Skauda gerklę? „Eurovaistinės“ vaistininkė pataria, kaip greičiau pasveikti | KaunoDiena.lt

SKAUDA GERKLĘ? „EUROVAISTINĖS“ VAISTININKĖ PATARIA, KAIP GREIČIAU PASVEIKTI

  • 2

Ruduo – tai laikotarpis, kada keičiantis orams kur kas dažniau susiduriame su gerklės skausmu. „Eurovaistinės“ vaistininkė Fausta Barisevičienė pasakoja, kad įvairus gali būti ne tik gerklės skausmas, bet ir jo gydymo metodai, todėl prieš imantis simptomų malšinimo svarbu įsivardinti pagrindinius juntamo skausmo bruožus. Tai, anot vaistininkės, padės pasirinkti teisingiausią kelią į pasveikimą.

Kokie gerklės skausmai gali būti?

Vaistininkė gerklės skausmą skirsto pagal jo sukėlėjus. Pasak jos, apie keturis iš penkių atvejų gerklės skausmą sukelia virusinė infekcija – rinovirusai, koronavirusai, gripo ir netgi Herpes virusai. Likusiais atvejais už gerklės skausmą atsako bakterijos, seilių liaukų uždegimai, gerklės traumos, o itin retai – vaistų šalutiniai poveikiai arba vėžiniai susirgimai.

„Jeigu staiga pakilo temperatūra virš 38 laipsnių, prasidėjo stiprus gerklės skausmas ir darosi sunku ryti, jaučiamas galvos skausmas, bendras silpnumas – labai tikėtina, kad tai bakterijų sukelta angina, kada būtina kreiptis pas gydytoją. Jeigu gerklės skausmas stipresnis rytais, temperatūra siekia vos 37,4 laipsnius, tai greičiausiai bus virusinis gerklės uždegimas. Jį lengvai numalšinsite čiulpiamomis pastilėmis, skalavimo skysčiais. Tik svarbu – vos pajutus pirmuosius negalavimo simptomus nesigriebkite priešuždegiminių vaistų, o leiskite organizmui savarankiškai kovoti su ligos sukėlėjais“, – pasakojo F. Barisevičienė.

Ji priduria, kad gerklės skausmą gali išprovokuoti gastroezofaginio refliukso liga. Skausmas juntamas, kada stemple kyla rūgštus skrandžio turinys, tuomet jaučiamas dirginimo, deginimo, graužimo jausmas gerklėje, balso užkimimas. Šie simptomai dažniausiai pajuntami po valgio arba naktį. Tokiu reikėtų rinktis skrandžio rūgštingumą neutralizuojančius arba mažinančius preparatus.

Kada reikia vietinio, o kada sisteminio poveikio vaistų?

Jeigu bendra žmogaus savijauta gera, tik diskomfortą kelia gerklės dirginimas arba kutenimas, vaistininkė pataria rinktis pastiles – jas čiulpiant išsiskiria daugiau seilių, kuriose natūraliai yra antibakterinių medžiagų, ir purškalus su augaliniais ir eteriniais aliejais. Visi jie iškart padeda greičiau pasijusti geriau. Tokius preparatus patariama naudoti kas 3–6 valandas.

„Jeigu vargina stiprus gerklės skausmas, vietinio poveikio vaistų nepakaks. Tai rodo, kad imuninei sistemai reikia pagalbos. Čia gelbsti geriami priešuždegiminiai vaistai nuo peršalimo arba skausmo: karšti gėrimai su paracetamoliu, sudėtiniai vaistai iš kelių priešuždegiminių medžiagų“, – sakė F. Barisevičienė bei pataria prieš tai dėl gydymo pasikonsultuoti su vaistininku.

Kartais padeda ir šalti gėrimai

Kartais šaltus gėrimus galima pasitelkti trumpalaikiam gerklės skausmo malšinimui, atskleidžia vaistininkė. Anot jos, toks skausmo malšinimas gali būti efektyvus po gerklės operacijų.

„Šalti gėrimai gali veikti kaip anestetikas, kuris užšaldo ir nuramina gerklę bei malšina skausmą. Gali būti geriami mažais gurkšniais ir tik trumpą laiką. Tokio paties „šaldančio“ poveikio medžiaga levomentolis yra beveik visuose vaistuose, skirtuose gerklės skausmui mažinti“, – dalinosi patarimais F. Barisevičienė.

Žolelių nuovirai ir druskos tirpalas

Namuose galima pasigaminti įvairių natūralių priemonių gerklės skalavimui, pasakoja vaistininkė. Tai gali būti medetkų, ramunėlių, ajerų, aviečių ar kitų priešuždegiminių savybių turinčių žolelių nuovirai, taip pat druskos ar sodos tirpalai.

„Jei nusprendėte pasigaminti druskos tirpalą, tai į šilto virinto vandens stiklinę įpilkite šaukštelį druskos. Pradėję skalauti gerklę, atidžiai stebėkite, kaip jausitės. Jeigu pajusite gerklės graužimą ar deginimą, nustokite skalauti gerklę ir labiau praskieskite tirpalą su vandeniu“, – pasakojo F. Barisevičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Nuo kada vaistų pardavėjos Gydytojomis tapo?

:))

Kodėl tu tokia graži.. ahhh

SUSIJUSIOS NAUJIENOS