PSO: dėl koronaviruso delta atmainos taikomos priemonės tinka ir omikron variantui | KaunoDiena.lt

PSO: DĖL KORONAVIRUSO DELTA ATMAINOS TAIKOMOS PRIEMONĖS TINKA IR OMIKRON VARIANTUI

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnai penktadienį pareiškė, kad kai kurių šalių taikomas sienų uždarymas gali suteikti laiko parengti priemonėms prieš pandeminio koronaviruso omikron varianto plitimą, bet priemonės ir patirtis, sukaupta kovojant su ankstesne delta atmaina, turėtų likti kovos su COVID-19 pandemija pagrindas.

PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regiono direktorius Takeshi Kasai (Takešis Kasajus) per virtualią spaudos konferenciją, transliuotą iš Manilos, sakė žurnalistams, kad nors kai kuriose šio regiono šalyse stebimi COVID-19 sergamumo ir mirštamumo pliūpsniai, daugelyje kitų epidemijos sumažėjo arba stabilizavosi.

„Sienų kontrolė gali pavėlinti viruso atvykimą ir laimėti laiko. Visgi kiekviena šalis ir bendruomenė privalo ruošti naujiems [užsikrėtimo] atvejų pliūpsniams, – sakė T. Kasai. – Teigiama žinia – kad jokia mūsų šiuo metu turima informacija apie omikron nerodo, kad turime keisti savo atsako kryptį.“

Apie naują užkrato padermę dar daug lieka nežinoma, pavyzdžiui, ar ji yra užkrečiamesnė, kaip įtaria kai kurios sveikatos apsaugos tarnybos. Taip pat nežinia, ar naujoji atmaina gali smarkiau susargdinti žmones ir kiek ji atspari dabartinėms vakcinoms.

Pasak T. Kasai omikron atmaina buvo pripažinta susirūpinimą keliančiu variantu dėl didelio mutacijų skaičiaus, be to, ankstyvoji informacija rodo, kad ši padermė gali būti užkrečiamesnė negu kitos. Pareigūnas pabrėžė, kad reikalingi tolesni tyrimai ir stebėsena.

Iki šiol apie užfiksuotus užsikrėtimo omikron varianto virusu atvejus pranešė keturios Vakarų Ramiojo vandenyno regiono šalys ir teritorijos – Australija,  Honkongas, Japonija ir Pietų Korėja, sakė PSO regioninis nepaprastųjų situacijų direktorius Babatunde Olowokure (Babatundė Olovokurė). Jis pridūrė, kad šis skaičius tikriausiai didės.

Per pastarąją parą infekcijos omikron varianto koronavirusu aptikta Singapūre ir Malaizijoje, bet šios šalys nepatenka į PSO Vakarų Ramiojo vandenyno regioną, apimantį iš viso 37 šalis ir teritorijas nuo Palau iki Mongolijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS