Sodininkystės nauda sveikatai: net patys nemaloniausi darbai taps malonūs | KaunoDiena.lt

SODININKYSTĖS NAUDA SVEIKATAI: NET PATYS NEMALONIAUSI DARBAI TAPS MALONŪS

  • 1

Visu greičiu įsibėgėja darbai sode ir darže. Žinant jų naudą sveikatai, net ir nemaloniausios sodininkystės užduotys taps malonios. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Gydytojas A. Unikauskas išvardijo sodininkystės privalumus sveikatai.

Savo sode užaugintos uogos ir vaisiai turi daugiau vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų ir mikroelementų nei daržovės, kurios atkeliavo iš kitų kraštų. Šiandien perkami produktai yra mažiau maistingi, nei būdavo anksčiau. 1951-aisiais reikiamas vitamino A kiekis buvo gaunamas iš dviejų persikų. Šiandien tam pačiam vitamino kiekiui pasiekti prireiktų 53 persikų. 

„Tyrimai padaryti tik su persikais, nereikėtų galvoti, kad su agurkais ar moliūgais yra tas pats, tačiau ir tai [mums] jau yra informacija“, – sako gyd. A. Unikauskas.

Savo sodą turintys žmonės kasdien suvartoja 40 proc. daugiau vaisių ir daržovių nei tie, kurie juos perka. Taip 3,5 kartų padidėja galimybė valgyti tinkamą maistą. Todėl, galima sakyti, kad sodininkystė ir daržininkystė tuo pačiu padeda sumažinti lėtinių ligų riziką.

Trys valandos intensyvaus darbo sode atitinka valandą sporto klube. Priklausomai nuo svorio, veiklos ir intensyvumo, sodinant ir ravint sudeginama nuo 200 iki 400 kalorijų.

Sodininkai išlaiko sveiką Kūno masės indeksą (KMI). Tyrime buvo analizuojami 198 sodininkyste užsiimantys žmonės, rezultatai parodė, kad sodininkų KMI yra žymiai mažesnis nei kitų žmonių. Tam įtakos turi didesnis suvartojamo šviežio maisto kiekis ir fizinis aktyvumas.

Būnant bent 10–15 minučių saulėje tarp 10 ir 14 valandos, gaunamas reikalingas vitamino D kiekis. Šio vitamino trūkumas susijęs su daugeliu ligų: širdies ligomis, išsėtine skleroze, depresija, regėjimo sutrikimais. Šis vitaminas taip pat skatina hormonų gamybą, kurie stiprina kaulus, reguliuoja insulino kiekį ir stiprina imuninę sistemą.

Daugiau apie sodininkystės privalumus – vaizdo įraše.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ww

O mes soda laikome poilsiui,o ne darzoviu auginimui,nes jeigu nuvaziuoji tik savaitgaliais,labai kazko ten nepriauginsi. Pasodinam gera lysve svogunu,kad butu laisku,krapu,rugstyniu,na,ir dar agurku - stai ir visos darzoves. Na,ir obuoliai,bet tie - rudeni. Ir be to uztenka to darbo,nes reikia ir geles apraveti,ir zole nupjauti,kad butu malonu tokiame sode po darbu pailseti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS