PSO stebi naują koronaviruso atmainą „Mu“ | KaunoDiena.lt

PSO STEBI NAUJĄ KORONAVIRUSO ATMAINĄ „MU“

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) pranešė stebinti naują, Kolumbijoje sausį pirmą kartą pastebėtą koronaviruso atmainą, žinomą pavadinimu „Mu“.

„Mu“ atmaina, moksliškai žinoma kaip B.1.621, priskirta prie „susidomėjimą keliančių atmainų“, antradienį savo kassavaitinėje ataskaitoje apie pandemiją teigė PSO.

Sveikatos organizacija nurodė, kad ši atmaina turi mutacijų, rodančių atsparumo vakcinoms riziką, ir pabrėžė, jog norint geriau suprasti šią atmainą, reikia atlikti daugiau tyrimų.

„Mu“ atmaina turi daugybę mutacijų, rodančių galimą „imuniteto pabėgimą“, – teigiama ataskaitoje.

Esama nemažai nerimo dėl naujų koronaviruso atmainų atsiradimo, pasaulyje vėl didėjant sergamumo lygiui ir įsigalint itin lengvai perduodamai delta atmainai, ypač neskiepytiesiems ir regionuose, sušvelninusiuose viruso ribojimo priemones.

Visi virusai, įskaitant COVID-19 sukėlėją SARS-CoV-2, laikui bėgant mutuoja, tačiau daugelis mutacijų dažniausiai nedaro įtakos viruso savybėms. Tačiau kai kurios mutacijos geba paveikti viruso savybes ir daryti įtaką jo plitimui, sukeliamos ligos eigai, atsparumui vakcinoms, vaistams ir kitoms priemonėms.

PSO savo „nerimą keliančių“ atmainų sąrašui šiuo metu priskiria keturias COVID-19 atmainas, įskaitant 193 šalyse esančią alfa ir 170 valstybių išplitusią delta atmainą.

Tuo metu stebimos penkios atmainos, įskaitant „Mu“.

Po to, kai „Mu“ buvo pirmą kartą aptikta Kolumbijoje, ši atmaina pastebėta kitose Pietų Amerikos šalyse ir Europoje.

PSO nurodė, kad šios atmainos paplitimas visame pasaulyje sumažėjo iki 0,1 proc., tačiau Kolumbijoje atitinkamas skaičius sudaro 39 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

F

Jau buvo burbulas dabar mu o ka tie idijotai dar sugalvos

X

Kodėl o kodėl miau

G

Žmonės, prašau supraskit. Kuo daugiau užkratas plinta, tuo daugiau šansų atsirasti pavojingesnėms atmainoms. Taip kad būkim sąmoningi ir visuomeniški ir saugokim vieni kitus, jeigu nenorim kad dar metus tęstųsi šitas košmaras. Siekiama sukontroliuoti užkratą, kad jis nesiplėstų. Nors skiepai efektyviausia priemonė ir Lietuvoje lengvai prieinama, ją vis tiek ne visi priima, tada jau valdžiai tenka ieškoti kitokių sprendimų, kaip gpasas, iš kurio gali gautis daugiau problemų negu naudos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS