S. Čaplinskas įspėja: COVID-19 gali sukelti diabetą sveikiems žmonėms | KaunoDiena.lt

S. ČAPLINSKAS ĮSPĖJA: COVID-19 GALI SUKELTI DIABETĄ SVEIKIEMS ŽMONĖMS

  • 7

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) vadovas, profesorius Saulius Čaplinskas socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje teigia, kad koronavirusas, sutrikdydamas insulino sekreciją ir pažeisdamas ląsteles, gali sukelti diabetą ir sveikiems žmonėms.

„COVID-19 gali sukelti diabetą sveikiems žmonėms, pažeisdamas insuliną gaminančias kasos ląsteles ir sutrikdydamas insulino sekreciją, rodo neseniai atliktas laboratorinis eksperimentas. ACE2 receptorių, kurių pagalba koronavirusai įsiskverbia į ląstelę, yra ne tik kvėpavimo organuose, bet ir kasoje, plaučiuose, inkstuose, insulocitų ląstelėse ir kt. SARS-CoV-2 gali užkrėsti kasos α ląsteles, gaminančias hormoną gliukagoną, kuris padidina cukraus kiekį kraujyje ir β ląsteles, gaminančias insuliną, kuris sumažina cukraus kiekį kraujyje“, – teigia profesorius.

„Naujausi duomenys rodo, kad cukriniu diabetu sergantiems suaugusiesiems užsikrėtimas SARS-CoV-2 sutrikdo gliukozės kiekio kraujyje kontrolę ir tai padidina mirties riziką. Yra du pagrindiniai diabeto tipai:

– 1 tipo cukrinį diabetą sukelia paties organizmo imuninė sistema, puolanti insuliną gaminančias kasos insulocitų ląsteles, ir ateina momentas, kai organizme nebelieka insulocitų, kurie gamintų insuliną ir kontroliuotų gliukozės kiekį kraujyje.

– 2 tipo cukriniu diabetu susergama, kai insulocitams tenka gaminti labai daug insulino, nes vidaus organai, daugiausia kepenys, raumenys ir riebalai, nereaguoja taip gerai, kaip turėtų į insulino signalus. Galiausiai insulocitai išsenka ir miršta“, – informuoja S. Čaplinskas.

Pasak profesoriaus, tarp pirmųjų diabeto simptomų pasireiškimo ir virusinių infekcijų yra nustatytas ryšys.

Primename, kad penktadienio duomenimis, Lietuvoje koronavirusas iš viso nustatytas 1828 žmonėms, tebeserga 199 asmenys, 1539 – pasveiko. Nuo COVID-19 iš viso mirė 79 asmenys, dar 11 koronavirusu užsikrėtusių žmonių mirė dėl kitų priežasčių.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 34 įvežtiniai atvejai.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, COVID-19 saviizoliacija, diabetas
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Čia tas kur į seimą labai nori

liurbis

liurbiskai .

Ryšys

Bet kuris virusas gali sukelti įvairias komplikacijas, tiksliau " muša" per silniausią organizmo vietą, todėl gali sukelti ir diabetą , ir kitas organizmo komplikacijas. Išimtis tik Klaipėdos hospiso senoliai, kurie, turėdami gretutinių susirgimų ir kurių amžiaus vidurkis buvo 78,5 metų sugebėjo per 14 dienų pasveikti nuo COVID užkrato. Čia profesoriui nauja medžiaga tyrimui ir moksliniam darbui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS