Sėdant prie švenčių stalo medikai pataria įvertinti savo jėgas
Tradicinės lietuviškos šventės neįsivaizduojamos be vaišėmis nukrautų stalų. Tačiau specialistai įspėja, kad persivalgymas nėra tik laikinas nepatogumas Jis gali sukelti ir rimtų sveikatos sutrikimų.
Talpa – keturi litrai
Netikėčiausi patiekalų deriniai ir persivalgymas sukelia ne tik virškinimo sutrikimų, bet ir sveikatos problemų: kasos uždegimą, vadinamą pankreatitu, tulžies akmenligės priepuolį.
Energijos stoka, skausmas po krūtinkauliu, vidurių pūtimas, gausiai išsiskiriančios dujos ar net pykinimas – visi šie požymiai rodo, kad neišvengėte persivalgymo.
Iš visų gydytojų perspėjimų žmones labiausiai baugina baimė, kad persivalgius gali plyšti skrandis. Tai gali įvykti per trumpą laiką suvartojus didelį kiekį maisto. Tačiau tokie atvejai labai reti.
„Teoriškai tai įmanoma, nes žmogaus skrandyje gali tilpti tik iki keturių litrų maisto. Tačiau žmogus yra apdovanotas savisaugos instinktu, todėl persivalgęs jis neretai vemia“, – aiškino sostinės centro poliklinikos gastroenterologė Violeta Ožeraitienė.
Nors gydytoja tikino, jog daug daugiau sulaukia pacientų, kurie per šventes piktnaudžiavo ne maistu, o alkoholiu, ji atkreipė dėmesį, kad dažniausiai skrandžio skausmais dėl persivalgymo po švenčių skundžiasi vyrai, ypač jaunesnio amžiaus.
„Vyresni žmonės atsisėdę prie stalo įvertina savo galimybes, o jaunimas savo sveikata neabejoja ir valgydamas užsimiršta“, – tikino V. Ožeraitienė.
Pirmas kąsnis – daržovių
Norint mėgautis šventiniais patiekalais ir neapsunkinti skrandžio, būtina prisiminti keletą paprastų taisyklių. Prie stalo patartina sėdėti ne ilgiau kaip porą valandų ir nepaversti šventės monotonišku patiekalų konvejeriu.
Svarbu vakarienės nesuvėlinti – valgyti reikėtų ne vėliau nei likus trims keturioms valandoms iki miego, o pavalgius reikėtų šiek tiek pajudėti.
Šventinis stalas gali būti pavojingas ne tik savo gausa. Kai kurie patiekalai skrandžiui itin sunkiai įveikiami. „Pavyzdžiui, silkėje yra daug druskos, o tai gali pakenkti žmonėms, kurių kraujospūdis padidėjęs. Grybai labai apsunkina virškinimo sistemos darbą, todėl turintiesiems skrandžio opą patartina jų tik paragauti“, – perspėjo V.Ožeraitienė.
Ji patarė per šventinę vakarienę ar pietus pirmiausia paragauti daržovių, kurios pripildo skrandį ir taip lieka mažiau vietos sunkiems ir kaloringiems patiekalams.
Turėtų atsisakyti alkoholio
Itin atidžiai rinktis maisto produktus reikia sveikatos sutrikimų turintiems žmonėms.
Kenčiantys nuo padidėjusio skrandžio sulčių rūgštingumo turėtų vengti gazuotų gėrimų: gazuoto mineralinio vandens, putojančio vyno, taip pat šokolado, citrusinių vaisių, pomidorų padažo ar mėtinių saldainių.
Sergantys opalige, skrandžio ligomis turėtų atsisakyti aštrių, pipirais apibarstytų ar česnakais pagardintų virškinimo sistemą dirginančių patiekalų. Kad neišprovokuotų skausmo priepuolių, jų turėtų vengti ir žmonės, sergantys pankreatitu, tulžies akmenlige. Vaikai ir vyresnio amžiaus žmonės atsargiai turėtų ragauti itin sunkiai virškinamų grybų patiekalų. Kasos sutrikimų turintys žmonės turėtų visai atsisakyti alkoholio.
Gelbsti žolelių arbatos
Jei žmogus žino, kad suvalgius skirtingų patiekalų jam gali sutrikti virškinimas, jis gali išgerti virškinimo fermentų – virškinimą gerinančių medikamentų. Tačiau nuolatos vartojant fermentus, aptingsta ir nustoja veikti natūralius fermentus išskirianti kasa.
Taip pat patartina valgyti lėtai, atidžiai kramtyti ir užsigerti sultimis ar vandeniu. Tiesa, skysčių nereikėtų padauginti, nes atskiedus skrandžio sultis virškinimas sulėtėja.
„Pyktis ir susierzinimas slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą, tuomet skrandis tiesiog nustoja veikti. Todėl prie stalo sėsti reikia užmiršus visus darbus ir problemas. Ir taip – ne tik per šventes“, – įspėjo V.Ožeraitienė. Jei persivalgymo išvengti nepavyko, geriau pasijusti padės įvairių žolelių arbatos. Persivalgius rekomenduojama gerti ramunėlių ar kmynų arbatos.
Naujausi komentarai