažesnėse maisto parduotuvėse.

„Jeigu būtų atvirkščiai, t. y. žmonės nukreipiami į didelius prekybos centrus, su tinkama ventiliacija, dideliais oro tūriais, tai dar galima būtų kalbėti apie kažkokią logiką. Tačiau dabar taip nėra. Tai labai pavojingas veiksnys – sutelkti žmones į mažesnes erdves, galintis reikšmingai prisidėti prie infekcijos plitimo visuomenėje“, – rašė S. Čaplinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Mmmmmmmm

Tikri debilai taip gali sugalvoti

kaip išsigelbėti nuo vištgaidžio vykdomo genocido?

Yra tik du keliai-nedelsiant bėgti į Baltarusiją arba greitai susiveikti “čipuoto vergo pasą“ juodojoje rinkoje…

Ema

Padare kaip padare.Viskas priklauso nuo paciu zmoniu.Jei smegenu nerasta tai ju ir neatsiras.Visi suauge turetu suprasti,kad virusas yra,pasiskiepijes tu ar ne.Jei zmones susitinka ,apsikabineja gatveje,tusinas baruose,buciuojasi,Lipa parduotuvese tau ant galvos tur but galvodami,kad manes tai nepalies.Norint,kad nepaliestu tai ir laikykites atstumo,virusas neisejo I Tualatin jis cia gyvena.O nenorit jo pasigauti saugokites.Galvojat ,kad paskiepijo tai pasaulis atsidare,neaisku dar kam geriau bus man neskiepytam ar jums.Atrodo visi skaito,tai kodel nereaguojat juk jusu gyvybe ,tai mylekit ir saugokit.Nenori zmogus skiepytis, gerai cia jo Noras. Reikia ji gerbti,taip pat kaip ir skiepyta.BET SAUGOKITES,patys zinot kad skiepyti serga ir komose guli.Darykit viska ka darytumet del saves,vaiku savo,mylekit savo gyvenima o ne sokit pagal kazkieno dudele..Suauge apsiskaite pamastykit bent karta.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS