Specialistai primena: prieš mokyklą svarbu pasiskiepyti | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI PRIMENA: PRIEŠ MOKYKLĄ SVARBU PASISKIEPYTI

  • 0

Pavasarį prasideda vaiko sveikatos pažymėjimų išdavimo sezonas, todėl specialistai atkreipia dėmesį, kad kiekvieną kartą išduodant sveikatos pažymėjimą, reikia patikrinti ir Skiepijimo pažymėjimą. 

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento atstovai teigia, kad mokykloje saugiausiai jaučiasi paskiepyti vaikai.

Dėmesys pirmokėliams

Pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių 6–7 metų amžiuje rekomenduojama pasiskiepyti keturvalente vakcina nuo difterijos, stabligės, kokliušo ir poliomielito (DTaP/IPV), trivalente vakcina nuo tymų, raudonukės ir epideminio parotito (MMR).

Kaip rašoma pranešime, tymų protrūkis akivaizdžiai parodė, kaip svarbu, kad kuo daugiau vaikų būtų laiku paskiepyta, tada ligos tiesiog negalėtų išplisti.

7 metų vaikams reikėtų nepamiršti atlikti ir tuberkulino mėginį, tai yra patikrinti vaiko sveikatą dėl tuberkuliozės. Atkreipiamas dėmesys, kad siekiant kuo geriau apsaugoti vaikus nuo šių ligų, rekomenduojama skiepus ir tyrimą atlikti tą pačią dieną. Taip sutaupytume tėvelių laiko.

Apsauga mergaitėms

11 metų mergaitėms rekomenduojama pasiskiepyti nuo žmogaus papilomos viruso (ŽPV). Skiepijimą sudaro dvi vakcinos dozės su 6 mėnesių pertrauka. Skiepijimai atliekami valstybės biudžeto lėšomis, todėl mokėti nereikia.

Nepamiršti ir paaugliai

15–16 m. paaugliams rekomenduojama tik viena vakcina apsauganti nuo difterijos, stabligės ir kokliušo (Tdap). Kadangi per dešimtį metų vaikų imunitetas šioms ligoms jau bus išblėsęs, todėl būtina sustiprinančioji vakcinos dozė, rašoma pranešime.

Pastebėjus, kad vaikui neįskiepyta kokia nors vakcina, pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriuje numatytą grafiką, šeimos gydytojas turi sudaryti individualų skiepijimų planą ir pasirūpinti, kad vaikai kuo greičiau „pasivytų“ kalendorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS