Specialistai: saulė – ne tik draugas, bet ir priešas | KaunoDiena.lt

SPECIALISTAI: SAULĖ – NE TIK DRAUGAS, BET IR PRIEŠAS

  • 1

Maždaug 250 Lietuvos žmonių kasmet suserga melanoma – ypač piktu odos naviku. Tačiau laiku kreipiantis į specialistus ir laiku gydantis ligą galima sustabdyti ir net pasveikti. Deja, mūsų šalyje vis dar yra žmonių, kurie per vėlai ateina pas gydytojus, todėl praranda galimybes pasveikti. Lietuvoje naujų, modernių vaistų prieinamumas po truputį gerėja. Tikimąsi, kad ateityje susirgusiems, melanoma nebebus bauginanti žinia.

Dažniau serga vyresni

Melanoma sudaro tik 3–5 proc. visų odos navikų, tačiau jos pasekmės gali būti labai liūdnos, nes šis vėžys labai piktas. Dar liūdniau, kai žinai, kad 99 proc. ligonių gali pasveikti, jei jie laiku kreipsis į gydytojus ir vėžys bus laiku išoperuotas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Konservatyviosios onkologijos skyriaus vadovė doc. Sigita Liutkauskienė teigia, kad, esant pradinei ligos stadijai, paprastai operacinio gydymo pakanka. Deja, apie 4 proc. žmonių išsivysto metastazės, tuomet jiems padėti labai sunku. Vis dėlto jų liga gali būti kontroliuojama. 

Kasmet Lietuvoje melanoma suserga apie 250 žmonių. Didžioji dalis sergančiųjų – vyresni kaip 50 metų. 20–40-mečiai sudaro apie 7 proc., iš 40–50-mečių moterų yra apie 9 proc., o vyrų – 15 proc. Gydytojos teigimu, labai retai suserga ir vaikai.

Ne tik odos liga

Melanoma gali atsirasti visur, kur yra melanocitų. Tai ląstelės, kurios gamina pigmentą. Jų yra gleivinėse, akyse, net smegenų dangaluose, tačiau daugiausia – odoje. Todėl melanoma visų pirma vadinama odos liga.

„Nuo kitų odos navikų melanoma skiriasi tuo, kad yra agresyvesnė, laiku negydoma dažniau išplinta, dėl to tokius pacientus daug sunkiau gydyti, jų išgyvenamumo prognozė prastesnė“, – sako doc. S. Liutkauskienė.

Skiriasi ir ligos atsiradimo priežastys. Junginės ar akių melanomą dažniausiai lemia genetinės priežastys, dėl to ja dažniau serga jauni žmonės, o odos – išorinės priežastys. Didžiausias mūsų – šiauriečių, baltaodžių, šviesiaplaukių, raudonai įdegančių, nedraugas yra saulė, jos ultravioletiniai spinduliai. Vasarą ilgai būname saulėje, neprisidengiame kūno, dažnai keliaujame į pietų šalis, kur irgi būname apsinuoginę. Daug ultravioletinių spindulių gauname ir soliariumuose. Greičiausiai dėl to melanoma sergančių žmonių daugėja.

Įsidėmėtinas žodis

Gydytoja teigia, kad 99 proc. ligonių, kuriems liga nustatoma ir gydoma laiku, pasveiksta. Todėl visi žmonės, ypač šviesaus gymio, turi stebėti savo apgamus.

KARDAS – jei susirgsite melanoma, šis žodis jums gali išgelbėti gyvybę. Tai pirmosios melanomos simptomų, kuriuos turi žinoti kiekvienas žmogus, raidės. K – kitimas: ima keistis apgamo dydis, forma, A – atspalvis: apgamo spalva pasidaro netolygi, R – ribos: pasidaro nelygūs raštai, netaisyklingi, D – dydis: apgamas yra didesnis nei 6 mm ir AS – asimetrija: viena apgamo pusė ne tokia pati, kaip kita.

Doc. S. Liutkauskienė primena, kad reikėtų kreiptis į dermatologą ir tuomet, jei žmogus pastebi ir kitokių simptomų. Dermatologas apgamus tiria specialiu prietaisu dermatoskopu, kuris leidžia pamatyti, ar yra pakitusi apgamo struktūra. Jei taip, tuomet siunčia atlikti išsamesnius tyrimus – biopsiją ir kt. Šie tyrimai parodo, ar tai melanoma ir ar ji pikta.

Jei laiku pastebime pakitusį apgamą ir jį išoperuojame, yra 99 proc. tikimybė, kad pacientas pasveiks.

Gydoma skirtingai

Liga gydoma priklausomai nuo stadijos. Ankstyvų stadijų navikas operuojamas, todėl labai svarbu kuo anksčiau kreiptis į specialistus.

„Jei laiku pastebime pakitusį apgamą ir jį išoperuojame, yra 99 proc. tikimybė, kad pacientas pasveiks“, – teigia specialistė ir priduria, kad dažniausiai tokiems pacientams nebereikia jokio kito gydymo.

Jeigu navikas vietiškai išplitęs į šalia esančius limfmazgius, tuomet taip pat atliekama operacija. Vakarų šalyse tokiems ligoniams po operacijos skiriamas adjuvantinis gydymas vaistiniais preparatais.

Gydytoja teigia, kad, pašalinus melanomos židinį ir regioninius limfmazgius, 5 metus išgyvena apie 55–60 proc. pacientų. Kitai pusei liga metastazuoja. Bet tik tuomet, kai ji išplinta po visą organizmą, gydytojams leidžiama skirti imunoterapiją ar taikinių terapiją. Tikimasi, kad naujų vaistų prieinamumui palaipsniui gerėjant Lietuvoje, melanomos diagnozė nebus tokia bauginanti, siejama su greita mirtimi.  Todėl doc. S. Liutkauskienė pabrėžia, kad reikia stebėti savo kūną ir, pastebėjus apgamų pokyčius, skubėti pas gydytojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skubėti

Būtina, su savimi turėti min. 50 eurų, nes dermatologai ( dauguma ) nemėgsta dirbti ligoninėje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS