Skydliaukės tyrimai pacientams – nemokami | KaunoDiena.lt

SKYDLIAUKĖS TYRIMAI PACIENTAMS – NEMOKAMI

  • 6

Privalomasis sveikatos draudimas apdraustiesiems užtikrina galimybę gauti įvairias gydymo paslaugas nemokamai. Šių paslaugų išlaidas kompensuoja valstybinis sveikatos draudimas. Tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai žmonės nežino, ar jiems reikalingos sveikatos priežiūros paslaugos yra nemokamos. Skydliaukės hormonų tyrimai – ne išimtis.

Į Vilniaus teritorinę ligonių kasą dažnai kreipiasi gyventojai, kurie teiraujasi dėl skydliaukės hormonų tyrimų ir jų apmokestinimo.

Mokami ar ne?

Vilniaus teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus specialistai informuoja, kad visais atvejais dėl tyrimų reikalingumo pacientui sprendžia gydytojas. Skydliaukės hormonų (TTH, FT4) tyrimai yra priskiriami šeimos gydytojo kompetencijai. Apdraustiesiems kreipiantis į gydymo įstaigą, kurioje jie registruoti, minėti tyrimai, taip pat ir pakartotiniai, paskyrus juos šeimos gydytojui, yra nemokami.

Tireotropinio hormono (TTH) ir laisvo tiroksino (FT4) tyrimų skyrimas nepriklauso nuo paciento amžiaus. Tik tuo atveju, jei pacientai, turintys teisę į nemokamas asmens sveikatos priežiūros paslaugas, tyrimus pasirenka savo iniciatyva, jų faktinę kainą apmoka patys.

Specialisto konsultacija

Visais neaiškiais atvejais, taip pat ir dėl tyrimų, kurie nepriskiriami šeimos gydytojo kompetencijai, atlikimo, jeigu reikėtų, šeimos gydytojas siunčia į atitinkamo gydytojo specialisto (pvz., gydytojo endokrinologo) konsultaciją.

Jeigu pacientas (su siuntimu) kreipiasi į gydymo įstaigą, sudariusią sutartį su jo teritorine ligonių kasa dėl gydytojo endokrinologo paslaugų teikimo ir kompensavimo, ir gydytojas endokrinologas konsultacijos metu jam paskiria skydliaukės hormonų tyrimus, šie paskirti tyrimai turi būti nemokamai atlikti toje gydymo įstaigoje, kurioje pacientas konsultuojamas.

Turint siuntimą į gydytojo specialisto konsultaciją, pacientui turi būti atlikti visi gydytojo specialisto konsultacijos metu paskirti būtini tyrimai, kurie reikalingi diagnozei nustatyti, skirti ar koreguoti gydymą.

Tik tuo atveju, jeigu per konsultaciją gydytojas specialistas tyrimų neskiria, o tyrimus pasirenka pats pacientas, jis turi apmokėti faktinę tyrimų kainą.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Erkė

Lazdijų ligoninėje labiausiai pas endo su siuntimu, gaila, bet tyrimai kainavo ir gan brangiai.

Anonimas

TTH ir FTH4 tikrai daro nemokamai

Svetlana

As irgi mokejau uz skydliaukes tyrima, sake nemokamu nera. Poliklinika “ vita long “. Kaune. Kaip suprast tada ???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS