Seimas nusprendė: odontologų licencijavimą perims Akreditavimo tarnyba | KaunoDiena.lt

SEIMAS NUSPRENDĖ: ODONTOLOGŲ LICENCIJAVIMĄ PERIMS AKREDITAVIMO TARNYBA

Naujas licencijas odontologams išduos nebe Odontologų rūmai, o Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT).

Tai numatyta antradienį priimtoje naujoje Odontologijos praktikos įstatymo redakcijoje. Už ją antradienį balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė dešimt parlamentarų.

Keisti odontologų licencijavimo tvarką pasiūlęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad šie medikai iškrenta iš visos sistemos konteksto.

„Tai yra vieninteliai mūsų specialistai, kuriuos iš esmės licencijuoja nevyriausybinė organizacija, kurioje narystė yra privaloma“, – BNS yra sakęs ministras.

Prieš balsavimą Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė išplatino pareiškimą, kad šiuo įstatymu siekiama sužlugdyti vieną iš nedaugelio Lietuvos medicinoje sėkmingos savivaldos modelių.

Odontologų rūmų pirmininko Alvydo Šeikaus teigimu, sudaromas klaidingas įspūdis, kad rūmai gyvena iš licencijų išdavimo. Anot jo, šios lėšos nėra reikšmingas pajamų šaltinis, rūmai neprieštarautų, jei už licencijavimą surenkamos lėšos būtų grąžinamos į valstybės biudžetą.

A. Šeikaus duomenimis, per metus už licencijas surenkama apie 9000 eurų.

Jo teigimu, išduodama apie 400 licencijų naujiems specialistams: odontologams, dantų technikams, burnos higienistams. Viena licencija kainuoja 19 eurų. Ji išduodama vienąkart visam laikui, kas penkerius metus atnaujinama nemokamai. Licencija įstaigai kainuoja 56 eurus, per metus daugiausia licencijuojama 20 įstaigų.

Priimtame įstatyme taip pat nustatyta, kad verstis odontologijos praktika gali odontologas, turintis galiojančią licenciją. Verstis odontologijos praktika galima tik asmens sveikatos priežiūros įstaigoje, kuri turi licenciją teikti odontologinės priežiūros (pagalbos) paslaugas.

Toks pats reguliavimas taikomas ir norintiesiems verstis burnos priežiūros praktika.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS