Seime skinasi kelią privalomas vaikų skiepijimas | KaunoDiena.lt

SEIME SKINASI KELIĄ PRIVALOMAS VAIKŲ SKIEPIJIMAS

Seimas po pateikimo vieno balso persvara pritarė Socialdemokratų partijos frakcijos pateiktam įstatymo projektui, kuriuo numatoma vaikus privalomai skiepyti nuo poliomielito, tymų ir raudonukės.

Išimtys būtų taikomos tik tais atvejais, kai vaikas negali būti skiepijamas dėl kontraindikacijų.

Po pateikimo šiai pataisai pritarta vieno balso persvara – už buvo 33 Seimo nariai, prieš – šeši, susilaikė 26 parlamentarai.

Tam, kad įstatymas būtų priimtas, dar turės balsuoti Seimas ir pasisakyti Vyriausybė.

„Lietuvoje šiuo metu sparčiai plintant tymams, kasmet nepaskiepyti nuo šios ligos lieka per 5 tūkst. vaikų. Per pastarąjį dešimtmetį tokių neskiepytų ir neatsparių tymų virusui vaikų susidarė daugiau nei 50 tūkst. 2019 m. sausio 1 - kovo 13 dienomis Lietuvoje iš viso užregistruoti 128 tymų atvejai. Tuo metu pernai per visus metus tymais Lietuvoje susirgo 30 žmonių“, – rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

Jame taip pat tvirtinama, kad įvesti kai kuriuos privalomus skiepus vaikams būtina, siekiant atitikti tarptautinius standartus.

„Poliomielitas, tymai ir raudonukė yra užkrečiamosios ligos, kurių epidemiologinė priežiūra ir kontrolė yra vykdomos tarptautiniu mastu. Pasaulio sveikatos organizacija siekia likviduoti poliomielitą, tymus, raudonukę Europos regione ir pasaulyje. Kad šis tikslas būtų pasiektas, yra būtina išlaikyti aukštas skiepijimo nuo šių infekcijų apimtis – skiepijimo nuo tymų ir raudonukės daugiau nei 95 proc., nuo poliomielito daugiau nei 90 proc. – daugėjant neskiepijamų vaikų skaičiui Lietuvoje šis rodiklis yra nebepasiekiamas“, – rašoma dokumente.

Šis įstatymo projektas Seime sukėlė audringų diskusijų.

„Niekas nesiginčija, kad reikia skiepytis. Tačiau prieš atliekant bet kokią procedūrą, tyrimus, turi gauti rašytinį sutikimą. Tai kaip bus siūloma elgsis, jei tėvai nesutinka skiepyti vaiko, kaip privalomai tai bus padaryta?“, – klausė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė.

„Visi žinome, kad ir pragaras grįstas gerais norais, už tų vakcinų stovi konkrečios farmacinės įmonės su konkrečia produkcija. Didžioji Britanija šiandien išleidžia procentaliai mažiau lėšų iš savo biudžeto skiepų kompensavimui. Tad jei šitas siūlomas variantas įveda skiepų privalomumą, tada turime pripažinti, kad tikrai taip galėtume elgtis, jei būtume turtingesni nei Didžioji Britanija. Akivaizdu, kad iš karto atsiras problemos su didesniu biudžeto asignavimų skyrimu tiems, kurie neįgali apmokėti skiepų. Švelniai tariant, tokie siūlymai neatrodo rimtai arba parodo, kad farmacinių įmonių interesai Seime yra stipriai įsišakniję“, – pabrėžė Seimo narys Povilas Urbšys.

„Visi vaikai turi teisę į gyvybės apsaugojimą. Jeigu dalis tėvų užsispyrusiai vadovaujasi visiškai kitokiomis teorijomis, tuomet valstybė turi imtis atsakomybės dėl vaiko apsaugojimo nuo mirtimi gresiančių užkrečiamų ligų“, – sakė socialdemokratų seniūnas opozicijos lyderis J. Sabatauskas.

Sveikatos apsaugos ministras „valstietis“ Aurelijus Veryga yra anksčiau skeptiškai pasisakęs dėl svarstymų įvesti privalomus skiepus. Ministras taip pat yra atkreipęs dėmesį, jog tai bandė padaryti jo pirmtakas socialdemokratas Vytenis Andriukaitis, tačiau teismas tam užkirto kelią.

V. Andriukaitis buvo pasirašęs įsakymą, kad į vaikų darželius nebūtų priimami neskiepyti vaikai, tačiau teismas jį paskelbė prieštaraujančiu kitiems teisės aktams.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Pikta

Susikiskit jus tuos skiepus kur nesueina! Neduosiu savo vaikų skiepyti už jokius pinigus! Viena jau sutraumavau vaiką per susikta MMR! Kito neskiepyjau isvis, vaikas sveikas ir stipriu imunitetui! DEGSIT PRAGARE JUS UŽ SAVO TUOS PRIVALOMUS SKIEPUS! KIEK VAIKŲ PARALITIKAIS PAVERTET, KIEK VAIKŲ PRAZUDETE! Kažkodėl kaip maro kratosi visi medikai vos tik pasakai kad tuos negalavimus sukėlė vakcina! Ne negali būti, ne skiepai geri yra! Tfu blyn kas per pasaulis! Slikstynes! Nebereikalo ir sakoma, kad trečio pasaulinio karo nebus, žmogus žmogų sunaikins! Taip viskas ir vyksta. Farmacija valdo visa pasauli! Kitas dalykas, kas tie tymai? AR NUMIRĖ KAS NUO JŲ? NE! TAI KO ČIA ZLIUMBIAT, PERSIRGO ISGYJO! Baisus pasaulis, nemaniau, kad ant tiek slikstyniu šiame gyvenime, kuriems nieko švento nėra! Dar mat prievarta naudos su susiktom sąlygom! Velniop tuos jūsų skiepus, velniop tuos jūsų Lietuvos mokslus, jei nepriims vaikų neskiepytu į mokyklą tai tik jūs kalti busit! Per prievartą nezalosiu vaikų

Ne jusu reikalas

Labai paranku ivest privalomuma.tada bus perkami ir vaistai kai bus zalos po skiepu ir gulima ligoninese ir tt.gal ir rimciau.o kai newkiepyjo, vaikas sveikas-naudos valstybei, farmacijai ner.niekam nereikia sveiku, todel visus ir skiepyja ir luosina bei pumpuoja vaistais net nesidomedama kaip pasalinti tai, kas sukelia bedas.absurdas!

PAPRASTA

Dviracio nereikia isradineti.. takeliai praminti ir yr modelis programai: 1. fondas zalai po skiepu atlyginti, aiskiai sudeliotos taisykles ir vertinimo procedura; 2. privalomu skiepu programa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS