PSO: rūkyta mėsa gali sukelti vėžį | KaunoDiena.lt

PSO: RŪKYTA MĖSA GALI SUKELTI VĖŽĮ

  • 5

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, perdirbta mėsa gali sukelti onkologinius susirgimus, rašo BBC.com. Tai jautienos, kiaulienos, ėrienos produkcija, rūkyta ar vytinta dešra, kumpis.

Specialistų teigimu, suvalgius vos 50 g perdirbtos mėsos per dieną (mažiau nei du kumpio griežinėliai), šansai ligai susiformuoti išauga net 18 proc.

Perdirbant mėsą siekiama pratęsti jos galiojimo laiką arba pakeisti skonį ją rūkant, sūdant ar pridedant konservantų. Būtent šie įvairūs priedai ir padidina riziką susirgti vėžiu. Gaminimas aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, kepant ant laužo, taip pat sukelia kancerogenų išsiskyrimą.

Remiantis tarptautinės vėžio tyrimų agentūros duomenimis, PSO priėmė išvadą, kad perdirbta mėsa gali būti priskiriama tai pačiai vėžį sukeliančių produktų kategorijai, kaip alkoholis. Žinoma, tai nereiškia, kad jie vienodai pavojingi.

„Vartojant perdirbtą mėsą žarnyno vėžys gali pasireikšti priklausomai nuo to, kiek tokios mėsos suvartojama. Nedideli kiekiai nėra pavojingi“, – tvirtino PSO  atstovas dr. Kurtas Straif.

Mokslininkų prognozavimu, sumažinus perdirbtos mėsos suvartojimą, kiekvienais metais būtų išgelbėta 34 tūkst. gyvybių.

PSO taip pat primena, kad mėsa turi ir naudos žmogaus organizmui. Raudona mėsa yra vertinga ir reikalinga mityboje dėl joje esančios geležies bei vitamino B12.

„Šie tyrimai nereiškia, kad turite liautis valgyti raudoną ar perdirbtą mėsą, tačiau verta susimąstyti apie jos kiekio sumažinimą mityboje“, – tvirtina profesorius Timas Key iš Oksfordo universiteto.

Tačiau kiti specialistai tvirtina, kad mėsos vengimas neapsaugos nuo vėžio, žmonės turėtų susikoncentruoti į alkoholio, rūkymo bei antsvorio keliamą pavojų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

dinozauras

stebina mane tas kvailyyyys kuris (manau savo iniciatyva) tokias nesamones skleidzia.Skambinau i PSO man patvirtino kad tai MELAS ....ir paaiskino kad rukyti gaminiai gali itakoti vezinius susirgimus tik 1,8% o ne auksciau min 18...lika.PAGR ISVADA.....TEVINAINIAI..JUSU SMEGENIS REIKIA KRUSTI KAD JUS PAMIRSTUMETE SAVO KASDIENES PROBLEMAS IR NEDRYSTUMETE REAGUOTI I NETEISYBES KAIP PVZ GRAIKAI.T A I P lietuviu tauta atsigavo po stalininiu lageriu bet apsikakojo susidurusi su DEMOKRATIJA

sūduvis

Visais amžiais Bočiai valgė rūkytą mėsą ir ir nieko kažkotai dabar blgai pasidarė jums jau ir po lova vėžys guli

Alkoholis

ir alkoholiniai gėrimai vėžio nesukelia, bet veikia kaip katalizatoriai kitiems kancerogenams, taip pat ir rūkytai mėsai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS