PSO: diskriminacija dėl amžiaus gali pragaištingai paveikti sveikatos apsaugą | KaunoDiena.lt

PSO: DISKRIMINACIJA DĖL AMŽIAUS GALI PRAGAIŠTINGAI PAVEIKTI SVEIKATOS APSAUGĄ

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį perspėjo, kad tendencingumas dirbtinio intelekto (DI) sistemose, kurios vis plačiau diegiamos sveikatos apsaugos srityje, gali padidinti diskriminaciją dėl amžiaus.

Dirbtinio intelekto technologijos turi didžiulį potencialą pagerinti vyresnio amžiaus žmonių priežiūrą, tačiau jos taip pat kelia didelį pavojų, sakoma Jungtinių Tautų medicinos agentūros politikos dokumente.

„Stereotipų, išankstinių nusistatymų ar diskriminacijos programavimas dirbtinio intelekto technologijose arba jų pasireiškimas naudojantis šiomis technologijomis gali pakenkti vyresnio amžiaus žmonių sveikatos apsaugos kokybei“, – sakoma jame.

Dokumente pabrėžiama, kad DI sistemos remiasi dideliais duomenų rinkiniais, kuriuose sukaupta informacija apie žmones ir kurie dažnai yra renkami, bendrinami, jungiami bei analizuojami neskaidriais būdais.

Duomenų rinkiniai taip pat gali turėti trūkumų arba būti diskriminuojantys. Jie gali atspindėti, pavyzdžiui, tam tikrą tendencingumą medicinos įstaigose, kuriose diskriminacija dėl amžiaus yra gana paplitusi.

Gydytoja Vania de la Fuente Nunez (Vania de la Fuentė Nunjes) iš PSO Sveiko senėjimo skyriaus atkreipė dėmesį į praktiką, pastebėtą per COVID-19 pandemiją, kai paciento amžius nulemdavo, ar jis gaus deguonies arba lovą perpildytame intensyviosios terapijos skyriuje.

Jei tokie diskriminuojančio elgesio atvejai atsispindi duomenų rinkiniuose, kurie yra naudojami kuriant DI algoritmus, jie gali įsitvirtinti praktikoje.

DI algoritmai gali dar išryškinti esamus reikalavimų neatitikimus sveikatos priežiūroje ir „sistemingai diskriminuoti daug didesniu mastu nei šališki asmenys“, perspėjama dokumente.

Be to, jame nurodoma, kad duomenų rinkiniuose, naudojamuose kuriant DI algoritmus, vyresnio amžiaus žmonėms yra nepakankamai atstovaujama arba jie apskritai neįtraukiami.

Kadangi ligų prognozavimas ir diagnozavimas pasitelkiant DI yra pagrįstas jaunesnių žmonių duomenimis, šios technologijos gali pateikti netikslius rezultatus vyresnio amžiaus žmonių atžvilgiu.

Tačiau dokumente pabrėžiami ir DI sistemų panaudojimo privalumai slaugant vyresnio amžiaus žmones, įskaitant sunkiai vaikštančių arba kitokių sveikatos sutrikimų turinčių asmenų stebėseną.

DI technologijos gali imituoti žmogaus atliekamą stebėjimą, rinkdamos duomenis apie asmenis iš monitorių ir jutiklių, įtaisytų tokiuose prietaisuose kaip išmanieji laikrodžiai.

Jos gali būti naudingos stingant darbuotojų, o nuolatinis duomenų rinkimas gali suteikti galimybę geriau prognozuoti, kaip progresuos liga ir kokį pavojų ji kelia sveikatai.

Tačiau trečiadienį paskelbtame PSO politikos dokumente perspėjama, kad DI technologijos kelia pavojų, kad susilpnės ryšys tarp slaugytojų ir vyresnio amžiaus žmonių.

„Tai gali riboti mūsų galimybes mažinti diskriminaciją dėl amžiaus per kontaktą tarp kartų “, – sakė V. De la Fuente Nunez.

Ji perspėjo, kad naujų sveikatos apsaugos sektoriui skirtų dirbtinio intelekto technologijų kūrėjai ir bandytojai taip pat rizikuoja atspindėti visuomenėje paplitusias diskriminacijos dėl amžiaus nuostatas, juolab kad vyresnio amžiaus žmonės retai įtraukiami į šį procesą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

As

O kodel seni ,bet dar darbingi emigruoja ir dar jums neaisku,ieskojau darbo,man sako jus kopentetingas,bet yra jaunu,ovakaruose atradau kad esu dar reikalingas

kauniete

senukai negali atsiimti siuntinio paste, nes reikia dek;aruoti tik internetu, pard. iki skelbia visus metus loterija, bet reikia tureti interneta norint uzregistruoti kvita, tai ne kitaip , kaip senuku diskriminacija,

Emigr.

Diskriminacija dėl amžiaus jau seniai yra Lietuvoje, 30 metu tas vyksta.O žmones išėjusius i pensiją išvis žemina ,niekina ,nesiskaito.Reikalus tvarkant jauti ,kad tave nelaiko už psichiškai sveiką žmogų.Gėda tokioje šalyje gyventi,gyvenau dirbau ne vienoje šalyje,netejo jausti amžiaus diskriminacijos,atvirkščiai,pagarba buvo jaučiama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS