Skiepijimas nuo COVID-19 lėtėja: tingintiems ar neapsisprendusiems vakcinas atveš prie pat durų | KaunoDiena.lt

SKIEPIJIMAS NUO COVID-19 LĖTĖJA: TINGINTIEMS AR NEAPSISPRENDUSIEMS VAKCINAS ATVEŠ PRIE PAT DURŲ

  • 16

Skiepijimasis Vilniuje, palyginti su pavasariu, sumažėjo keturis kartus. Vieną didžiausių vakcinavimo centrų, įkurtą „Litexpo parodų rūmuose, nuo rugpjūčio planuojama uždaryti, informuoja LNK. Kol kas žmonių čia dar yra, bet dauguma laukia antros skiepo dozės.

„Antra skiepo dozė, ėjau pagal tai, kaip priklauso“, – teigė vakcinavimo centre kalbinta moteris.

„Antras jau. Pirmas buvo Šeškinėje prieš tris mėnesius“, – teigė kitas vilnietis.

„Antra doze pasiskiepijau“, – LNK žurnalistams sakė kitas pašnekovas.

Atvykusių skiepytis pirmą kartą – vienas kitas. „Pamatėme, kad dauguma žmonių skiepijasi ir nusprendėme mes atvažiuoti“, – žurnalistams sakė vaikinas.

„Dirbu mokytoja. Tikiuosi, kad nuo rugsėjo 1 dienos mes išeisime į darbą ir dirbsime ne nuotoliniu būdu, o kontaktiniu su vaikais“, – kalbėjo moteris.

Dirbu mokytoja. Tikiuosi, kad nuo rugsėjo 1 dienos mes išeisime į darbą ir dirbsime ne nuotoliniu būdu, o kontaktiniu su vaikais.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), šalyje skiepijimo mastai kardinaliai sumažėjo prieš tris savaites. „Toliau nebemažėja. Iš esmės mes kiekvieną savaitę dabar vidutiniškai pirmąja doze paskiepijame apie 25 tūkst. gyventojų. Norėtųsi, kad šitie skaičiai būtų didesni“, – sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Dėl vangaus skiepijimosi šį antradienį bus išpilta 4 tūkst. baigusių galioti „Moderna“ vakcinų dozių. Pasak Vilniaus miesto savivaldybės, tiek vakcinų nereikėjo nei sostinės, nei kitoms savivaldybėms.

„Aš žinau iš kitų savivaldybių, kad jos jau į priekį atsisakinėja vakcinų, nes nėra tikri, ar suskiepys ir nenori atsidurti tokioje padėtyje. Mes bendraujame su kitomis savivaldybėmis – deja, kitur situacija tokia pati arba dar blogesnė. Mes tiesiog gavome tas vakcinas, nei tokių prašėme, nei pageidavome, bet gavome. Labai tikėjomės, kad bus tas suskiepijimas“, – pirmadienį žurnalistams sakė Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

„Tokių atvejų pasitaiko, bet tikrai bendradarbiaujame su savivaldybėmis, prašome, kad jos kuo anksčiau mus informuotų apie tai, kad joms duotų vakcinų galiojimo laikas artėja į pabaigą ir kuo operatyviau užtikriname vakcinų perskirstymą“, – kalbėjo Ž. Simonaitytė.

R. Šimašius įsitikinęs – vienintelis būdas pasiruošti ketvirtajai COVID-19 bangai yra skiepijimasis. Tačiau jis esą neįmanomas, kol nenorintys skiepytis galės testuotis nemokamai. Mero skaičiavimu, vos tik įsigaliojus nemokamam testavimui, besitestuojančių skaičius per dieną užaugo nuo 100 iki 800.

„Tai yra plius 700 žmonių. Galima daryti labai aiškią prielaidą, kad kokie plius 500 žmonių būtų pasiskiepiję, jeigu nebūtų tokio neatsakingumo finansavime. Todėl labai kviečiu tą atšaukti, pasakyti aiškiai, kad šiandien ne testavimas yra priemonė kovai su kovidu – ne tie šiupeliukai ir šluotelės, bet ekskavatoriai ir didelės priemonės. Vakcina yra tai, ką žmonija išrado“, – kalbėjo meras.

Aš žinau iš kitų savivaldybių, kad jos jau į priekį atsisakinėja vakcinų, nes nėra tikri, ar suskiepys ir nenori atsidurti tokioje padėtyje.

Kad dabartinę tvarką reikia keisti, pritaria ir premjerė. „Dėl nemokamų testų nėra nauja idėja – aš man atrodo prieš savaitę esu minėjusi, kad manau, jog artimiausiu metu ateis tas laikas, kuomet bent jau savanoriškas testavimas: tas testavimas, kuri reikalingas keliaujant, einant į renginius, ar kažkaip kitaip gyvenant, ne tai, kas privaloma pagal darbą galbūt, bet tai, kas yra savanoriška, – kad jis nebūtų per pigi alternatyva vakcinai. Todėl, kad valstybei, tiesiai šviesiai pasakysiu, mokesčių mokėtojams, tai kainuoja brangiau nei žmogų paskiepyti“, – teigė ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Pasak R. Šimašiaus, kad tiems, kurie tingi ar nežino, ar nori skiepo apsispręsti būtų lengviau, vakcina atvažiuos prie pat durų – Vilniuje darbą pradėjo mobilūs skiepijimo autobusiukai. Jie važiuoja visur, kur daug žmonių.

„Matome, kur yra daugiau žmonių, kurie nesiskiepiję – ten važiuojame. Padarėme analizę su įmonėmis – važiuojame prie įmonių įėjimo. Lygiai taip pat „išsipjaustom“ tuos rajonus, tas vietas, kur mažiausiai pasiskiepijusių, ten atvažiuojame. Jau prieš akis tas skiepijimo punktas yra, tą numatome ir plėsti. Iki šiol važiavome su vienu autobusiuku, dabar paleisime didelį autobusą“, – kalbėjo R. Šimašius.

Anot mero, tokie autobusai jau pasiteisino ir ten, kur skiepijimas buvo vangiausias – Naujojoje Vilnioje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

NU

Nemokamas sūris tik pelėkautuose.

Kur

Statistika, kiek sergančiųjų ne atmainom , bet atskirai- su skiepais, be skiepų.

Praeis 10 metų

O besislapstantys vaksofobai vis tvirti s tą patį apie eksperimentą...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS