Siekiant spartesnės vakcinacijos planuojama plėsti mobilias vietas ir skiepijimą vaistinėse | KaunoDiena.lt

SIEKIANT SPARTESNĖS VAKCINACIJOS PLANUOJAMA PLĖSTI MOBILIAS VIETAS IR SKIEPIJIMĄ VAISTINĖSE

Siekiant vėl paspartinti lėtėjančius vakcinacijos tempus svarstoma plėsti mobilias skiepijimo vietas, lengvinti reikalavimus skiepyti norinčioms vaistinėms, sako Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kanclerė.

„Kalbant apie lėtėjančius tempus, taip, matome, dėl įvairiausių priežasčių: įtakos turi tai, kad gerėja orai, gerėja susirgimų skaičius, paplitimas. Taip pat matome, kad ir susidomėjimas krentant atvejų skaičiui labai panašiai koreliuoja ir krenta žemyn“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė SAM kanclerė Jurgita Grebenkovienė.

„Galvojame apie skatinimo priemones, kad vėl sugrąžintume kuo didesnį gyventojų skaičių į vakcinacijos procesą. Galvojame ir apie mobilių vietų plėtrą Lietuvoje – kaip matome, Nacionalinio kraujo centro mobilios skiepijimo vietos yra labai pasiteisinusios, esant gyvoms eilėms. Matome poreikį plėsti ir toliau vystyti šią idėją“, – sakė ji.

Taip pat svarstoma šiek tiek sumažinti reikalavimus, keliamus vaistinėms, norinčioms skiepyti žmonės nuo COVID-19.

„Šiuo metu turime tikrai dar pakankamai mažai vaistinių, kurios skiepija. Vaistinės, kaip žinome, yra labai prieinamos gyventojams, jų yra įvairiose fizinėse vietose. Irgi matome, kad tai galėtų būti nebloga paspirtis pačiam vakcinavimo procesui“, – sakė SAM kanclerė.

Pasak jos, svarstomos ir kitos idėjos, kaip paskatinti žmones skiepytis.

Kraujo centras per birželį yra suplanavęs aplankyti keliolika vietų. Jo komanda gyventojus be išankstinės registracijos skiepija „Johnson & Johnson“ (Janssen) vakcina, kurios užtenka vienos dozės.

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Justina Aleksaitė teigė, kad vakcinacijos centruose dažnėjantys atvejai, kai nepanaudotą vakciną tenka išpilti, taip pat yra susiję su žmonių vangumu atvykti skiepytis.

„Stebime, jog vis daugiau žmonių, nors yra užsiregistravę, bet neatvyksta vakcinai“, – sakė ji.

Tokiais atvejais gali tekti utilizuoti dozes iš pradarytos pakuotės, nes jos galiojimo laikas yra itin trumpas. Dėl šios priežasties ministerijos atstovai ragina žmones atvykti pasiskiepyti, jeigu yra užsiregistravę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS