Rudenį prognozuoja COVID-atvejų šuolį: įvardijo, kokiu atveju Lietuvoje būtų įvestas karantinas | KaunoDiena.lt

RUDENĮ PROGNOZUOJA COVID-ATVEJŲ ŠUOLĮ: ĮVARDIJO, KOKIU ATVEJU LIETUVOJE BŪTŲ ĮVESTAS KARANTINAS

  • 17

„Iš pradžių verkdavau atėjusi į kabinetą, o paskui jau eidama iš posto pradėdavau verkti, nes nebeatlaikydavau“ – dokumentinio filmo ištraukoje kalbėjo medikė, praneša LNK.

Santaros klinikų gydytojai čia dalijasi savo išgyvenimais, kuriuos patyrė sunkiausiomis pandemijos akimirkomis. „Kai matome, kokie žmonės atvyksta pas mus į priėmimą, tikrai niekuomet nesusidarė įspūdis, kad mes paskiepysime visus ir tai pasibaigs“, – sakė Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius.

Tiesa, šiuo metu padėtis kontroliuojama, o sudėtingų atvejų kur kas mažiau nei anksčiau. „Visos aktyvaus COVID-19 gydymo lovos – 37 yra užimtos, bet reanimacijoje nėra nė vieno paciento“, – teigė jis.

Lietuva šiuo metu yra augančio sergamumo koronavirusu stadijoje. Tačiau, anot mokslininkų, realus užsikrėtimų skaičius – kur kas didesnis nei oficialus. „Mes matome tik kalno viršūnę, kuri yra paslėpta debesų. O kas darosi kalno viršūnėje, sunku nuspėti“, – aiškino LSMU profesorius Mindaugas Stankūnas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kritikos dėl nesekamų viruso mutacijų dar prieš daugiau nei mėnesį sulaukusi ministerija sakė, kad tai daryti ketinama tik nuo rudens. Be to, testuotis ir toliau bus galima tik poliklinikose, testavimo apimtys nesikeis. „Kad vėl būtų atidaromi mobilieji savivaldybių punktai, kol kas tokio plano nėra. Didesne apimtimi sekoskaitos vykdymas planuojamas rudens sezono laikotarpiu ir tą darys Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija“, – sakė SAM atstovė Ginreta Megelinskienė.

Karantinas Lietuvoje bus paskelbtas tik tada, jei bus pasiektas 240 užimtų reanimacijos lovų slenkstis. šiuo metu užimtos tik devynios. Tačiau net ir tokiu atveju apsaugos priemonės būtų rekomendacinio pobūdžio. „Net 2020-2021-ųjų sandūroje, kai turėjome labai sudėtingą situaciją, niekada nebuvo pasiekta ta riba“, – ramino LSMU profesorius.

„Pagal tai, kas šiuo metu planuojama skelbiant epidemijas, didžioji dalis priemonių bus rekomenduojamos. Tai yra, kaukių dėvėjimas, atstumų laikymasis, vėdinimas ir panašiai“, – akcentavo SAM atstovė.

„Jei anksčiau antriniais susirgimais susirgdavo šiek tiek daugiau nei 5 proc., tai dabar tas skaičius priartėjo prie 20-mt“, – pastebėjo Santaros klinikų vadovas.

Prognozuojama, kad tokių atvejų rudenį tik daugės. Tačiau pastarieji neturėtų taip apkrauti sveikatos priežiūros sistemos kaip anksčiau. „Kol kas viruso plitimui nėra sudarytos prielaidos neplisti ir jis tai daro“, – pabrėžė M. Stankūnas.

Stabilesnės situacijos tikimasi ir dėl atsparesnio medikų imuniteto. Nors neatmetama, kad ketvirtąja doze turėtų būti skiepijami ne tik vyresni nei 60 metų bei sunkių lėtinių ligų turintys gyventojai, bet ir medikai. Tiek sveikatos apsaugos ministerija, tiek medikai rekomenduoja tokiose vietose kaip Palanga, Neringa, Druskininkai, kuriose susirenka daugiau žmonių, dėvėti apsaugos priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Ron Dio

Reikia tęsti dozuotų terapiją . Vienus po velėna šiais metais , kitus kitais .

Idomu

Ar dar kas tiki,juk viskas parašyti Svabo knygoje ir Geitsas daug pasako,kas nori susiranda žinių,protingi masto savo galva,o avim nieks nepadės, mano nuomone

Irena

Teisingai parašyta,nebus valdziai dotacijų,tai dabar į kelnes šika kažkokios visuomenės organizacijos,tegul pirma patys sugeria visas atliekas,kiek uzpirkta 8 mln vienetų,nėra pinigų atiduoti iš fondų pinigus,tegul savo atliekas parduoda,nebus dėl jo stresuoti,tiesa,skiepijosi debilai,o kitiems nesergantiems,SAM ,vyriausybė ir tas nedapisa Dulkys naudojo psichologinį ir fizinį smurta,pasitelkęs darbdavius,ir mentus,dar kas iš protingu,sako ,kad nėra žmonių dirbti,susirenka tegul visus tuos,kurie rėkė,kad atliekos reikalingos,nes kažkokios ministerijos žiurkės pagal savo smegenų prizmę babkiu mažai gavo,jeigu taip valdzia jau stresuoja,tegul patys uzsikasa rūsiuose ,kaimuose su atliekom ir antsnukiais,nieks nedraudzia,kad ne vienos žiurkės nesigirdetu iki kito pavasario,neguldykite pensininkų,nebus problemų,yra slaugos namai,gydymo ir dabar negauname,tie,kurie be ryšių ministerijose ir savivaldybėse,į poliklinikas ,kaip į muziejus,gydytojų nėra,talonų nėra,eilių nėra,tegul poliklinika u
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS