Šokiruoja žmonių išmetami vaistai: liga nepraeina nei per atostogas, nei per išeigines | KaunoDiena.lt

ŠOKIRUOJA ŽMONIŲ IŠMETAMI VAISTAI: LIGA NEPRAEINA NEI PER ATOSTOGAS, NEI PER IŠEIGINES

  • 2

Naujausia apklausa atskleidžia, kad pusė lietuvių nevartoja jiems gydytojų paskirtų vaistų. Žmonės juos tiesiog išmeta. Apie galimus padarinius – LNK žurnalistų pokalbis su Vilniaus universiteto docente, Santaros klinikų kardiologe Jolita Badariene.

– Kodėl žmonės žiūri pro pirštus?

– Vaistų vartojamumas stebina ir mane. Darbe pastebiu, kad yra šiokia tokia tendencija nutraukti vaistus dinamikoje. Viena priežasčių – kai pirmą kartą gydytojas konsultantas konsultuoja pacientą ir išrašo vienam mėnesiui, vėliau vėl reikia kreiptis į šeimos gydytoją ir vaistus tęsti. Labai dažnai pacientai nesupranta, galvoja, kad išrašome ir pakanka. Trumpai galime gydyti uždegimą, alerginę reakciją, kai pakanka gerti 10–15 dienų. Sergant lėtinėmis ligomis vaistai turi būti vartojami nuolat. Kita priežasčių – mūsų pacientai labiau susikoncentruoja į tai, kas blogai. Tačiau pirmiau turėtų pagalvoti, kas gerai nuo vaisto. Jei skiriami vaistai, mažinantys arterinį kraujospūdį, taip mažinama širdies kraujagyslių ligų, insulto rizika. Taip pat pastebėjau, kad pacientai, ypač jaunesni, gerdami daugiau vaistų morališkai jaučiasi senesni. Padidėjęs kraujospūdis, nepriklausomai nuo amžiaus, turi būti koreguojamas vaistais. Taip pat ir su cholesteroliu. Tokie pacientai nuo ankstyvo amžiaus turi gerti vaistus. Vaistus netinkamai geria vieniši žmonės. Vedę, gyvenantys su partneriu pacientai geria geriau. Tai parama, primena, kada ir kaip gerti vaistus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jei negeriame vaistų, per kiek laiko galima tikėtis baisių padarinių?

– Negaliu atsakyti, per kiek laiko. Tikrai galima tikėtis šių padarinių, nes labai seniai Pasaulinė sveikatos organizacija nurodė tris pagrindinius rizikos veiksnius – padidėjęs arterinis kraujospūdis, arba didesnis nei 140/90 ml gyvsidabrio stulpelio, rūkymas, padidėjusi kraujo riebalų koncentracija – cholesterolis. Senesni, bet kenksmingi veiksniai – nutukimas ir cukrinis diabetas. Jie sukelia miokardo infarktą, priešinfarktinę būklę, smegenų infarktą. Laikas priklauso nuo kitų rizikos veiksnių.

Augelėlius ir papildus reikia atiduoti sveikiems kaimynams.

– Ką pasakyti žmonėms, kurie tikisi, kad augalais išgydys širdies ligas?

– Augelėlius ir papildus reikia atiduoti sveikiems kaimynams. Jei tikrai sergama, papildai nepadės išgyti. Pagal Europos kardiologų draugiją, Amerikos kardiologų draugiją skiriami vaistai tam tikroms ligoms gydyti, kurie turi įrodymų, atlikti tyrimai. Sveikiems žmonės gali padėti ir arbatėlės, augalėliai, bet sergant tikrai nepakanka. Lietuvoje nuo 2005 m. galima pasitikrinti pas šeimos gydytoją, kuris prireikus nusiųs pas kardiologą. Į šią programą patenka vyrai nuo 40 iki 55 metų ir moterys nuo 50 iki 65 metų. Kai paskiria vaistus, juos reikia gerti reguliariai. Liga nepraeina nei per atostogas, nei per išeigines.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ateis laikas - supras

Kol patys dar nepatyrė, ką reiškia sirgti, juolab sunkiomis, lėtinėmis ligomis, juolab, kai šeimoje ne vienas, ir ne vienerius metus serga... Dėl visokių priežasčių žmonės liaunasi vartoję pradėtus vaistus - ir dėl to, kad jie netinka, sukelia nepakeliamą šalutinį poveikį, ir kad ligos eiga pasikeičia, ir kad vienas po kito mirštam ilgai sirgę šeimos nariai. Ir po pavartoto GENERINIO vaisto. Kai jo šalutinis poveikis buvo toks, kad jį teko mesti, tačiau po to ir iki jo vartoto, gerai tikusio vaisto nebegali vartoti - taip generinis PAKENKĖ organizmui. O kiek po šios vasaros bus išmesta - yra vaistų, kurių negalima laikyti šaldytuve, tačiau tokiame karštyje tas vaistas greitai genda.

D.

O kas per "patrova" AUGELĖLIAI ? Kuo mažiau chemijos, tuo sveikiau tiek kūnui, tiek sielai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS