Profesorius: tėvai dovanoja elektronines cigaretes paaugliams | KaunoDiena.lt

PROFESORIUS: TĖVAI DOVANOJA ELEKTRONINES CIGARETES PAAUGLIAMS

  • 33

Narkotikai patenka į vis jaunesnių vaikų rankas. Kauno klinikų medikai sako, kad problema didėja ne dienomis, o valandomis, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

– Kokių vaikų pas jus patenka ir kokio dydžio tai yra problema?

– Negaliu pasakyti tikslios statistikos. Bet pagal mūsų kasdieninį darbą jaučiame, kad tai – didėjanti geometrinė progresija. Pas mus patenka tie, kurie perdozuoja arba pasireiškia šalutinis poveikis. Kol nėra šalutinio poveikio, niekas tikrai nesikreipia.

– Kokių būklių vaikai patenka?

– Pačių įvairiausių – nuo apsvaigimo, neramumo, blaškymosi, pykinimo, vėmimo iki traukulių, kvėpavimo ar širdies sustojimo.

– Kiek tai yra pavojinga paaugliams? Ar narkotinės medžiagos pažeidžia jų organus?

– Esminė problema, kad absoliučiai dauguma atvejų mes nežinome ir netgi jie nežino, ką jie vartojo. Tai nebe tie laikai, kai buvo alkoholis ir nikotinas. Dabar yra apie 800 įvairiausių toksinių medžiagų ir kas savaitę jų padaugėja dešimtimis. Mes galime konstatuoti, kad yra intoksikacija psichoaktyviomis medžiagomis ir taikome terapiją gelbstint gyvybę.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar paaugliai tikrai nežino, ką vartojo, o gal tiesiog slepia?

– Dažnai ir nereikia to prisipažinimo, nes ir taip matosi. Dauguma net nežino, ką jie rūkė, kokios sudėties buvo tas garinimo skystis.

Esminė problema, kad absoliučiai dauguma atvejų mes nežinome ir netgi jie nežino, ką jie vartojo.

–  Kokio dydžio yra ši problema dėl narkotikų vartojimo?

– Mes kaip medikai matome, kad tai yra tokia kaip ir banga, mada, bet iš tikrųjų tai yra socialinė problema, o ne medicininė. Mūsų rankos surištos, nes mes neturime priešnuodžių. Greičiausiai niekas jų taip greitai ir neišras.

– Kodėl tai yra socialinė problema? Ko trūksta? Ar švietimo yra per mažai? Kaip galima spręsti šią problemą, kad tie vaikai neatsidurtų pas jus?

– Jie vis tiek atsidurs dėl vienokių ar kitokių priežasčių. Anksčiau buvo alkoholis, dabar įvairios psichoaktyvios medžiagos. Gal po dešimt, dvidešimt metų kažkas naujo atsiras. Tai yra visos žmonijos problema. Galbūt mes rodome blogą pavyzdį. Atkreipiau dėmesį, kad moterys vėl pradėjo labai intensyviai rūkyti. Matoma, kad vairuojant ar net stumiant vežimėlį yra rūkomos elektroninės cigaretės. Vaikai yra mūsų atspindys. Netgi teko girdėti, kad tėvai dovanoja elektronines cigaretes savo paaugliams 16 metų jubiliejaus proga. Galbūt jų intencija yra, kad rūkytų bent jau tai, ką žino. Nemanau, kad tai yra išmintinga.

– Policija yra sugalvojusi rodyti kraupius, baisius vaizdus, kas nutinka organizme po narkotikų vartojimo. Ar reikėtų tai rodyti vaikams, jei neveikia kitos priemonės?

– Prieš porą dešimtmečių man teko dirbti Australijoje. Ten buvo didžiulė problema tarp paauglių su narkotikais. Mano vyresnioji dukra lankė mokyklą. Klasėse buvo labai daug apsvaigusių paauglių. Kai lankiau tėvų susirinkimus, tai pagrindinis kovos ginklas buvo viešumas, prasidėjo diskusijos dėl švirkštų pakeitimo punktų. Šeima ypatingai turi kalbėti su savo atžalomis, apie tai, kas yra narkotikai ir kuo tai gali baigtis.

Atkreipiau dėmesį, kad moterys vėl pradėjo labai intensyviai rūkyti. Matoma, kad vairuojant ar net stumiant vežimėlį yra rūkomos elektroninės cigaretės.

– Kokią žalą organizmui gali padaryti tokių medžiagų vartojimas?

– Įvairiausią. Pradėkime nuo to, kad kartais trinka kvėpavimas. Dėl kvėpavimo nukenčia smegenys, aš jau nekalbu apie vidaus organus. Pati didžiausia problema yra tapimas priklausomu nuo psichoaktyvių medžiagų. Žmogus papuola į tam tikrą kalėjimą, iš kurio ne visi išeina.

Rašyti komentarą
Komentarai (33)

tokia

politika politiku ,tarnu .

Čia priėjo kindziulis ir tarė:

Tai psychoaktyvių medžagų nedraus? draus tik cigaretes?

taip yra

cia kalciausia musu valdzia dave vaikams visas teises nieko jiems negalima pasakyti bausti tai ir daro ka sugalvoja pabandyti duma o koncervai dar isleido isakyma laisvai galima vartoti viska ir nebauskyte ju tokios valdzios dar nebuvo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS