PSO Europos departamentas perspėja dėl „nerimą keliančio“ viruso plitimo | KaunoDiena.lt

PSO EUROPOS DEPARTAMENTAS PERSPĖJA DĖL „NERIMĄ KELIANČIO“ VIRUSO PLITIMO

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį perspėjo dėl „nerimą keliančio“ koronavirusinės infekcijos COVID-19 plitimo Europoje ir paragino šalis netrumpinti izoliacijos laikotarpio.

PSO Europos departamento vadovas Hansas Kluge (Hansas Kliugė) sakė, kad koronaviruso atvejų skaičiaus augimas rugsėjo mėnesį „mums visiems turėtų būti aliarmo skambutis“.

„Nors šie skaičiai atspindi didesnį testavimo mastą, jie taip pat rodo nerimą keliančius užsikrėtimo rodiklius visame regione“, – sakė jis žurnalistams per internetu surengtą spaudos konferenciją iš Danijos sostinės Kopenhagos.

PSO taip pat sakė nekeisianti savo rekomendacijos 14 dienų izoliuoti visus, turėjusius kontaktą su naujuoju koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu.

„Mūsų 14 dienų karantino rekomendacijos yra pagrįstos mūsų žiniomis apie ligos inkubacinį periodą ir perdavimą. Mes jas pakeisime tik pasikeitus mūsų mokslo supratimui“, – nurodė PSO Europos padalinio aukšto rango pareigūnė Catherine Smallwood (Ketrin Smolvud).

Pavyzdžiui, Prancūzijoje rekomenduojamas izoliacijos laikotarpis buvo sumažintas iki septynių dienų.

Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje jis siekia 10 dienų, dar kelios Europos valstybės, įskaitant Portugaliją ir Kroatiją, svarsto galimybę taip pat jį sutrumpinti.

„Žinant, kokį didžiulį individualų ir visuomeninį poveikį gali turėti net mažiausias karantino laikotarpio sutrumpinimas,.. raginu regiono valstybes atlikti mokslinius tyrimus su savo ekspertais ir ištirti saugaus trumpinimo galimybes“, – nurodė H. Kluge. Jis pridūrė, kad „karantino koncepcija privalo būti apsaugota“ ir „nuolat taikoma“.

Remiantis PSO duomenimis, 53 regiono valstybėse registruota beveik 5 mln. COVID-19 atvejų ir daugiau nei 227 tūkst. su jais susijusių mirčių.

Šiuo metu kas dieną regione registruojama nuo 40 tūkst. iki 50 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, daugeliui šalių gerokai padidinus testavimo apimtis. Per patį koronaviruso protrūkio piką balandį per dieną buvo daugiausia užregistruota 43 tūkst. užsikrėtimo atvejų.

Rugsėjo 11 dieną buvo registruotas naujas rekordas – per parą buvo registruota 54 tūkst. koronaviruso atvejų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS