S. Čaplinskas apie medžiagines kaukes: kokį audinį rinktis ir kodėl? | KaunoDiena.lt

S. ČAPLINSKAS APIE MEDŽIAGINES KAUKES: KOKĮ AUDINĮ RINKTIS IR KODĖL?

  • 11

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas Saulius Čaplinskas dar kartą pasidalijo informacija apie medžiaginių kaukių veiksmingumą. Kokį audinį rinktis ir kodėl?

„Kodėl JAV Ligų kontrolės centras (CDC), turėjęs tvirtą poziciją, kad medžiaginės kaukės negali sumažinti COVID-19 ligos plitimo, savo poziciją pakeitė? Pozicija pasikeitė dėl kelių priežasčių: visų pirma, gauta daugiau įrodymų, kad besimptomiai asmenys gali platinti virusą; antra, nenorėjo, kad žmonės kauptų medicinines kaukes ir tokiu būdu „atimtų“ jas iš medikų“, – feisbuke ketvirtadienį rašė profesorius.

Kalbant apie kaukes, anot S. Čaplinsko, svarbu pažymėti, kad kvėpavimo takų virusai gali būti perduodami ne tik su stambiais lašeliais, bet ir plisti oru (stambūs lašeliai iš burnos, pvz., kalbant nuskrieja apie vieną metrą ir nusėda ant paviršių, o smulkūs lašeliai su ligos sukėlėjais nuskrieja daug toliau).

„Dėl šių priežasčių rekomedacija asmenims stovėti tiksliai dviejų metrų atstumu nėra absoliuti panacėja, nes atsiranda daugiau mokslinių duomenų, kad nėra stebuklingo skaičiaus, kokios distancijos reikia laikytis, o du metrai – optimalu, ir geriau nei šalia vienas kito“, – rašo profesorius.

Koks medžiaginių kaukių veiksmingumas, kokią reikėtų rinkis ir kaip tinkamai naudoti? Anot specialisto, nėra plačių mokslinių tyrimų apie medžiaginių kaukių veiksmingumą, tačiau pavieniai tyrimai iš esmės parodė, kad dėvėti medžiagines kaukes geriau, nei nieko nedėvėti, nes jos sulaiko didesnius lašelius, su kuriais plinta virusai.

„Jei patys planuojate nusipirkti ar pasigaminti medžiaginę kaukę, rekomenduojama, kad ją sudarytų du tankiai suausto 100 proc. medvilnės audinio sluoksniai. Ištyrus įvairias medžiagas, tokias kaip šimtaprocentinė medvilnė ir net dulkių siurblių maišeliai, nustatyta, kad geriausia yra aukštos kokybės stora (180 audinio tankio) medvilnė. Tokia kaukė sustabdė maždaug 79 proc. dalelių, kurios buvo šiek tiek didesnės už COVID-19 sukėlėją (SARS-CoV-2). Taip pat pabrėžtina, kad dvisluoksnės kaukės geriau nei vienasluoksnės. Jei renkatės medžiagą kaukei, naudokitės viena paprasta taisykle: pakelkite medžiagą priešais šviesą ir, jei ji gerai praleidžia šviesą – t.y. matote atskiras gijas, tada vertėtų rinktis kitą medžiagą. Priminsiu, kad infekcinės ligos sunkumas taip pat priklauso ir nuo gauto užkrato dozės. Jeigu mažiau viruso pateks į jūsų organizmą, tikėtina, kad sirgsite lengviau“, – priduria ULAC vadovas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

V.

Įdomi pozicija: "nenorėjo, kad žmonės kauptų medicinines kaukes ir tokiu būdu „atimtų“ jas iš medikų". Tipo, ai, geriau tada pameluokim, kad tinka ir medžiaginės - kad žmonės medicininių neprisipirktų? Argumentas tikrai vertas profesorių...

Anonimas

"kaukės nepadeda " kada tokie profesoriai atsakys už savo žodžius?

Kaimo Zuzana

Vis lietuviškas vienas kito naikinimas klęsti. Profesorius yra virusų specialistas, pripažintas Europoje, nediletantas, turi savo nuomonę, suprantamai kalba, dėkingi. Prie ko čia postai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS