Rusija savo vakciną nuo koronaviruso pavadino „Sputnik“ | KaunoDiena.lt

RUSIJA SAVO VAKCINĄ NUO KORONAVIRUSO PAVADINO „SPUTNIK“

Maskva savo sukurtą vakciną nuo naujojo koronaviruso pavadino „Sputnik V“ – pagal buvusios Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą, antradienį pranešė Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovas Kirilas Dmitrijevas.

Rusija anksčiau paskelbė pirmoji iš pasaulio šalių sukūrusi vakciną nuo koronaviruso.  

Vakcinos projektą finansuojančio fondo vadovas K. Dmitrijevas sakė, kad trečiadienį prasidės trečiosios fazės tyrimai, dar vadinami registraciniais, o masinę vakcinos gamybą planuojama pradėti rugsėjį. 

„Matome didžiulį susidomėjimą užsienyje rusiška vakcina, sukurta Gamalėjos nacionaliniame epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centre“, – sakė jis ir pridūrė, kad iš 20 šalių sulaukta „preliminarių užsakymų daugiau nei milijardui vakcinos dozių“. 

Pasak K. Dmitrijevo, Rusija kartu su užsienio partneriais pasirengusi penkiose šalyse per metus pagaminti 500 mln. vakcinos dozių. 

Fondo vadovas taip pat pasmerkė „koordinuotas ir kruopščiai surežisuotas žiniasklaidos atakas“, kuriomis siekiama „diskredituoti“ rusišką vakciną.  

Jis paragino kitas šalis „pradėti su mumis konstruktyvų dialogą ir artimoje ateityje aprūpinti savo piliečius aukštos kokybės ir saugiu preparatu, kuris iš tiesų gelbsti gyvybes ir gali užbaigti pandemiją“.    

Tuo metu JAV sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras (Aleksas Eizeras) sako, jog svarbu ne būti pirmaisiais, sukūrusiais vakciną nuo koronaviruso, o turėti saugų ir veiksmingą preparatą nuo šio užkrato.

Tai Taivane viešintis A. Azaras pareiškė paprašytas pakomentuoti Rusijos pareiškimą, kad ji tapo pirmąja šalimi, įregistravusia vakciną nuo koronaviruso.  

„Esmė – ne būti pirmam su vakcina. Esmė – turėti vakciną, kuri būtų saugi ir veiksminga amerikiečiams ir kitiems pasaulio žmonėms“, – sakė jis.

Anot A. Azaro, svarbu turėti skaidrių duomenų apie vakciną, patvirtinančių jos saugumą ir veiksmingumą. Jis taip pat pabrėžė, kad Jungtinėse Valstijose įgyvendinant „Warp Speed“ programą kuriamos šešios vakcinos.  

Jungtinės Valstijos pagal užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir mirčių skaičių užima pirmą vietą pasaulyje. Nuo pandemijos pradžios šalyje koronavirusas testais patvirtintas daugiau nei 5 mln. žmonių, 165 tūkst. asmenų nuo šio susirgimo mirė.  

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

77

kada lietuva tures savo vakcina?

Anonimas

Rusai su Kinija gerai sutarė ir tikriausiai paleido virusą kartu jau žinodami nuo šitos ligos vaistus. Jie senai jau tai turi ,bet taip greit gi neprisipažino ,kad viską žinome. Ką Rusija išrado tai sandėris su Kinija ir bendras biznis.

Faktas

Šaunuoliai rusai, pirmieji turi vakciną. Vakarų avigalviai lieja tulžį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS