Profesorius: tikėtina, kad tikrasis COVID-19 mastas yra 12 kartų didesnis | KaunoDiena.lt

PROFESORIUS: TIKĖTINA, KAD TIKRASIS COVID-19 MASTAS YRA 12 KARTŲ DIDESNIS

  • 23

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo „Facebook“profilyje pasidalijo „Nature“ žurnalo nuoroda. Pasak jo, čia – geriausias žinias apie COVID-19 apibendrinantis straipsnis, kurį profesorius papildė ispanų studijos duomenimis ir pateikė keletą apibendrinimų.

1. Socialinės (fizinės) distancijos priemonės, asmeninė higiena (rankų plovimas, dezinfekcija), kaukės apsaugo nuo pakartotino didelio infekcijos protrūkio atveriant šalis po karantino, jeigu šių priemonių laikymosi įgūdžiai išlieka daugumai (nuo 65 iki 50 proc.) piliečių.

Paprastai kalbant, net jeigu visi virusų neigėjai ir nepaisys reikalavimų, atsakingi šalių piliečiai gali padėti išlaikyti situaciją kontroliuojamą.

2. „Nustatyti, atsekti kontaktus ir izoliuoti“ strategija efektyviai veikia tada, jeigu per kelias paras nustatoma 80 proc. užsikrėtusio asmens kontaktų. Realybėje tai – labai labai sunkus uždavinys ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovai tai gali patvirtinti.

3. Labai tikėtina, kad tikrasis infekcijos mastas yra 12 kartų didesnis, o mirčių yra 50 procentų daugiau negu skelbiama, bet kartu tai rodo, kad tikrasis Covid-19 sąlygotas mirštamumas pasaulyje yra 0,68 proc.

Be abejonės, Europos Sąjungos šalyse, ypač ten, kur vyrauja senyvos populiacijos šis rodiklis gali būti didesnis. Paskutinė ispanų studija, atsižvelgdama į antikūnų IgG paplitimą, skaičiuoja infekcijos sąlygotą mirštamumą nuo 0,83 iki 1,07 proc.

4. Jeigu persirgus Covid-19 susidarytų nuolatinis imunitetas, virusas išnyktų 2021 metais, tačiau realybėje koronavirusams, bent jau OC43 ir HKU1, būdingas 40 savaičių trunkantis imunitetas.

5. Vaikai ir jaunuoliai iki 20 metų amžiaus mažiau imlūs infekcijai negu vyresnio amžiaus žmonės. Bėda ta, kad daugumas jaunų žmonių serga taip lengvai, kad net nepaiso izoliacijos, o tai didina riziką vyresniems žmonėms, kuriems ši infekcija gali būti mirtina. Vėlgi, remiantis ispanų studija jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių rizika mirti nuo Covid -19 gali skirtis keliasdešimt kartų.

6. Nors SARS-CoV-2 virusui būdingas sezoniškumas dar formuojasi, tačiau šaltasis žiemos sezonas bus sunkesnis dėl daugelio straipsnyje paminėtų priežasčių.

7. Net ir iš dalies efektyvi vakcina galėtų sumažinti sunkių ligos atvejų dažnį. Tikėtina, kad III fazės vakcinų tyrimų rezultatai, kurie turėtų būti žinomi jau šių metų lapkričio – gruodžio menesiais, sudarys sąlygas masinei vakcinų gamybai ir gyventojų skiepyjimui. 

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Nebebus ligų

Valdant žemę Karaliui Kristui nebebus ligų (Izaijo 33:24). Jėzus žemėje prikels net mirusius, kurie bus vėl sveiki ir kupini jėgų (Jono 5:28). Apie tai daugiau rašoma Biblijoje ir svetainėje jw.org.

Gintaras

Is kur jis,vis atsiranda,panikierius? Pries karantina karksejo,dabar - vel.Kazkodel pirmose linijose,kovojancio,nesimate. Nepilu zibalo,bet,koks nors fuksas,nusivyles sesija,gali ir,nesusituret...

patraukit šitą fizionomiją

Kodėl skvernelio šeimos gydytojas kasdien kaip ir aferyga uoliai gąsdina žmones, kas jį įpareigojo taip daryti, ar tai priešrinkiminė (sakyčiau antirinkiminė) į Seimą kampanija? Tfu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS