SAM: prieš gydymąsi dienos stacionare tyrimas dėl koronaviruso nebėra būtinas | KaunoDiena.lt

SAM: PRIEŠ GYDYMĄSI DIENOS STACIONARE TYRIMAS DĖL KORONAVIRUSO NEBĖRA BŪTINAS

  • 0

Pacientams, kuriems teikiamos vadinamosios dienos stacionaro paslaugos, prieš gydymąsi nebėra būtina išsitirti dėl koronaviruso, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Kai ryte žmogus atvyksta į gydymo įstaigą, kur jam atliekamos procedūros, teikiama planinė pagalba, o vakare grįžta į namus, tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti turės būti atliktas tik tuo atveju, jei žmogus jaus šiai ligai būdingus simptomus. Tai reiškia, kad tie, kurie neturės nusiskundimų, pavyzdžiui – nejaus gerklės skausmo, pasunkėjusio kvėpavimo, nekarščiuos – tokio tyrimo dėl dienos stacionaro paslaugų atlikti neprivalės“, – rašoma ministerijos pranešime.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, nauja tvarka numatyta, įvertinus, kad, tinkamai laikantis infekcijų kontrolės, dienos stacionaro paslaugos nekelia didelės infekcijos plitimo rizikos, o kuo didesnis tokių paslaugų prieinamumas būtinas.

„Dienos stacionaro paslaugos, kai pacientas neatitraukiamas nuo jam įprastos socialinės aplinkos ir gali tęsti gydymą saugioje namų aplinkoje, yra skatinamos. Pavyzdžiui, tai itin aktualu, kai kalbame apie dienos stacionaro psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, kurias norinčiam gauti žmogui iki šiol taip pat dėl tyrimo reikėdavo vykti net į kitoje savivaldybėje esantį mobilų punktą. Tad šio reikalavimo tyrimą atlikti ir prieš tokias trumpalaikes paslaugas, mažinusio jų prieinamumą ir kartu didinusio procedūrų, paslaugų laukiančiųjų eiles, atsisakoma“, – pranešime cituojamas A. Veryga.

Anot jo, šiuo atveju svarbus vaidmuo tenka gydymo įstaigų infekcijų kontrolei, turinčiai užtikrinti ir pacientų, ir darbuotojų saugumą – laikantis visų atsargumo priemonių, rizika koronaviruso infekcijai plisti, teikiant dienos stacionaro paslaugas, yra minimali.

Anot ministerijos, kaip ir iki šiol, visiems kitiems naujai į ligonines ilgesniam laikui guldomiems pacientams tyrimas koronavirusinei infekcijai nustatyti turi būti atliktas likus ne daugiau nei 48 valandoms iki paciento stacionarizavimo.

Toks tyrimas gali būti atliekamas tiek pačiose gydymo įstaigose, tiek ir mobiliuose punktuose, į kuriuos žmonės, gavę siuntimą, turi registruotis patys. Jei atsakymas per 48 valandas negaunamas, pacientui reikalingas planinis gydymas, įskaitant ir dienos stacionaro paslaugas, turi būti teikiamas nelaukiant. 

Jei nustatoma, jog žmogus yra užsikrėtęs, dėl planinių paslaugų, įskaitant ir dienos stacionaro, galimo atidėjimo sprendžia paslaugas teiksiantis gydytojas specialistas.

Be to, nustačius, jog pacientas, kurį planine tvarka ketinama guldyti į ligoninę, nėra užsikrėtęs koronavirusu, jį konsultavęs šeimos gydytojas apie tyrimo rezultatus ligoninei pranešti neprivalės. Šie rezultatai bus matomi e. sveikatos sistemoje.

„Šeimos gydytojas arba gydytojas specialistas, konsultavęs pacientą, privalės informuoti tik tuo atveju, jei rezultatas bus teigiamas. Taip mažinama medikams tenkanti administracinė našta“, – teigiama pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS