PSO: COVID-19 vis dar neįgavo nuspėjamo modelio, gali kilti dar daugiau problemų | KaunoDiena.lt

PSO: COVID-19 VIS DAR NEĮGAVO NUSPĖJAMO MODELIO, GALI KILTI DAR DAUGIAU PROBLEMŲ

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį įspėjo, kad COVID-19 pandemija vis dar nepastovi, ir teigė, kad, kol virusas įgaus nuspėjamą modelį, gali kilti dar daugiau problemų.

Per pastarąsias 28 dienas PSO buvo pranešta apie daugiau kaip 23 tūkst. mirties atvejų ir 3 mln. naujų susirgimų, o atliekamų testų skaičius gerokai sumažėjo.

Nors skaičiai mažėja, „tebėra daug mirštančių žmonių ir daug sergančių žmonių“, spaudos konferencijoje sakė PSO ekstremaliųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas (Maiklas Rajanas).

Jo teigimu, kvėpavimo takų virusai nepereina iš pandeminio į endeminį etapą, o pereina į mažo aktyvumo fazę su galimais sezoniniais epidemijos pikais.

„Mes neišjungiame pandemijos jungiklio“, – sakė M. Ryanas.

„Labiau tikėtina, kad matysime... nelygų kelią į labiau nuspėjamą modelį“, – teigė jis.

PSO COVID-19 ekstremalių situacijų komitetas posėdžiauja kas tris mėnesius ir kitą kartą turėtų susirinkti gegužės pradžioje.

Kaip ir ankstesniuose posėdžiuose, jis spręs, ar virusas vis dar laikytinas tarptautinio masto ekstremalia sveikatos situacija. Tai aukščiausio lygio perspėjimas, kurį gali paskelbti Jungtinių Tautų sveikatos agentūra.

PSO paskelbė, kad COVID-19 yra tarptautinio masto ekstremali sveikatos situacija 2020 metų sausio 30-ąją, kai už Kinijos ribų buvo mažiau nei 100 šios ligos atvejų ir dar nebuvo fiksuota mirčių.

Tačiau pasaulis ėmėsi veiksmų tik tada, kai 2020 metų kovą PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas (Tedrosas Adhanomas Gebrejesusas) paskelbė situaciją pandemija.

M. Ryanas sakė, kad virusas neišnyks ir, kaip ir gripas, vis tiek sukels rimtų kvėpavimo takų problemų pažeidžiamiems žmonėms.

Pasak jo, kai kuriose šalyse vis dar yra daug neskiepytų labai pažeidžiamų žmonių, o kitose šalyse dėl COVID-19 nebėra ekstremalios situacijos.

COVID-19 komitetas pateikia savo rekomendacijas Tedrosui Adhanomui Ghebreyesusui, kuris turi tarti galutinį žodį, dėl to, ar virusas vis dar yra tarptautinio masto ekstremali sveikatos situacija.

Gairės: koronavirusas, PSO
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS