Auga infliacija – didėja kyšių sumos: už chirurginę operaciją į vokelį – nebe 130, o 160 eurų | KaunoDiena.lt

AUGA INFLIACIJA – DIDĖJA KYŠIŲ SUMOS: UŽ CHIRURGINĘ OPERACIJĄ Į VOKELĮ – NEBE 130, O 160 EURŲ

  • 84

Davė pinigų medikams ar ne – iki galo nesutaria gatvėje kalbinami Tadas ir Indrė... Apie kyšius sveikatos sistemoje garsiai ir atvirai pasakojama LNK reportaže. 

„Ar tikrai tokią sumą, ar tikrai tu tiek nunešei, paskui gal supras ne taip tave“, – svarstė pašnekovė.

„Ne, nebuvo niekada“, – įsiterpė Tadas.

Jeigu ne pinigais, o gėlėmis ar saldainiais atsidėkoti?

„Maža dovanėlė ar gėlių puokštė niekada nepamaišys“, – sakė pašnekovas.

„Labai slidus reikalas. Atrodytų, na, saldainiai, nieko kalto, bet kur tos ribos atsiranda, nežinau“, – svarstė kita moteris.

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

„Pritariu. Ir jiems reikia dovanų“, – savo nuomonę išsakė dar viena praeivė.

Taip vis dar tolerantiškai daugelis kalba apie maišeliuose nešamas padėkas. Apie pinigus gal ir nutyli, bet tyrimai rodo ką kita – kyšiai vis dar populiarus reiškinys.

„Tokią korupcinę patirtį praėjusiais metais turėjo apie 10 proc., užpraėjusiais – 9 proc. Bendrai paėmus apie 10 proc. gyventojų yra tekę duoti kyšį“, – situaciją komentavo Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) direktoriaus pavaduotoja Rūta Kaziliūnaitė.

Tie procentai aprėpia kyšius visose srityse, ne vien medicinoje. Tačiau sveikatos sričiai teko apie 70 proc. visų kyšių.

„Mes nuo sovietmečio kaip neišsigydome nuo šito, taip neišsigydome, – sakė Seimo narys Linas Slušnys. – Ką tai reiškia? Pacientai galvoja, kad be kyšio neįmanoma.“

„Kalbant apie skaidruma, iš tikrųjų sveikatos sistema yra viena neskaidriausių“, – konstatavo Medikų sąjūdžio valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

A. Gerliakienė sako, kad vokelis gal kai kur ir gali suveikti.  

Jeigu kažkas įdėjo kažką į vokelį ir davė, tai nuo to gydymo kokybė tikrai nesikeičia. Galbūt greitis nuo to gali priklausyti.

„Jeigu kažkas įdėjo kažką į vokelį ir davė, tai nuo to gydymo kokybė tikrai nesikeičia. Galbūt greitis nuo to gali priklausyti“, – svarstė A. Gerliakienė.

Kyšių dydžiai taip pat auga. Gal ir čia veikia infliacija?! Pateikiama praėjusių ir 2020 metų statistika.

„Gaunant korupcijos požiūrį į rizikingiausias sveikatos priežiūros paslaugas, tokias, kaip, tarkim, chirurginė operacija, tai vidurkis šiek tiek viršija 100 eurų“, – kalbėjo R. Kaziliūnaitė.

Pavyzdžiui, už chirurgines operacijas pernai vidutiniškai mokėta 160 eurų, dar ankstesniais metais – 130 eurų.

„Kad negalvotų, jog tik davus papildomų pinigų ar kitokios rūšies pakišą, gaus kokybišką paslaugą. Manau, toks požiūris kažkuria prasme įžeidžia ir pačią medikų bendruomenę“, – sakė Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministras kalba tiek apie smulkiąją, tiek apie sisteminę korupciją. Sako, būtina nulinė tolerancija. O kaip to pasiekti, vakar Seime diskutavo įvairių sričių specialistai. 

„Ligonių kasų vaistų, protezų įtraukimo sistema, pirkimų sistema veikia blogai, netobulai. Tų sisteminių klaidų, sisteminės korupcijos labai daug yra“, – kalbėjo Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Ligonių kasų vaistų, protezų įtraukimo sistema, pirkimų sistema veikia blogai, netobulai. Tų sisteminių klaidų, sisteminės korupcijos labai daug yra.

„Labai svarbu fiksuoti gydymo įstaigų vadovų labai konkrečią atsakomybę už tai, kaip veikia jų įstaiga pirkimų srityje“, – sakė  A. Dulkys.

„Mes turime išsiravėti, peržiūrėti visus teisės aktus, kaip veikia sistema – paciento kelią“, – komentavo Ministrės pirmininkės patarėja Živilė Gudlevičienė. 

Dėmesio sulaukė ne tik korupcija, bet ir specialistų bei pacientų santykiai. Prisimintas ir pastarųjų dienų incidentas, kai buvo žiauriai sumuštas greitosios medicinos pagalbos vairuotojas. Jam net buvo suskaldytas skruostikaulis.

„Jis šoko ant manęs ir prasidėjo muštynės. Patyriau didelę traumą“, – sakė nukentėjusysis.

Policija tikslina – smurtautojas vis dar intensyviai ieškomas. Jo asmenybė dar nenustatyta.

„Tiek paramedikai, tiek skubios pagalbos skyrių medikai dirba su tuo pačiu kontingentu, su kuriuo dirba ir policijos pareigūnai bei kitos tarnybos teikdamos būtinąją pagalbą, – sakė Joniškio ligoninės direktorius Martynas Gedminas. – Mes teikiame tą pačią viešą paslaugą ir mūsų teisinė apsauga turėtų būti tokia pati, kokia yra ir pareigūnų.  

Po šio įvykio Seime kelią skinasi pataisos, kad už medikų, socialinių darbuotojų garbės ir orumo įžeidimą grėstų atsakomybė ir iki 300 eurų bauda. 

Rašyti komentarą
Komentarai (84)

Lina

Kokios bėdos? Visos paslaugos yra kainoraštyje. Mokėkite ir nereikės dioti kyšio. Jūs dar vis randate nokamų operacijų? Kalėdiniai stebuklai

Nu jo

Niekam niekada nedaviau ir neduosiu, jie už tai alga gauna, ir gydo vienodai kaip ir tuos, kurie duoda. O žmonės patys duoda ir paskui dejuoja, gal pirma savo galvas pasitikrinkit, kad pradėtumet mąstyti...

Tokiu

Arbatpinigiu jau mazai kas ima matyt .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS