SAM skiria papildomą finansavimą 450 šeimos gydytojų komandų darbuotojams įdarbinti | KaunoDiena.lt

SAM SKIRIA PAPILDOMĄ FINANSAVIMĄ 450 ŠEIMOS GYDYTOJŲ KOMANDŲ DARBUOTOJAMS ĮDARBINTI

  • 5

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį pranešė skyrusi papildomą finansavimą 450 darbuotojų, kurie papildys šeimos gydytojų komandas.

Šiems specialistams finansuoti papildomai numatyta mažiausiai 10 mln. eurų per metus.

Pasak ministerijos, šis papildymas yra dalis plano suburti šeimos gydytojų komandas, kurios padėtų šeimos gydytojams jų kasdieniame darbe bei pagerintų pacientų patirtį gydymo įstaigose.

Papildomas finansavimas buriamoms šeimos gydytojo komandoms nuo kovo 1-osios bus skiriamas per padidintą bazinį įkainį už prisirašiusius gyventojus. Jis bus mokamas toms pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, kuriose apylinkės gydytojų užimamų etatų santykis su šeimos gydytojo komandos nariais (ne gydytojais) yra lygus vienam prie 2,1 arba didesnis.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia, kad laikomasi pažado nuosekliai didinti šeimos gydytojo komandą. Taip šeimos gydytojui suteikiama galimybė daugiau dėmesio skirti tiesiogiai pacientui, paliekant kitus darbus, tokius kaip pažymų išrašymas, paciento informavimas ir kitus, naujai formuojamos komandos nariams.

„Nuo pat šeimos gydytojo kaip sveikatos sistemos pagrindo sukūrimo šeimos gydytojams krūvis buvo tik didinamas, priskiriant jiems vis daugiau funkcijų. Neretai vieno šeimos gydytojo apylinkė sudaro ir 1800, ir 2200 gyventojų, tad gydytojai gali pacientams skirti vos po keliolika minučių tiesioginių konsultacijų“, – pranešime cituojamas ministras.

„Perskirstome krūvį tarp šeimos gydytojo komandos, kad gydytojai galėtų kuo daugiau laiko skirti savo tiesioginiam darbui, o pacientai gautų kokybišką gydymą“, – teigė jis.

Šeimos gydytojo komanda gali sudaryti tokie specialistai: šeimos gydytojas, bendrosios praktikos slaugytojas arba išplėstinės praktikos slaugytojas, akušeris, atvejo vadybininkas, kineziterapeutas, gyvensenos medicinos specialistas, apylinkės administratorius, socialinis darbuotojas.

Gydymo įstaigoms palikta pasirinkimo laisvė, kokio konkretaus specialisto iš sąrašo jiems reikia, formuojant šeimos gydytojo komandą. Jos pačios pagal poreikį spręs, kurio profilio specialistas labiausiai šiai dienai atitinka šeimos gydytojo ir gydymo įstaigos poreikius.

„Raginu tiek gydymo įstaigas, tiek pačius šeimos gydytojus keisti savo kasdienio darbo įpročius – labai svarbu, kad pradėtų vyrauti komandinis darbas ir funkcijų persiskirstymas. Joks papildomas finansavimas nevirs pokyčiu, jei nesikeis darbo organizavimo tvarka pačiose gydymo įstaigose“, – tvirtino A. Dulkys.

Anot pranešimo, siekiant finansuoti naujų specialistų samdą gydymo įstaigose ir suburti šeimos gydytojų komandas, bazinis įkainis už prisirašiusius gyventojus bus nuosekliai didinamas iki 2030 metų.

Tuomet šeimos gydytojo komandos turės pradėti veikti visa apimtimi – vidutiniškai vienam šeimos gydytojui teks beveik keturi įvairaus profilio sveikatos specialistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Spektaklis

Šeimos gydytojai dirba dispečeriais, rašinėdami siuntimus pas specialistus ir aptarnaudami kompiuterius, į ligonį net nepakeldami galvos, neatsimenu kada paskutinį kartą pas šeimos gydytoją reikėjo išsižioti , parodyti gerklę, iškišti liežuvį, kada buvo matuotas kraujo spaudimas, ūgis, svoris , apžiūrėti limfmazgiai ir pan. Negana to, gydytojai patapo vos ne ekstrasensais, kai paskaitai ligos išrašą, ten randi surašytus visus būklės įvertinimus objektyviai ir to užtenka. Svarbu gydytojo fantazija, o ne ligonio būsena, pasitaiko dar gudriau, nereikia atlikti jokių tyrimų, juk juos galima nurašyti iš duomenų bazės, atliktų prieš kelis metus. Dabar ligonis apie save nieko nežino, visas darbas vyksta kompiuteriu ir dausose, juk ne kiekvienas senolis naudojasi e-sistema. Taip ir nežinai, kur patekai ar į spektaklį, ar pas gydytoją, kuris dirba su kompiuteriu.

tendencija

darbinti gydymo įstaigose žmones be medicininio išsilavinimo.Vietoje vadybininkų,reigistratorių , administratorių, reikėtų idarbinti papildomai slaugytoju,išplečiant ju funkcijas. Man kaip pacietui nereikalingas atvejo vadybininkas,bet reikalingas specialistas galintis reaguoti i sveikatos pokyčius ir kvalifukuotai i juos reaguoti.

Kiek mokės?

700 eurų?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS