Sergantiems akių ligomis – puikios žinios: Klinikose atidarytos modernios operacinės | KaunoDiena.lt

SERGANTIEMS AKIŲ LIGOMIS – PUIKIOS ŽINIOS: KLINIKOSE ATIDARYTOS MODERNIOS OPERACINĖS

  • 2

Penktadienį Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Akių ligų klinikoje oficialiai atidarytos modernios, šiuolaikinius standartus atitinkančios ir naujas gydymo galimybes siūlančios devynios operacinės, kuriose įdiegtos pažangiausios gydymo metodikos.

Akių ligų klinika ir joje dirbantys specialistai jau nuo seno garsėja savo pasiekimais. Esate lyderiai, kuriuos renkasi pacientai ir iš kurių mokosi gabiausi studentai“, – sakė LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas.

Atidarymo metu Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius pabrėžė, kad Akių ligų klinika, pradininkė daugelio sudėtingų operacijų Lietuvoje, yra lygiavertė kartu su pažangiausiomis Europos ir kitų pasaulio šalių universitetinėmis klinikomis bei išskirtinė Lietuvoje ir Baltijos šalyse.

Kaip praneša Kauno klinikos, atnaujintose operacinėse dirba geriausi savo srities profesionalai, besivadovaujantys pasaulinėmis oftalmologijos rekomendacijomis ir sekantys naujausias tendencijas. Specialistai atlieka sudėtingiausias operacijas pacientams, sergantiems įvairiomis akių ligomis, ir užtikrina maksimalų saugumą operacijos metu ir pooperaciniu laikotarpiu.

„Akių ligų klinikos operacinės yra tarsi chirurginio padalinio širdis, kurioje stebuklas kiekvieną dieną kuriamas šimtams pacientų. Džiugu, kad kartu su atnaujintomis operacinėmis turėjome galimybę įdiegti ir naujas gydymo metodikas“, – kalbėjo Akių ligų klinikos vadovė prof. Reda Žemaitienė.

Vadovė pabrėžė, kad šiais metais pirmieji Lietuvoje klinikos specialistai įdiegė endotelines keratoplastikas. Nuo šiol pacientams, sergantiems ragenos endotelio ligomis, nebereikia persodinti visų ragenos sluoksnių. Gydytojai pakeičia tik vidinius – tai ženkliai palengvina pooperacinę eigą ir sumažina komplikacijų tikimybę.

Atnaujintose operacinėse taip pat įdiegtos naujos technologijos – femtosekundinio ir eksimerinio lazerių sistemų. Tai inovatyviausi kataraktos chirurgijos, ragenos gydomųjų procedūrų ir refrakcinės chirurgijos gydymo metodai.

„Lazerinė mikrochirurgija – labai svarbi sudėtinė oftalmologijos dalis. Nuo šiol Akių ligų klinikoje studijuojantys gydytojai rezidentai turės puikias sąlygas gilintis į šią oftalmologijos sritį. Tai padės jiems tapti aukščiausio lygio specialistais visoje šalyje ir teikti reikiamą pagalbą sudėtingiausiomis akių ligomis sergantiems. Šie lazeriai – šių dienų laimėjimas, leidžiantis dar kokybiškiau atlikti akių operacijas, o pacientams – greičiau grįžti į visavertį gyvenimą“, – naujomis galimybėmis džiaugėsi Akių ligų dienos chirurgijos skyriaus vadovė, gydytoja oftalmologė prof. Dalia Žaliūnienė.

Femtosekundinis lazeris naudojamas saugesnėms ir tikslesnėms kataraktos operacijoms atlikti. Lazeriu padaromi preciziški ragenos pjūviai, labai tikslaus dydžio ir centravimo anga priekinėje lęšiuko kapsulėje. Lęšiukas susmulkinamas reikiamo dydžio dalimis nenaudojant ultragarso, kuris įpratai naudojamas atliekant standartinę kataraktos operaciją, energijos arba jos naudojant mažiau. Šis lazeris suteikia galimybę suformuoti ragenos lopelį, koreguojant trumparegystę, toliaregystę, astigmatizmą bei senatvinę toliaregystę. Femtosekundiniu lazeriu bus atliekamos efektyvesnės ir saugesnės ragenos persodinimo bei sutvirtinimo operacijos, pacientams sumažės komplikacijų rizika ir gijimas bus spartesnis.

Ne mažesnėmis gydymo galimybėmis pasižymi ir eksimerinis lazeris, spinduliuojantis ultravioletinius spindulius, kurie pakeičia ragenos audinių struktūrą be jokio neigiamo poveikio. Atliekant regėjimą koreguojančias operacijas, kompiuterinė sistema, sujungta su eksimeriniu lazeriu, tiksliai nustato ragenos sluoksnių struktūrą bei gylį, kurį reikia pašalinti. Šio lazerio gydymo profilis apima trumparegystės, toliaregystės, astigmatizmo, senatvinės toliaregystės koregavimą bei akies optinės sistemos tobulinimą (aberacijų gydymas), o pati procedūra trunka nuo 7 iki 15 sekundžių. Tai ypatingai svarbu tiems žmonėms, kurie nebenori ar nebegali nešioti akinių ar kontaktinių lęšių.

Klinikoje kasmet atliekama per 19 tūkst. chirurginių intervencijų: kataraktos, glaukomos, vokų auglių operacijos, intraokulinių auglių brachiterapija, operacijos akių traumų atveju, vitrektomijos (stiklakūnio/tinklainės) operacijos, žvairumo, keratoplastikos, keratoprotezavimo, vaistų injekcijos į stiklakūnį ir kitos.

Kauno klinikų Akių ligų klinikoje kiekvienais metais konsultuojama vidutiniškai 90 tūkst. pacientų: apie 75 tūkst. suaugusiųjų ir per 13 tūkst. vaikų. Tai – vienintelė gydymo įstaiga Lietuvoje, kurioje atliekamos intraokulinės operacijos vaikams.

2017 m. Akių ligų klinika priimta į Europos Retų akių ligų referencijos centrų tinklą (ERN-EYE).

GALERIJA

  • Sergantiems akių ligomis – puikios žinios: Klinikose atidarytos modernios operacinės
Kauno klinikų nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vlada

Aha Respublikinėje super akių chirurgai. Mano mamos regėjimą išgelbėjo, niekas 85 m. moteriai nedarė kataraktos operacijos, klinikose stumdė stumdė, o Respublikinėje Kauno ligoninėj padarė stebuklą, dėkoju medikams labai labai.

puikiai

...dirba ir geros aparatūros gydyti akims turi ir Respublikinė (buvusi Kauno 3 - oji) ligoninė, kur darbuojasi garsūs iš klinikų išėję gydytojai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS